Històries i receptaris
8 llibres de cuina per no quedar amb gana per Nadal i Reis
Receptaris, vins, reportatges, autobiografies... Llibres de totes les mides i preus per a una festa sense acidesa d’estómac
Cada temporada del calendari mereix una arquitectura llibresca: Sant Jordi és per a les casetes i Nadal/Reis, per al gratacel. ¿Qui gosaria en aquestes dates regalar un llibre de butxaca? ¡Mastodonts perquè tremolin les prestatgeries!
Receptaris, per descomptat, que són a la gastronomia el que la cèl·lula és a la vida: la unitat bàsica i funcional. Sense pausa, les editorials subministren manuals a un públic famolenc.
Per ordenar l’allau, quatre llibres excel·lents, però es desaconsella llegir-los al transport públic per la seva mida: ‘México, gastronomía vegetariana’ (Phaidon, 47,45 €), ‘Pasta grannies’ (Salamandra, 25,65 €), ‘Washoku’ (Satori, 30 €) i ’Yakumanka’ (Larousse, 28, 45 €).
¿Què tenen en comú a part de la magnitud i de ser promptuaris? Que recullen plats de països gastronòmicament rellevants i influents: Mèxic, Itàlia, el Japó i el Perú.
Vegetals picallosos, els secrets de les àvies de la pasta, l’ànima de la cuina japonesa i els platillos del restaurant de Gastón Acurio, que va néixer a Barcelona i es va expandir després. Que la taula de Nadal s’ompli amb la riquesa d’altres tradicions.
Altres llibres
Collado
Carles Armengol. Colectivo Bruxista. 17,50 €
Subtítol necessari: ‘La maldición de una casa de comidas’. La infància gore d’Armengol al restaurant dels seus pares, que va estar a l’Hospitalet però que podria haver sigut part del calvari de qualsevol ciutat. Jonquis, crits, menjar casolà, humanitat, aspiracions, emigració i un pastís amb burilles. Que Álex de la Iglesia en faci la pel·li.
Rusia desde la cocina
Witold Szablowski. Oberon. 23,95 €
Witold Szablowski té l’estómac d’acer: en l’anterior llibre va ensumar a les olles dels dictadors i ara dissecciona l’os rus (en els dos casos, el poder és paranoic). Llibre viatger, en l’àmbit físic i en l’històric, descobreix la cuinera de Gagarin, la cuinera dels soldats de l’Afganistan i les cuineres dels liquidadors de Txernòbil. Les cuineres i el dolor.
Vinos libres
Jordi Luque. Planeta Gastro. 32,95 €
Periodista i expublicista, Luque reporteja a la recerca d’aquests vins àcrates coneguts amb el confús terme de ‘naturals’. Volum amb una maquetació d’impacte, fotos sobre el terreny i una narrativa musculosa que parla per igual dels elaboradors i de les elaboracions. Menys manifestos de butaca i més llibres amb les botes brutes.
Verdupedia
Notícies relacionadesRodrigo de la Calle. Planeta Gastro. 29,95 €
¿Pot el vegetal ser tan atractiu com la proteïna animal? Va, vinga, sí. La intenció de Rodrigo de la Calle (‘El invernadero’, ‘Virens’) és que, quan les hortalisses arribin a la taula, la ganyota de disgust es converteixi en morro de plaer. Fa molt que el cuiner es dedica, i amb gran èxit, al proselitisme verd.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Cada cop més menors incompleixen el règim de visita després d’un divorci
- Vivas reclama al PP que negociï amb l’Executiu
- Col·lisió entre Broncano i Motos per Jorge Martín
- Urbanisme La nova ronda de Sant Antoni provoca embussos d’autobusos
- NENS TUTELATS El Govern va adjudicar cent milions a dit en centres de menors del 2016 al 2020
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- ERC busca la via per recuperar militants
- El testimoni d’Aldama deixa al TS l’opció d’investigar el Govern
- Sánchez es querella contra Aldama per "dret a l’honor"