Informació útil
Vuit veritats i mentides sobre els fregits
La reducció dels fregits a les llars és una realitat i els consumidors preparen receptes més saludables i amb menys greixos
Hem sentit de tot sobre els fregits: que millor amb oli d’oliva, que convé erradicar-los tant sí com no, que s’ha de prioritzar la fregidora sobre la paella, que no es pot reutilitzar l’oli i mil coses més sobre les quals, malgrat l’allau d’informació a la qual tenim accés en l’actualitat des de diversos fronts, moltes persones encara tenen dubtes. Circulen veritats i mentides sobre els fregits.
La fregidora d’aire s’ha convertit en l’electrodomèstic estrella, ja que aporta una textura molt similar als fregits però sense fer servir oli o utilitzant-ne poca quantitat. Segons l’informe ‘Dades i tendències sobre consum de menjars i aliments fregits a Espanya’, elaborat per la xarxa social de cuina casolana Cookpad, el 2021 es van publicar quatre vegades més receptes i preparacions amb aquesta màquina que el 2020.
La reducció dels fregits a les llars és una realitat i els consumidors preparen receptes més saludables i amb menys greixos. Però, ¿i si descobreixen el que aclarim a continuació sobre els fregits?
1. Per fregir, millor oli de gira-sol
Fals.
El millor per als fregits (i per a qualsevol altra elaboració) és l’oli d’oliva verge extra. «Es manté estable a altes temperatures, fet que permet aconseguir fregits més lleugers i prevenir el consum de greixos trans. Si es desitja un gust menys intens, es poden elegir varietats amb menor acidesa», explica Irene Guirao, nutricionista de Cookpad. Per tant, el millor és evitar la mantega, ja que té un elevat percentatge de greixos saturats, el consum dels quals ha de ser moderat.
2. L’oli d’oliva té molt greix
Veritable.
Aquest conté greixos insaturats, que tenen contrastades propietats cardiosaludables i, per tant, ajuden a mantenir a ratlla el colesterol i els triglicèrids i a protegir la salut del cor. Hi ha nombrosos estudis científics que avalen aquesta afirmació. Un dels últims, publicat al gener en el ‘Journal of the American College of Cardiology’, assenyala que reemplaçar almenys 10 grams diaris de margarina, mantega i greixos lactis amb la quantitat equivalent d’oli d’oliva s’associa amb un menor risc de mortalitat. Aquesta investigació assenyala que el consum de més de 7 grams (mitja cullerada) d’oli d’oliva al dia s’associa amb un menor risc de mortalitat per malalties cardiovasculars, neurodegeneratives i respiratòries.
3. No s’han de consumir fregits
Fals.
Sense necessitat d’erradicar els fregits per complet de la nostra alimentació, Guirao proposa mètodes alternatius per aconseguir textures atractives sense necessitat de fregir com les que aporten, per exemple, les fregidores d’aire o els forns amb ventilació. «Per aconseguir un resultat cruixent semblant al que aconseguim amb el fregit tradicional és una bona alternativa. En tots dos casos se sotmet als aliments a altes temperatures, amb aire calent que circula de forma constant, cosa que dona resultats semblants a la tècnica de fregir amb oli a altes temperatures», explica la nutricionista. En qualsevol cas, Guirao assegura que «un aliment fregit amb oli d’oliva, aplicant bé la tècnica de fregit sense cremar l’oli, es pot consumir fins un cop a la setmana».
4. L’oli d’oliva es pot reutilitzar
Veritable.
De fet, l’oli d’oliva s’ha de reutilitzar, ja que així contribuïm a la sostenibilitat i lluitem contra el desaprofitament alimentari. Per a això, és necessari netejar-lo bé després del seu ús (mitjançant un filtre o un colador casolà) i guardar-lo ben tapat en un lloc fresc i sec. No hi ha un nombre fix de vegades que es pot reutilitzar, ja que «depèn de què s’hi hagi fregit i que, durant el cuinat, no hagi superat els 170-180 graus, ja que en aquest punt es degrada». Guirao assegura que «per a una cosa tan comuna com amb unes patates fregides es podria reciclar entre dues i tres vegades». Si no utilitzem fregidora, que indica la temperatura de l’oli, pots adquirir un termòmetre de cuina, útil i econòmic.
5. Les fregidores d’aire són saludables
Veritable.
«El principal avantatge d’aquests electrodomèstics és que, igual com el forn convencional, utilitzen aire calent per cuinar l’aliment, fet que redueix sensiblement, o fins i tot elimina, la necessitat d’aportacions grasses per preparar-lo. Això implica reduir les calories dels alimentsi s’aconsegueixen textures i sabors similars al fregit tradicional», explica Guirao.
6. La temperatura de l’oli ha de ser d’uns 170 graus
Veritable.
Sotmetre l’oli a altes temperatures el fa malbé i el degrada, li fa perdre les seves propietats antioxidants beneficioses, i provoca fregits de pitjor qualitat. L’ideal és que els aliments fregits quedin segellats de forma homogènia i, per a això, la temperatura és clau. «Si fregeixes a una temperatura mitjana-alta, de fins a 170 graus, sense arribar a cremar l’oli, el resultat és molt més lleuger, ja que les altes temperatures ajuden a eliminar l’excés de greix al treure el producte de l’oli», afirma Guirao. Per a una temperatura de l’oli homogènia, no introdueixis els aliments gaire freds, ja que la faran baixar, i si els poses freds o fins i tot congelats, fes-ho en petites quantitats perquè la temperatura de l’oli no baixi i s’arruïni el fregit. Un bon fregit ha de quedar ben segellat i cruixent, senyal que l’oli no ha penetrat a l’interior, així que l’aliment serà més saborós, menys calòric i també molt més fàcil de digerir.
7. No s’han de fregir els aliments congelats
Fals.
Notícies relacionadesEs poden fregir perfectament els aliments congelats (molt típic el cas de les croquetes), sempre que la temperatura de l’oli sigui la correcta, es fregeixin en petites quantitats i aquests quedin completament coberts. Per a això, un bon mètode és fregir croquetes o ‘nuggets’, per exemple, de tres en tres, com a màxim, en un cassó petit amb una bona quantitat d’oli.
8. Els fregits engreixen
Veritable. Ho sap qualsevol que s’hagi entregat durant unes vacances al plaer de les tapes sense mesura i ho corrobora la Universitat de Harvard. Segons un estudi publicat el 2015, el consum sostingut de fregits (més de quatre vegades a la setmana) incrementa el risc d’obesitat i diabetis tipus 2, tot i que la investigació no especifica el tipus de greixos fets servir per al fregit.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia