Cata Menor
L’ego del xef no importa, per Pau Arenós
El luxe, avui, ara, és menjar una carxofa recollida el mateix matí a l’horta del costat

No sempre prestem atenció a la manera en què el lloc on hi ha ubicat un restaurant determina la seva cuina.
Pensem, de manera comuna, en establiments construïts des de les ganes personals, propietat d’algú que ho dissenya, segons l’apetència, segons el que li agrada a ell o ella, reflex d’una manera de ser i sempre condicionat al que aquesta persona pugui pagar. Primer, jo, els meus gustos, els meus desitjos, la meva ambició; el client, després.
Però, ¿i quan és al revés, quan l’ego queda submergit en la funcionalitat? Cèntric, el restaurant que dirigeix Susana Aragón, associada amb la seva parella, Óscar Teruelo, és un exemple de casa amb condicions: és el bar restaurant de Cèntric Espai Cultural, un equipament propietat de l’Ajuntament del Prat, amb biblioteca, sala d’exposicions, arxiu municipal i auditori, i bones croquetes.
Per començar, no és el lloc que haguessin construït ells, sinó el que van construir d’altres. Després, el requisit obligatori que la màquina funcioni a tota velocitat a totes hores cada dia, de manera que necessiten un gran equip: ¡28 persones!
Últimament escric molt de llocs amb dos o tres treballadors: les magnituds que s’acosten a la trentena d’empleats són les habituals de l’alta cuina. I això no és el que fan a Cèntric, almenys, no amb el luxe clàssic com a bandera. Perquè el luxe, avui, ara, és menjar una carxofa recollida el mateix matí a l’horta del costat.
Tercer, el preu, amb l’obligatorietat de ser assequible (plat del dia a 10,30 euros i menú a 13,50 euros), i quart, un registre culinari ampli per complaure una comensalitat variada.
L’Óscar diu que vol eliminar els nachos amb formatge i pic de gall, i no dic ni que sí ni que no: a mi no m’interessen, com, tampoc, el falàfel i els burritos, però ¿per què privar d’això els clients? Jo prefereixo el confit de pota blava o el suquet de lluç i gamba.
[Aquí, bons restaurants de Barcelona on es pot menjar per menys de 20 euros, i, aquí, restaurants on es glorifica el menú del dia]
No és la sala que vols, sinó la sala que tens.
No és la cuina que vols, sinó la cuina que volen (i la que vols tu, sí, també).
Notícies relacionadesNo és el restaurant que vols, sinó el restaurant que pots.
I, potser, és el restaurant que es necessita.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Habitatge El milionari José Elías opina sobre comprar o llogar el 2025: "Si guanyes 2.000 euros al mes..."
- Consum Bon Preu accelera la seva expansió i obrirà 12 nous súpers aquest any
- 1.080 vivendes i un gran parc Una inversió milionària i el futur Clínic rellancen el sector Can Rigalt al nord de l’Hospitalet
- Educació L'escola 'miracle' al barri del Besòs de Barcelona: de suspendre a estar per sobre de la mitjana en català i extraescolars
- Totes les estrenes i tornades Les 10 sèries que no et pots perdre aquest febrer
- Criança El pediatre Carlos González aclareix la importància d’entendre i gestionar els desitjos infantils: «Cedir no és perdre autoritat…»
- Després les polèmiques declaracions de la 'consellera' Parlon Estigmatizar és pensar que trastorn mental és sinònim de violència
- Consells pràctics El truc casolà perquè la goma de la rentadora quedi com nova
- Nations league Espanya remunta contra Bèlgica amb dos gols en l’afegit
- EL PARTIT DE MENDIZORROtZA L’Espanyol afronta un partit amb valor doble a Vitòria