alegries en plena crisi
Ferran Adrià, José Andrés i Ricard Camarena, distingits en els Premis Nacionals d'Hostaleria
Els tres xefs i la modista Agatha Ruiz de la Prada han sigut alguns dels guardonats en un acte retransmès per Youtube
hosteleria
L’hostaleria s’ha reivindicat aquest dimecres com a espai «segur» en l’entrega dels seus Premis Nacionals 2020. En un acte celebrat a Madrid i retransmès al canal de Youtube de l’entitat (que representa més de 300.000 establiments que ocupen 1,3 milions de persones i aporten el 4,7% al PIB nacional) hi ha hagut moments per a la queixa per la «gravíssima» situació que travessa un sector acorralat per restriccions d’aforaments, horaris i tancaments obligatoris, però també per a l’esperança pel seu pes social i econòmic.
El president d’Hostaleria d’Espanya, José Luis Yzuel, ha recordat que la situació és «dramàtica», amb «milers d’empreses amb les persianes abaixades i més que l’abaixaran» per decisions polítiques «injustes» i ha reclamat un «pla de salvació urgent» per a un sector que «vol treballar i que l’estimin una mica».
El treball d’internacionalització de Ferran Adrià
Alguns dels guardonats en aquesta 14a i atípica edició han intervingut en vídeo, com Ferran Adrià, reconegut per la seva feina per la internacionalització de la gastronomia espanyola. Ho ha agraït en «aquests moments tan difícils per a milers de professionals que han situat Espanya en aquest nivell gastronòmic» i ha assenyalat que el seu nou projecte, elBulli 1846, serà «punta de llança per ser encara més internacionals».
Ha fallat la connexió amb José Andrés, premiat per la seva tasca solidària amb World Central Kitchen, però en persona ha agraït Diego Gallegos el premi a la sostenibilitat per al seu restaurant Sollo, amb una estrella Michelin i dos sols Repsol a Fuengirola (Màlaga), amb el seu centre d’aquaponia. «La sostenibilitat no és una moda, és l’única via de revertir la situació mediambiental», ha manifestat.
Camarena, reconegut per la seva feina com a xef i empresari
Pel seu treball com a cuiner i empresari s’ha reconegut Ricard Camarena, responsable del restaurant amb dues estrelles Michelin i tres sols Repsol que porta el seu nom a València, on a més ha posat en marxa Canalla Bistro, Habitual, Central Bar i Cocaloka, un espai per a esdeveniments, un centre d’R+D i una aula de formació gastronòmica.
Joxe Mari Aizega, director de la Universitat de Ciències Gastronòmiques Basque Culinary Center (Guipúscoa), ha recollit el premi a la tasca formativa, que ha dedicat a tots els centres educatius del sector, dels quals ha lloat la seva «impressionant flexibilitat» a l’hora d’adaptar els seus continguts i classes per la pandèmia.
El millor empresari, José Ángel Rodríguez Gómez per Carballeira (Lleida)
L’amo del restaurant Carballeira (Lleida), José Ángel Rodríguez Gómez, ha recollit el guardó al millor empresari per crear una «catedral del marisc i el peix a l’interior de Catalunya», i La Rinconada de San Lorenzo (Saragossa) el d’empresa hotelera per una trajectòria dedicada a la tradició culinària aragonesa i als seus productes iniciada per Lorenzo Navascués el 1970, qui ha demanat «unitat» per «sortir endavant» al «sector de la felicitat».
El restaurant Oleum (Granada), del cuiner Gregorio García Domínguez, ha sigut premiat per la seva difusió de la tapa. «Ho estem passant malament, però molt malament. Hem d’unir-nos tots i de forma seriosa, també amb els polítics», ha demanat.
Premi a Ágatha Ruiz de la Prada per les seves acolorides peces
En nom del Grupo Vocento ha recollit el seu responsable de la Divisió de Gastronomia, Benjamín Lana, el premi com a institució per l’organització de congressos com Madrid Fusión o San Sebastián Gastronomika, moment que ha aprofitat per recolzar l’«exèrcit d’emprenedors» que conformen l’hostaleria i, especialment, els «treballadors del menú», aquells que ens donen menjar diàriament.
Notícies relacionadesLa dissenyadora Agatha Ruiz de la Prada, premiada per la seva contribució a millorar el sector amb les seves acolorides peces, ha manifestat que «la vida seria un rotllo sense bars i restaurants». El palmarès s’ha completat amb el restaurant Gallinas y Focas de Madrid, de la Fundació Amás, per la seva tasca inclusiva; la cadena barcelonina Udon Asian Food per innovar en la gastronomia asiàtica amb els seus gairebé 70 locals, i el periodista de la COPE Carlos Herrera per difondre la gastronomia.
Junts per l’Hostaleria i Gallina Blanca també distingits
També han recollit premis Junts per l’Hostaleria, una plataforma integrada per Hostaleria d’Espanya, FIAB i AECOC que genera «estratègies i projectes comuns» en benefici de la gastronomia; Gallina Blanca, per facilitar el creixement del sector hoteler, i, ‘ex aequo’, el president de la patronal hotelera de Cadis, Antonio de María Ceballos, i el secretari d’Hostaleria de La Rioja, Miguel Ángel Librada per la «promoció associativa».
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034