5a edició
Una pastisseria de Santa Coloma de Farners, premi al millor xuixo del món 2025
El pastisser Quim Trias ha assenyalat que «fa menys de sis mesos» que fan aquest dolç perquè «no és fàcil»
Restaurant Insolent: la invenció del xuixo farcit de guisat

La pastelería Trias (Santa Coloma de Farners) hace el mejor xuixo del mundo de 2025. /
La pastisseria Padrés de Banyoles (2018), la Fleca Pa Artesà del Vallès (2020), la pastisseria Juhé de l’Escala (2022), la pastisseria Triomf de Barcelona (2024) i, ara, la pastisseria Trias de Santa Coloma de Farners. L’art de fer xuixos no té límits i aquest dissabte s’ha pogut comprovar a La Rosaleda, al parc de la Devesa de Girona, que ha acollit la cinquena edició del Concurs Mundial del Xuixo, que ha coronat la pastisseria Trias.

Quim Trias, de la pastisseria Trias (Santa Coloma de Farners), al recollir el premi al millor xuixo del món 2025. /
Aquest any, el jurat ha hagut d’escollir entre 25 propostes. Ha valorat el sabor equilibrat entre el fregit i la crema, la qualitat de la crema, la cocció interior i exterior de la massa o el fregit. Ha sigut el creador del concurs, el periodista i gastrònom Salvador García-Arbós, el que ha donat a conèixer el guanyador. Per coses de la vida, el xef de la pastisseria Trias, Quim Trias, ja estava sobre l’escenari, perquè just abans havia participat en un debat sobre el xuixo.
Ha recollit el premi i ha assenyalat que «fa menys de sis mesos» que la pastisseria, nascuda el 1908, fa xuixos. Els fa, a més, «gràcies al concurs del xuixo», perquè la idea de començar a fer aquest dolç al seu negoci va sorgir quan van decidir presentar-se al certamen. «Fer un xuixo no és fàcil», també ha comentat Trias.
Matí ple d’activitats
Notícies relacionadesTot això ha passat en un matí ple d’activitats relacionades amb aquest dolç tan típic de Girona, encara que la seva tradició s’ha anat escampant per tot el territori. Per això, s’ha fet un espectacle teatral sobre l’origen del xuixo, ja fa més de cent anys, perquè els més petits poguessin conèixer els secrets del dolç i com havia nascut. L’elaboració de com es fa el dolç ha anat a càrrec de Gisela Ballart, de la pastisseria Triomf, guanyadora del concurs l’any passat.
El més bo s’ha guardat per al final. I no importava que fos la una del migdia passada i que la gent estigués a punt de tornar a casa per dinar. El que volia la gent era provar un xuixo, i la xuixada popular ho ha permès, amb alguna empenta per ser el primer a agafar un dels dolços, que han volat entre el públic. La pluja, a més, ha permès fer el concurs i la xuixada popular abans de començar a caure amb força.
- Crònica rosa L’amor sí que té edat
- El banc català confirma que hi ha "sobre la taula" una fusió alternativa
- Lapsus temporals Això significa no recordar paraules o confondre el nom de les persones
- Alts càrrecs del sector públic Junts i ERC pacten amb el PSOE col·locar afins en institucions i en empreses
- Josep Oliu: "Si no canvia res, dono un 85% de probabilitats que l’opa fracassi"
- PSOE El ministre Ángel Víctor Torres anuncia que pateix càncer
- Clàssic a Montjuïc El Madrid guanya el Barça per primera vegada en la seva història i li recorda que no és immortal (1-3)
- Tres muntanyencs morts El bomber que va atendre les víctimes del Moncayo: «Les condicions climàtiques eren extremes. A l’arribar, un ja havia mort»
- Església catòlica El Papa surt a un balcó de l’Hospital Gemelli abans de tornar a casa seva al Vaticà
- Balanç 2024 Retrat del turista de congressos a Barcelona: europeu, quarantí, multirepetidor i que ja gasta 297 euros al dia