GURMETITZATS

Llamprea o menjar-se Dràcula

Guisada amb la seva sang i vi negre, es pot clavar queixalada a la vampira a Rías de Galicia

Llamprea o menjar-se Dràcula_MEDIA_1

Llamprea o menjar-se Dràcula_MEDIA_1 / JOAN PUIG

1
Es llegeix en minuts
Pau Arenós
Pau Arenós

Coordinador del canal Cata Mayor

Especialista en gastronomia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Al plat, densa i fosca, vestida de burgesa, la llamprea ('Petromyzom marinus') no fa por. En un tast a cegues despistaria gurmets bregats, gent capaç de vendre la seva mare per un plat d'angules. També per la dificultat de trobar-la fora de Galícia i dels restaurants experts en la bèstia. ¿Carn o peix? ¿Mar o muntanya? ¿Mar, muntanya o riu? Només s'ha de témer la serp si ets un peix: sentiràs la boca en un costat i com roba la sang. De l'estirp de Dràcula i dels xupòpters de la sèrie de televisió 'The Strain'.

Rías de Galicia

Lleida, 7. Barcelona T.: 93.424.81.52Preu mitjà (sense beguda): 100 €Plat de llamprea: 30 €  

Juan Carlos Iglesias, propietari del Rías de Galicia, un dels escassíssims llocs de Barcelona on habitarà fins a l'abril, se sorprèn de la quantitat de sang que acumula: "No pots creure que en tingui tanta. És increïble. Fins i tot et mareja veure-la". Líquid espès amb el qual la guisa el cuiner Ever Cubilla ("quatre hores a 65º"), a més d'afegir-hi vi negre. "És a l'estil d'Arbo", població al costat del Miño on la celebren de forma seriosa. Per acompanyar, Ever la serveix amb arròs pilaf i daus de pernil i torrades untades amb la salsa.

Llamprees abans de treure'ls la sang. JOAN PUIG

Notícies relacionades

Lluitar contra la llamprea és difícil: si no coneixes els seus interiors i talles sense destresa, pots contaminar i amargar la carn. La del Rías és potent, encara que educada: no sotmet el comensal sinó que el conquista. Producte excel·lent i ambigua perquè el client segueix sense saber a quin regne pertany la vampira.

Si hi ha melindrosos entre els asseguts i la llamprea és motiu de discussió (error), existeix la possibilitat de donar la mà als percebes més grans dels oceans. Flora extraterrestre, espectacular en el seu primitivisme. Com la llamprea, una cosa d'altre temps.