Entrevista
Raquel Bernácer: «Menjar menys carn és més saludable i més respectuós amb el medi ambient»
La dietista i nutricionista publica ‘Lunes sin carne’, un llibre que recull consells i receptes amb les quals augmentar el consum de vegetals i disminuir els aliments d’origen animal
El corrent ‘healthy’ al món de la gastronomia està arrossegant cada vegada més persones, que es preocupen per seguir unes pautes d’alimentació sana. I en aquesta línia s’emmarquen reptes com ‘Veganuary’, que cada gener suma milers de persones que s’apunten al veganisme, i la creixent oferta de restaurants vegetarians i vegans, lliures de complexos a l’hora d’elaborar plats saborosos i originals.
I, per descomptat, la publicació de llibres com ‘Lunes sin carne’ (Vergara), de la dietista i nutricionista Raquel Bernácer, que recull consells i receptes amb les quals augmentar el consum de vegetals en la nostra dieta i disminuir els aliments d’origen animal, i així millorar la nostra salut i de la del planeta.
Newsletter Cata Mayor
Pau Arenós us explica cada setmana els secrets més ben guardats per disfrutar del bon menjar dins i fora de casa.
Aquesta experta universitària en Educació Alimentària i amb un màster en Nutrigenòmica i Nutrició Personalitzada, que va passar per l’Escola Hofmann i es va especialitzar en cuina vegetariana a l’escola Rouxbe, ja havia escrit ‘Comer o no comer. Falsedades y mitos de la alimentación’ i ‘Aprendre a desayunar. Recetas saludables para empezar el día con energía’ i és creadora del blog ‘Alimentarte’. Actualment treballa com a consultora de nutrició culinària als Països Baixos.
-¿A qui li anirà bé llegir el seu llibre?
És una guia per a qui vol reduir el consum de carn i sap que la dieta basada en vegetals és més saludable i sostenible, però que no sap per on començar. El llibre proposa fer-ho a partir d’un dia concret, els dilluns, tot i que pot ser qualsevol altre dia de la setmana, perquè resulta més fàcil recordar que aquell dia no consumiràs carn o peix i així pots anar preparant la compra i l’elaboració de plats amb llegums, verdures, cereals integrals, fruita... Proposo reduir el consum de carn (no eliminar-lo per complet), perquè és més saludable i més respectuós amb el medi ambient. No és tan difícil, perquè si no vols renunciar a la carn, pots reduir-ne la quantitat en un estofat i posar-hi més llegums.
-El títol no és ‘original’, ¿oi?
-És el nom d’un moviment que va néixer als Estats Units durant la Primera Guerra Mundial, que demanava a les famílies que deixessin de consumir carn cada dilluns i cereals cada dimecres perquè es poguessin enviar els excedents a les tropes que estaven al front. Durant la Segona Guerra Mundial es va repetir el moviment, però després va caure en l’oblit. Fins que el 2003 un publicista nord-americà, en col·laboració amb la Universitat John Hopkins, el va rellançar. Ha tingut molt èxit perquè avui dia els ‘dilluns sense carn’ s’han estès per tot el món. Em va semblar que estava bé aprofitar-ho per al títol.
Si mengem massa carn, estem deixant de menjar llegums, verdures, cereals integrals, fruita»
-¿Tanta carn mengem?
-¿Sap que, segons les dades del 2018 del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació, cada espanyol va consumir 126 grams de carn al dia? ¿I que les recomanacions oficials són de 100 grams quatre vegades per setmana? És tan gran la demanda, no només en l’àmbit estatal sinó mundial, que això provoca la producció de carn barata, cosa que suposa l’empitjorament de les condicions de ramaders, animals i treballadors. A més, si mengem massa carn, estem deixant de menjar llegums, verdures, cereals integrals, fruita... És a dir, aliments saludables i mediambientalment més respectuosos, perquè, al sector de l’alimentació, la indústria de la carn és la més contaminant.
-Però és una lluita complicada, perquè la cultura de la carn està molt arrelada en la societat. -És cert. Hi ha comunitats, especialment les agrícoles, on està molt present. Però en entorns urbans crec que és més fàcil apostar pels vegetals.
Qui aposta pel vegetarianisme troba proteïnes de qualitat en els llegums, per exemple, tot i que és cert que necessiten un suplement de vitamina B12»
-¿Es pot viure sense carn? Aquest seria un bon reclam... -Sí, per descomptat que sí. Qui aposta pel vegetarianisme troba proteïnes de qualitat en els llegums, per exemple, tot i que és cert que necessiten un suplement de vitamina B12, que sí que està present en les dietes que inclouen carn.
-L’altre motiu per passar de la carn és la conscienciació del que suposa el seu consum.
Notícies relacionades-Alimentar-se és un acte polític, que té implicacions socials, econòmiques i fins i tot emocionals. Si la gent sap que consumir carn en excés és dolent per a la salut i el medi ambient, almenys li donem l’oportunitat de decidir si segueix per aquest camí, si en redueix el consum, o passa a ser vegetariana o vegana.
-¿Una altra manera de guanyar adeptes és el plaer gastronòmic? -És una molt bona via, certament. Pensi que la gastronomia espanyola és molt rica en receptes sense carn, des del típic gaspatxo fins a una samfaina, un arròs amb bolets o una amanida. Es tracta de buscar els plats que més t’agradin, i de ser creatiu a la cuina. Perquè si t’ho cuina un altre no sabràs el que t’ha posat al plat. En canvi, si t’ho fas tu tens el control del que menges.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Tres hores que van canviar el Barça
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia