Paraules de savi
4 mentides de l’alimentació, desmuntades una a una
El catedràtic emèrit en Nutrició i Bromatologia del Campus de l’Alimentació de la UB Abel Mariné és una figura prestigiosa en el seu camp. La seva saviesa queda reflectida al llibre ‘El gran llibre de la nutrició’ (Comanegra), que ha coescrit amb la periodista Imma Amadeo. «La guia definitiva per menjar i viure amb qualitat i bons aliments», puntualitza en el subtítol d’aquesta obra de referència de la nutrició que ja va per la segona edició en poc més d’un mes a la venda.
En aquest treball completíssim i voluminós, que s’ha posicionat entre els més venuts en l’apartat de no ficció en català, Mariné en desmunta uns quants mites, unes quantes falsedats sobre els aliments. Aquí recollim els seus arguments.
«Les calories són excessives vinguin d’on vinguin. Simplement, es tracta de no passar-se amb productes que en contenen una gran quantitat: és més fàcil passar-se de calories menjant bombons o brioixos que verdura. El pa no engreixa si el menges en quantitats moderades i mantens l’equilibri nutricional prenent molts vegetals».
«Avui dia veig que molts aliments es promocionen com ‘sense gluten’ o ‘gluten free’. ¡Però no té sentit perquè mai han tingut gluten! És una estratègia comercial que dona a entendre que és dolent, quan només ho és per als celíacs, que suposen l’1% de la població. El gluten és a les farines de tots els cereals panificables: blat, sègol, ordi i una mica –però no gaire– a la civada), i és el que facilita la textura del pa, que tingui bona molla, que no s’assequi, com els pans bons d’abans».
«Allò que sentim que s’ha de menjar pocs ous perquè tenen molt colesterol no és del tot veritat. Un ou no té tant colesterol com es creu perquè no arriba al límit màxim diari que es recomana de 300 mil·ligrams al dia (200 i escaig). En realitat, el colesterol dels aliments té menys importància del que pensàvem i qui té colesterol alt és per problemes metabòlics que s’han de corregir, ingerint, lògicament, menys aliments rics en colesterol».
«Ja sabem que l’excés de carn vermella pot ser un factor de risc de càncer, però en quantitats moderades, no. Als països rics, la mitjana d’ingesta de carn és massa elevada, però no es pot prohibir sempre que s’integri a una dieta rica en fruita i verdura. Per això crec que rep crítiques excessives i esbiaixades. De fet, l’OMS no desaconsella menjar carn sinó moderar-ne el consum».
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.