‘Newsletter’
600 € si vols sortir al meu Instagram, per Pau Arenós
Alguns ‘influencers’ cobren als establiments per fer ‘reels’ i penjar la promoció al seu compte
La publicitat encoberta està prohibida a Espanya
Molt recentment vaig tenir un sopar revelador amb algú que suma milers (i milers) de seguidors a Instagram, a qui vaig preguntar ansiós per la part fosca de la xarxa de coloraines.
Fa temps que sentia un rumor entorn d’alguns ‘influencers’: cobren als establiments per fer ‘reels’ i penjar la promoció al seu compte. Tampoc és que sigui el Watergate, ni la meva informant ‘Gola Profunda’, però el cas té tela.
Això és publicitat i no presentaria cap problema si s’anunciés com a tal, i a l’alerta hi obliga el mateix Instagram, sense que hi hagi cap esforç per part dels administradors per complir la norma. I n’hi ha més: la publicitat encoberta està prohibida a Espanya. Parlem, doncs, d’un engany.
En el galimaties hi ha tres incauts: el propietari del bar o restaurant, els seguidors i Hisenda.
El propietari: em va ensenyar la meva ‘Gola Profunda’, ‘Goleta’, més aviat, una comunicació amb l’amo d’un bar de menú, que li explicava el cas: s’havien dirigit a ell dues persones amb milers (i milers) de seguidors. Una li demanava 150 euros per anar-hi, gravar i repartir elogis; l’altra, 600.
¿Quants menús de migdia havia de vendre perquè l’operació de 600 euros sortís rendible?
¿Quina garantia hi havia que això li reportaria un sol client, atret pel carrusel de truites i croquetes?
Un cop d’ull als dos ‘instagramers’ dona una foto preocupant: s’atreveixen amb el desesperat.
Com que sumen milers (i milers) de seguidors, també hi ha restauradors que els busquen i confien en el seu reclam.
Els seguidors: s’enganxen als vídeos curts, que semblen elaborats de bona fe; vídeos blancs en els quals tot és exquisit, sense aportació crítica ni opinió.
¿Els continuarien mirant si sabessin que hi ha lucre al darrere i que ells són la matèria primera, ja que sense milers (i milers) de seguidors no hi hauria res a mostrar? Els utilitzen, s’aprofiten dels tafaners, el nucli dels ingressos.
Hisenda: ¿hi ha factures?, ¿es declaren aquests pagaments?, ¿quants muntatges de 600 euros aconsegueixen al mes?, ¿què esperen els inspectors per investigar el cas i passar el corresponent cassó?
Notícies relacionades¿Aquesta és una escomesa contra els ‘influencers’?
De cap manera. És una alerta per a propietaris i seguidors crèduls i per a la despistada Hisenda.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.