Participarà en el Festival de Màlaga

‘La cesta’, una reflexió cinematogràfica sobre la selecció d’aliments

  • El documental dirigit i produït pels gelaters de La Rioja Angelines González i Fernando Sáenz reflexiona sobre les conseqüències que té triar els productes que comprem

‘La cesta’, una reflexió cinematogràfica sobre la selecció d’aliments

El Periódico

3
Es llegeix en minuts
EFE

El documental ‘La cesta’, dirigit i produït pels gelaters de La Rioja Angelines González i Fernando Sáenz, és una reflexió cinematogràfica sobre les conseqüències que té la selecció dels aliments a la cistella de la compra i la seva implicació en el món rural i els petits productors.

L’obra, que formarà part de la secció Cinema Cuina del Festival de Cine de Màlaga, compta amb la participació d’agricultors, artesans, periodistes i pensadors relacionats amb el món de la gastronomia, han detallat aquest dijous, en una nota, els responsables d’aquesta producció audiovisual.

«Parlar de nosaltres mateixos»

«La cesta» t’interroga i és capaç de parlar de nosaltres mateixos d’una manera sorprenent. Sense paraules ho diu tot de tu. Els teus costums, les teves petites decisions, la teva manera de demanar», han afegit; a més que «inquieta perquè dins d’ella caben tants universos i tantes decisions que, en ocasions, sembla un sac sense fons».

Han precisat que aquest documental és «una metàfora de la vida contemporània» i és «el somni fet realitat» d’Angelines González i Fernando Sáenz, que han posat imatges a les seves inquietuds per fer una reflexió cinematogràfica sobre la manera d’alimentar-se.

També és una reflexió sobre la manera de viure i conviure amb el fet de «menjar sabent que és un dels camins més importants i decisius per relacionar-nos amb el nostre entorn: persones, aliments i, per descomptat, territoris».

«Vides i miracles quotidians»

Aquesta obra se sustenta en «les vides i miracles quotidians» d’un grup de quatre petits productors de les serres de La Rioja –un ramader, una formatgera, un forner i un agricultor que elabora mongetes de ‘Cuco fi’ – i les reflexions de cinc pensadors i periodistes especialitzats en gastronomia i sociologia.

El documental, de mitja hora de durada, ha sigut rodat amb l’equip de La Casa de la Imagen de Logronyo, capitanejat per Jesús Rocandio i Bernardo Sánchez, a fi que «el resultat sigui una obra coral»; i el Govern de La Rioja ha col·laborat en la seva realització.

Productors molt petits

«Les nostres matèries primeres sorgeixen de productors molt petits. Molts d’ells viuen en poblets absolutament allunyats de les ciutats» i «en gran manera, la decadència del món rural té molt a veure amb les escassíssimes possibilitats que es donen per assentar gent amb un futur a les localitats esmentades», segons Angelines González.

Per això, «una petita decisió de compra quotidiana, alguna cosa tan aparentment senzill i habitual, ens pot definir com persones i ciutadans», ha assegurat, i, en definitiva, com habitants d’un entorn en el qual els desequilibris poblacionals i socials marcaran i marquen el rumb de la humanitat».

‘Converses gelades’

Per a Fernando Sáenz, «consumir un formatge de cabra d’una formatgeria tradicional, amb una cabana que s’alimenta en un prat, proporciona una sèrie de matisos d’aroma i sabor absolutament meravellosos, incomparables amb res». «Si ni tan sols som conscients que aquests productes existeixen i es poden adquirir per una mica més, resulta impossible que aquests ramaders puguin continuar als pobles donant sentit a tot el seu treball», ha reflexionat.

Notícies relacionades

Aquests gelaters van crear, fa deu anys, ‘Converses gelades’, una microtrobada de persones de la gastronomia en què aventuren el fet de la cuina com una manera essencial de relacionar-se amb l’entorn a través de la recerca de noves fórmules, productes i, fins i tot, llenguatges creatius.

Aquesta iniciativa, amb la pandèmia, els va deixar «un buit al cor» i «moguts i commoguts» per les històries que coneixen de primera mà, van pensar a fer aquest relat de cine, en el que consideren com «una petita bogeria» i una prolongació «coherent» del seu treball al seu obrador.