El que és elemental per al vot a: L’Hospitalet (i 9)

Eleccions a Castelldefels: el que cal saber per votar aquest 28M

Consulta tota la informació clau per exercir el dret a vot a la teva ciutat el 28 de maig

Eleccions a Castelldefels: el que cal saber per votar aquest 28M
  • DIRECTE ELECTORAL | Última hora sobre les eleccions municipals a Catalunya

  • QUI ÉS QUI | Així són els alcaldables de Castelldefels en les municipals del 28M

7
Es llegeix en minuts
Àlex Rebollo
Àlex Rebollo

Periodista

ver +

Castelldefels es juga el seu futur en les eleccions municipals del 28 de maig (28M). L’alcaldessa María Miranda (PSC) torna com a candidata a uns comicis després de liderar el consistori des del 2017, quan va passar en el càrrec a Candela López (Movem-En Comú Podem) després que totes dues pactessin repartir-se el mandat després de les municipals del 2015.

No obstant, malgrat que només ha governat durant un mandat (2011-2015), el guanyador dels tres últims comicis locals ha sigut Manu Reyes (PP), qui torna a postular-se com a favorit. D’aquesta manera, les municipals dilucidaran si Reyes aconsegueix acostar-se de nou a l’alcaldia o si la suma d’un nou govern alternatiu torna a ser possible.

Notícies relacionades

Des de les qüestions clau del mandat fins al «joc» polític al consistori, passant per la informació útil per conèixer de cara al 28M, aquesta és tota la informació que s’ha de tenir en compte per exercir el dret a vot en les eleccions municipals de l’Hospitalet.

Les qüestions clau del mandat

  • Les platges davant el canvi climàtic. Castelldefels és, també, una ciutat turística. Una condició que li atorguen les seves llargues platges, els segons arenals més visitats de tota l’àrea metropolitana, tan sols per darrere de Barcelona. No obstant, tot i que les seves costes no són de les que es veuen més amenaçades per la regressió de la sorra, al llarg d’aquest mandat, els de Castelldefels han vist com els grans temporals –com el ‘Gloria’– derivats del canvi climàtic afectaven greument els seus arenals.


  • El pla dels ‘6 eixos verds’. L’actual executiu municipal va presentar una gran reforma urbanística, el pla dels ‘6 eixos verds’, amb l’objectiu d’«establir criteris per ordenar la nostra ciutat i superar les limitacions de l’actual planejament urbà». La idea, no obstant, va ser rebuda amb rebuig per part d’entitats ecologistes i veïnals de Castelldefels i la comarca, així com dels grups de l’oposició, els quals van forçar la paralització del projecte.


  • Un govern en minoria i gestors accidentals. Tot i que Castelldefels va començar el mandat amb un Govern amb majoria absoluta, al llarg d’aquests quatre anys ha anat perdent integrants, cosa que, en aquest últim tram, ha suposat dificultats al Govern municipal per tirar endavant alguns grans projectes, com, precisament, el pla dels ‘6 eixos verds’ o els mateixos pressupostos, actualment prorrogats. A més d’un clima polític complicat, l’Ajuntament també ha vist condicionat el seu funcionament a la part administrativa, ja que, per diferents motius, ha finalitzat el mandat amb secretària, gerent, interventora i tresorera accidental.


  • Vagues i avaries als autobusos. Pocs fenòmens han protagonitzat més titulars que les queixes, les avaries i les manifestacions pel servei de les línies d’autobús urbanes i interurbanes del Baix Llobregat Sud i que connecten, per exemple, Castelldefels amb Barcelona. A finals del 2021, l’empresa Avanza va rellevar al capdavant del servei la històrica Mohn. Així, a inicis d’estiu es van començar a multiplicar les queixes d’usuaris per l’estat dels busos i les constants avaries i retards i que van tenir la seva traducció en una sanció de més de 300.000 euros per a Avanza per part de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) –la responsable del servei–. A més, a partir del desembre del 2022 i fins a l’abril d’aquest any, els conductors d’Avanza al Baix han protagonitzat dotzenes de vagues, aturades i manifestacions per un conflicte laboral.


  • Avaria a Rodalies. Per si els problemes amb els busos no havien sigut suficient, tan sols uns quants dies després que Avanza i treballadors fumessin la pipa de la pau, l’estació de tren de Gavà va patir una greu avaria que ha suposat retards i modificacions en els horaris de Rodalies durant setmanes, principalment en el tram Castelldefels - el Prat. Tot i que el sistema ja ha tornat a funcionar amb normalitat, la seva coincidència en el temps amb el període electoral ha suposat que es converteixi en una arma llancívola entre partits.

El ‘joc’ polític del 28M

Castelldefels és un dels municipis més singulars del Baix Llobregat i de bona part de l’àrea metropolitana de Barcelona. Es tracta de la ciutat amb el percentatge d’estrangers més gran de la comarca, tot i que a diferència de Martorell (segona en el rànquing) i Cornellà (tercera), on la marroquina és la nacionalitat principal, el principal grup de migrants són els italianoargentins (no sempre està clar el país d’origen). Així, Castelldefels és alhora l’urbs del Baix amb més renda per càpita i menor atur, però la que té un índex més gran de desigualtat, és a dir, la que té una diferència més substancial entre rics i pobres.

Aquest complex context social es tradueix en un Ple fragmentat que trenca amb la dinàmica de la resta de grans ciutats del Baix Llobregat, on el PSC impera sense pràcticament oposició. Manu Reyes, el candidat del PP, va guanyar les eleccions per primera vegada el 2011 i va posar  fi així a l’hegemonia local dels socialistes. Tot i que en els comicis del 2015 i 2019 Reyes va repetir victòria i va augmentar successivament el nombre de vots, des del 2011 sempre ha comptat amb vuit regidors, lluny dels tretze necessaris per aconseguir la majoria absoluta, cosa que l’ha portat a poder governar només quatre anys (del 2011 al 2015).

Amb tot, Reyes no és l’únic exalcalde que es presenta a les municipals: Maria Miranda (PSC) és l’alcaldessa de la ciutat des de fa sis anys, mentre que Candela López (Movem-En Comú Podem) ho va ser entre el 2015 i el 2017, després que comuns i socialistes firmessin un pacte per desbancar els populars. No obstant, les relacions entre Movem i el PSC es van esquerdar durant el mandat.

El 2019, les dues formacions, amb el suport d’ERC, van revalidar la seva aliança, però aquesta vegada sense alternança a l’alcaldia, ja que el PSC va aconseguir dos regidors més que els comuns. Una mica més tard també es va incorporar a l’executiu local Junts, encara amb l’oposició dels de Candela. Així, Movem es va quedar amb tres regidors després d’expulsar Ana Quesada, a qui des de la formació acusen de «transfuguisme», i, al cap de poc temps, els comuns van abandonar el Govern local després que Miranda firmés un decret que retirava a Movem les regidories de Vivenda, Comerç, Serveis Socials i Dependència, que llavors conduïa Quesada.

Més enllà de les friccions del present mandat, tant des del PSC –formació a què els comuns aspiren a donar el ‘sorpasso’ aquest 28M– com des de Movem són conscients que depenen els uns dels altres per tornar a aspirar a un govern alternatiu al de Manu Reyes, clar favorit a les enquestes. No obstant, tot i que es tornin a teixir les relacions, el PP confia a augmentar la seva representació en el Ple i, tot i que no aconsegueixi la majoria absoluta, aquesta vegada aspira a poder arribar a acords que el tornin a l’alcaldia.

Per a això compta amb dues cartes principals: Vox i Som Castelldefels, el grup que té com a candidat el regidor no adscrit ‘Nico’ Cerpa, que el 2019 va anar com a número tres del PSC i que a principis d’aquest mateix any va abandonar el Govern local entre retrets creuats amb l’alcaldessa Maria Miranda, de la qual Cerpa es va distanciar al llarg del mandat. Els dos partits tindran difícil superar el marge del 5% necessari per obtenir representació, però, si ho aconsegueixen –i si l’aritmètica ho permet– podrien ser la clau perquè el PP recuperi la ciutat.

Informació útil per al 28M

De cara a les eleccions municipals del 28M, aquesta és la informació útil que has de tenir en compte per exercir el teu dret a vot:

  • Com saber on votar. Per saber en quin col·legi electoral has de votar el 28M, entra en aquest enllaç, omple les teves dades personals i consulta quina seu de la ciutat et correspon.


  • Aquestes són totes les candidatures. A més de les formacions amb actual representació municipal, aquí pots consultar la llista completa de les 17 candidatures que es presenten als comicis locals del 28 de maig.


  • Participació del 2019. La participació juga un paper determinant en les eleccions municipals: com més participació, més difícil és arribar al llindar mínim del 5% de vots per obtenir representació municipal. Perquè ho tinguis en compte, tal com pots consultar aquí, la participació de les municipals del 2019 a Castelldefels va ser del 61,63%, dada que va millorar tant la participació de les municipals del 2015 (56,05%) com les del 2011 (51,03%).

Llegeix totes les notícies de Castelldefels a EL PERIÓDICO Castelldefels

Consulta els resultats de les eleccions municipals 2023 a Catalunya el 28M

Recorda que el 28M podràs consultar els resultats de les eleccions municipals a Catalunya 2023 a Espanya: