Competició xarcutera
Les millors botifarres d’ou artesanes de Catalunya
El Concurs Nacional distingeix Enric Rosell, de Ca l’Estevet (Ordal); Francesc Colom, de la carnisseria Colom-Vila (Manlleu), i Xavi Bou, de Xarcuteries Bosch (Barcelona)
Com cada any per aquestes dates, avantsala del Dijous Gras i la setmana de Carnaval, se celebra el Concurs Nacional de Botifarra d’Ou Artesana. Els guanyadors d’aquesta setena edició han sigut Enric Rosell, de Ca l’Estevet (Ordal), en la categoria de millor botifarra d’ou tradicional; Francesc Colom, de la carnisseria Colom-Vila (Manlleu), en la categoria de millor botifarra d’ou singular, i Xavi Bou, de Xarcuteries Bosch (Barcelona), en la categoria de millor farcit de Carnaval.
En el concurs de botifarra d’ou de l’any passat van guanyar Alemany (Girona), Badia Xarcuters (Tremp) i Fàbregas Xarcuters (Barcelona) en les categories tradicional, singular i millor farcit de Carnaval, respectivament.
Gairebé 80 participants
En aquesta edició, en el concurs organitzat per la Fundació Oficis de la Carn i la Confraria del Gras i el Magre, amb el recolzament de la Federació Catalana de Carnissers i Cansaladers-Xarcuters, s’han presentat 71 botifarres d’ou (41 de tradicionals i 30 singulars) i 7 farcits de Carnaval. Aquestes xifres de participació són les més altes de totes les edicions celebrades fins ara i amb més diversitat territorial.
El jurat compost per experts professionals ha puntuat els productes pel seu aspecte extern i intern, i també n’han avaluat el sabor. I aquestes han sigut les classificacions finals.
Millor botifarra d’ou tradicional
Guanyador
Enric Rosell Gili (Ca l’Estevet, Ordal), per la seva botifarra «elaborada amb productes de qualitat, sense additius ni conservants i que segueix la recepta familiar» que ha anat evolucionant sense perdre la seva essència inicial».
Segona posició
Xevi Codina Ricart (Can Codina, Taradell).
Mencions del jurat
Gloria Curto Calduch (Carnisseria del Paulo, Camarles).
Enric Hernández Martín (Embotits Mallart de la Fundació Privada Mas Albornà, Vilafranca del Penedès).
Francesc Colom Molas (Carnisseria Colom-Vila, Manlleu).
Millor botifarra d’ou singular
Guanyador
Francesc Colom Molas (Carnisseria Colom-Vila, Manlleu), per una botifarra d’ou amb mongetes de Collsacabra i allioli «fruit d’anys de treball i millora minuciosa, que vol rendir un homenatge a la gastronomia d’Osona a través de la barreja dos productes típics de la comarca: la botifarra d’ou i les mongetes de Collsacabra».
Segona posició
Carlos Tarazaga Tardio (Los Extremeños Cosas Buenas, Pineda de Mar), per la seva botifarra d’ou amb calçots en salsa romesco.
Mencions del jurat
Laia Valls Vila (Can Valls, Argentona), per la seva botifarra d’ou amb carxofa.
Enric Rosell Gili (Ca l’Estevet, Ordal), per la seva botifarra d’ou amb croissant i pernil curat.
Xevi Codina Ricart (Can Codina, Taradell), per la seva botifarra d’ou amb figues i pernil d’ànec.
Millor farcit de Carnaval
Guanyador
Xavi Bou Bosch (Xarcuteries Bosch, Barcelona), per un farcit que «malgrat no ser típic de la zona, és el resultat de la cerca de nous productes i sabors que ens ofereix la cultura gastronòmica catalana». «Amb matisos dels ingredients molt compensats i intensos, el farcit vol traslladar l’essència pirinenca a través del seu sabor pronunciat i intens», ha explicat.
Notícies relacionadesMenció del jurat
Alejandro Jordan Montané (Carns i Elaborats Cerdanya, La Seu d’Urgell).
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia
- Trapero aposta per un increment dels Mossos per rebaixar el crim
- Primera denúncia davant la fiscalia a BCN per tortures policials en la Transició