Vins

Mas Pòlit celebra els seus 450 anys d'història lligats al vi i a l'Empordà

El celler de Vilamaniscle ha volgut commemorar l'aniversari de la compra de les terres amb el '450', un vi d'edició limitada amb una tirada de 600 ampolles

El vi 450.

El vi 450. / Empordà

5
Es llegeix en minuts
S.F. | J.L.

Vilamaniscle és un poble històricament vinculat a la vinya i al món vitícola. A la faldilla de l'Albera, avui dia, s'hi conrea raïm en milers d'hectàrees. I si fem un viatge en el temps fins al segle XIII, concretament l'any 1293, ja es cultivava vinya en territoris com el denominat La Mata, unes terres de propietat senyorial del monjo hospitaler del Monestir de Sant Pere de Rodes. Així es constata en el contracte d'emfiteusi a Bernat Carrera, un home estretament vinculat al senyor abat del monestir. Els anys van anar passant, però el conreu de la vinya no s'aturava. A l'Edat Moderna, el 1572, Antoni Heras, fill del Mas d'en Heras de Garriguella, va adquirir la propietat. I el 1632 aquella propietat passa a anomenar-se Mas Pòlit.

Des d'aleshores han passat més de 450 anys, però Mas Pòlit continua dempeus i amb una vitalitat extraordinària, convertint-se en un dels cellers referents de la viticultura empordanesa. Per commemorar aquesta efemèride, ha presentat el seu nou vi, 'Mas Pòlit 450'. Aquesta edició especial no és només un vi, sinó un testimoni del llegat i la tradició vitivinícola que ha perdurat al llarg dels segles. "És un vi excepcional en homenatge a la llarga tradició vitivinícola de la propietat, que al llarg dels segles ha preservat l'essència i la qualitat dels vins de l'Empordà", afirma Josep Lluís Iglesias, un dels responsables del celler i propietari de la finca. I és que la filosofia del celler és: "No podem reconstruir el passat, però el passat ens pot inspirar".

Josep Lluís Iglesias a la sala de botes. /

J.L.

La finca, adquirida fa gairebé cinc segles, ha estat testimoni d'una evolució constant en la producció de vins d'alta qualitat. "Amb el 'Mas Pòlit 450' volem celebrar la nostra història i compartir-la amb tots aquells que aprecien els vins amb ànima i tradició", explica Iglesias.

Un vi històric

El 'Mas Pòlit 450' és un cupatge de garnatxa, cabernet sauvignon i sirà, varietats que aporten una complexitat i elegància excepcionals al vi. El procés d'elaboració inclou un any d'envelliment en botes de roure francès, una etapa crucial que permet al vi desenvolupar els seus aromes i sabors. "Cada gota reflecteix l'essència del terreny de llicorella i la nostra passió per l'art de fer vi", diu Iglesias. Amb una edició limitada a només 600 ampolles, el 'Mas Pòlit 450' es presenta com una experiència única per als amants del vi. Els consumidors podran adquirir-lo directament a la botiga del celler o a través de la seva plataforma en línia. A més, el llançament va acompanyat d'un vídeo commemoratiu. "Amb aquesta edició limitada, el Celler Mas Pòlit reafirma el seu compromís amb l'excel·lència i la sostenibilitat, mantenint viva la tradició vinícola empordanesa i projectant-la cap al futur", subratlla Iglesias.

L'any clau: el 2005

Si bé la història de la finca Mas Pòlit es remunta segles enrere, la vida del celler homònim va començar l’any 2005. L’impulsor va ser Josep Lluís Iglesias, qui ha estat vinculat al món de la vinya des de ben petit. "La meva família, propietària de la finca, sempre hem tingut vinyes, però no elaboràvem vi. El raïm que collíem el portàvem a la cooperativa de Vilamanicle, fins que va tancar les portes". Aquest fet el va dur a repensar la situació, i és llavors quan va optar per impulsar la creació d’un celler. "Primer hi dedicàvem temps només els caps de setmana. De fet, la meva professió en aquell moment era enginyer industrial. Però ens vam engrescar i vam tirar endavant el projecte", recorda.

El celler aposta per la sostenibilitat. /

J.L.

Actualment, el celler Mas Pòlit elabora entre 20.000 i 25.000 ampolles de vi anuals que elabora amb el raïm que cultiva en 8 hectàrees de vinyes pròpies situades en vessants muntanyencs de l'antiga finca i en unes noves instal·lacions, creades el 2017, situades al camí que porta fins a l'ermita de Sant Miquel de Colera. Les vinyes creixen en terres pedregoses de pissarra (llicorella), àcides i pobres, característiques de la zona entre els parcs naturals de l'Albera i el Cap de Creus.

Cal destacar que el vi 'Mas Pòlit' va ser guardonat amb dos premis Vinari d'Or: al millor vi de Criança de Catalunya i al millor vi de la D.O. Empordà el 2018. Aquest distintiu va ser molt positiu per al celler, que just veia arrencar el projecte del nou celler.

Els terrenys del celler, amb l'Albera de fons. /

J.L.

Compromís amb la sostenibilitat

Un dels aspectes destacables de la filosofia de Mas Pòlit és el compromís amb la sostenibilitat. En aquesta línia, Iglesias se sent satisfet que el nou celler hagi aconseguit l'autosuficiència energètica completa. "Funcionem exclusivament amb energies renovables gràcies a la instal·lació de plaques fotovoltaiques i a un sistema intel·ligent de control de l'emmagatzematge i el consum de l'energia", comenta.

Notícies relacionades

A més, tota la sala de criança està soterrada, "fet que li permet, de manera natural, aconseguir la temperatura i la humitat desitjades", diu Iglesias. Un altre fet destacable és que el celler utilitza ampolles de vidre de baix pes per reduir l'impacte ambiental, i tot el material d'embalatge és reciclable o biodegradable.

Les varietats de vins del celler. /

J.L.

Visites guiades

Val a dir que aquelles persones que busquin una experiència única tenen ara l'oportunitat de gaudir d'una veritable joia del món del vi i també de conèixer les instal·lacions del celler, a través de visites concertades, així com les terres que ofereixen unes vistes privilegiades de la terra empordanesa. "Aquells que busquin una experiència única tenen ara l'oportunitat de gaudir d'una veritable joia del món del vi i també de conèixer les instal·lacions del celler, a través de visites concertades, i les terres que ofereixen unes vistes privilegiades de la terra empordanesa", conclou Iglesias.

El Celler Mas Pòlit, construït el 2017. /

Empordà
Temes:

Història