trago popular
Secrets, veritats i mentides del vermut
Tres experts desvelen molts detalls d'aquesta beguda que potser no coneixes

vermut
El vermut segueix de moda però per a molts encara és un desconegut. ¿I per a tu? ¿Sabies que, per exemple, només es fa a partir de vi blanc? Segons les herbes i espècies usades en l’elaboració, serà negre (el més venut a Espanya) o blanc (el més venut a la resta del món)
Hem parlat amb els experts Carlos Muñecas, de Vermut Zarro, el periodista Josep Sucarrats i Miquel Àngel Vaquer, del celler Casa Mariol, els dos coautors del llibre 'Teoría y práctica del vermut'.
UNA VERITAT
UNA VERITAT«Tots porten sucre o edulcorant, essencial per contrastar l’amargor de les herbes. No hi ha cap llei que reguli la quantitat de sucre, però sí la que precisa la graduació alcohòlica: entre 14,5 i 21 graus», explica Vaquer.
UNA MENTIDA
UNA MENTIDA el sabor depèn del nombre d’herbes i botànics. Fals. Depèn de la seva qualitat i la seva combinació. «Nosaltres macerem i infusionem les herbes d’una en una i per separat», explica Muñecas. L’envelliment, que és clau, potencia el sabor equilibrant aromes i modera l’amargor.
UN APUNT
UN APUNTMolts prenen el vermut com a aperitiu, però hi ha qui el prefereix després de menjar, com a digestiu. Com que té una graduació moderada augmenta la secreció gàstrica (obre la gana), però també ajuda a pair els aliments. «Millor si és reserva», aconsella Vaquer.
DOS SECRETS
Notícies relacionadesDOS SECRETSHipòcrates l’utilitzava al 400 aC. «I la paraula vermut ve de wermut, absenta en alemany, que sempre es troba en la seva recepta», assegura Sucarrats.
UN CONSELL
UN CONSELL Muñecas recomana potenciar l’amargor del vermut negre amb una rodanxa de taronja, pomelo o mandarina. «Els més agosarats hi poden afegir ginebra si volen que sigui més sec». Els amants del toc cítric i avainillat del blanc disfrutaran amb una rodanxa de llimona, pinya, maduixa, grosella o gerd.
- Postureig 'low cost' La mariscada més barata d'Espanya se serveix a palades a Barcelona
- Escapades El poble més pintoresc de Catalunya per visitar al febrer és un paradís modernista amb una festa que omple de color l'hivern
- El resort de luxe SLS Barcelona obrirà amb descomptes l’1 d’abril
- Futbol La seu espanyola del «líder mundial en connectivitat» que serveix el Barça és un domicili particular del barri de Sant Andreu
- Consum Bon Preu accelera la seva expansió i obrirà 12 nous súpers aquest any
- Aldarull Un grup causa aldarulls en un tren obligant a intervenir la maquinista
- Negociacions El PSOE i Junts es reuneixen abans del debat de la qüestió de confiança
- Un 93% dels trens de la Cerdanya incompleix l'horari
- CARDIOLOGIA ¿Què són i com evitar els greixos trans, que augmenten el risc de mort un 34%?
- 1.080 vivendes i un gran parc Una inversió milionària i el futur Clínic rellancen el sector Can Rigalt al nord de l’Hospitalet