EVOLUCIÓ

50 veremes després...

Hem comparat el primer cava de llarga criança de Juvé & Camps, collita del 1966, amb l'actual

fcasals36285067 onbarcelona  etiquetas juve y camps161114190607

fcasals36285067 onbarcelona etiquetas juve y camps161114190607

1
Es llegeix en minuts
Ferran Imedio
Ferran Imedio

Periodista. Redactor del canal Cata Mayor

ver +

Cinquanta veremes (és a dir, mig segle) és temps més que suficient perquè els gustos canviïn. Els del productor i els del consumidor. Aquí tenim l’exemple de Juvé & Camps, firma de caves de referència que el 1972 es va atrevir amb un producte pioner que amb el pas del temps ha anat canviant, encara que sempre s’ha etiquetat a mà (el toc selecte, això sí, mai l’han perdut). Ens podríem fixar en detalls externs, menors: quan va sortir al mercat, se’l coneixia com a Grand Crú Juvé i Camps i lluïa un lacre fet a mà i enganxat amb cola sobre l’ampolla. Ara es diu Gran Juvé & Camps i no porta lacre. 

Els gustos han canviat, com el clima i la manera de treballar. «Millorem anyada rere anyada; el consumidor ho exigeix», explica Meritxell Juvé, consellera delegada del celler. El 1972, quan es va comercialitzar amb raïm recol·lectat el 1966, el públic demanava espumosos més dolços«Portava el doble de sucre», explica Antonio Orte, enòleg de la firma.

L'últim: Gran Juvé & Camps Brut 2011.

usaven el licor d’expedició amb vins rancis, dolços, misteles, xeressos, fins i tot brandi («de tot»), per donar-li segell propi. «Ja no es porta. Només hi afegim licor d’expedició del vi base del Gran Juvé i el sucre necessari».

MÉS XAREL·LO 

Del macabeu, xarel·lo i parellada a parts iguals al xarel·lo dominant gairebé al 50%. El cava és cremós; recorda el brioix, torrats i làctics de la llarga criança però amb la vivesa i el caràcter més primari del raïm. 

Notícies relacionades

«La parellada li donava més aroma i perfum. Ara mana el xarel·lo perquè aguanta millor una llarga criança i s’adapta a les condicions climàtiques. ¡La verema s’ha endarrerit un mes en 50 anys!».

La primera anyada va estar 70-72 mesos en barrica i valia 536 pessetes. L’actual, 42 mesos, i es ven per 32,6 euros. Aquesta és ecològica; aquella, no. «Estem més conscienciats». Són els temps que corren.