Trucs sans
Els cinc consells de Xavier Pellicer per a una alimentació saludable
El prestigiós cuiner, paladí de l’alta cuina verda, proposa unes pautes bàsiques per seguir una dieta sana
Xavier Pellicer acaba de publicar el molt recomanable ‘Healthy kitchen’ (Planeta Gastro), un llibre de receptes però al mateix temps una guia per portar una dieta saludable.
Després d’un canvi radical de vida, el cuiner, que té un restaurant homònim d’alta cuina, va apostar pel món vegetal, seguint pautes de nutrició aiurveda per procurar bones digestions.
‘Newsletter’ Cata Mayor
Pau Arenós us explica cada setmana els secrets més ben guardats per disfrutar del bon menjar dins i fora de casa.
Pellicer ens dona cinc claus «bàsiques» per seguir una alimentació sana, que parteix d’aquesta màxima: «No s’ha de pensar tant en quina carn o quin peix menjaré i amb què els acompanyaré, sinó que en quin vegetal menjaré i amb què puc complementar-lo».
1. Consumeix productes frescos i de proximitat
«I si són ecològics, millor encara, perquè et donen un grau més de garantia. És molt obvi recomanar productes frescos, però és que hi ha tanta diferència respecte als que no ho són... Són millors que els congelats, per exemple. I millor que les bosses de supermercat amb fulles d’enciams rentats, que sí, que són molt còmodes, però no poden comparar-se amb els enciams acabats de recollir. Avui dia hi ha moltes cooperatives que t’envien a casa cada setmana una cistella amb el que han recollit a l’hort. I aquest color intens, aquest sabor, aquesta textura ferma, crocant, no té ni punt de comparació. Menjar un producte quan n’és la temporada és una meravella».
2. Manipula els ingredients a casa
«Ja ho diuen als països anglosaxons: “From farm to table”. És a dir, de la granja a la taula. Com menys temps passi entre un lloc i l’altre, millor. Però jo aconsellaria, a més, que es manipulin els productes a casa. Molta gent compra les verdures tallades, jo els convido que ho facin a casa, perquè com més sencer estigui el producte més energia tindrà, més propietats conservarà».
3. Busca l’equilibri
«En una dieta saludable, una de les claus és l’equilibri entre els ingredients vegetals i la proteïna d’origen animal. L’ideal és que aquesta última no superi el 30% del total de la ingesta; i que a tot estirar sigui del 50%. D’aquesta manera, els nostres intestins treballaran de manera menys forçada, més tranquils, amb una digestió més agradable que agrairàs».
4. No barregis carbohidrats amb proteïnes vegetals
Notícies relacionades«Ja sé que la nostra cultura culinària és molt de fer aquesta barreja, i em recordo ara dels pèsols amb patates. Però és millor menjar un dia els pèsols i un altre dia, les patates, perquè al no barrejar-los s’evita una digestió amb elements que són més fermentadors i que fan més pesant la digestió. Així que si menges llegums, millor soles».
5. No a la sobrecocció
«És molt important fer coccions molt directes i nobles per respectar i potenciar els valors dels productes, per mantenir-ne les propietats, les sals minerals, la clorofil·la, les fibres... La seva estructura, en definitiva. Si en fas una sobrecocció no podràs mantenir les seves particularitats positives per a la salut i acabaràs matant el producte».
- Tomé tensa la selecció
- NENS TUTELATS El Govern va adjudicar cent milions a dit en centres de menors del 2016 al 2020
- Reis del boca a boca Restaurants de culte de BCN fora del radar dels ‘influencers’
- La xacra de la corrupció Sánchez desafia Aldama a presentar proves i titlla de "fals" el seu relat
- DE COPES Còctels de qualitat sense necessitat d’efectes especials
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- BAGES Construir amb llistons de fusta solidaris
- ANOIA Jorba celebra un mercat de productes de proximitat
- Ruta per la DO EMPORDÀ Perelada, temple del vi
- AGENDA DE BARCELONA Barcelona contra la violència masclista