Saló de la Xocolata a París

El català Lluc Crusellas aspira a convertir-se en el millor xocolater del món

  • El jove pastisser de Vic, que representa Espanya en el Word Chocolate Masters de París, pot ser el primer espanyol que aconsegueix aquest prestigiós guardó

El català Lluc Crusellas aspira a convertir-se en el millor xocolater del món

Enric Bonet

3
Es llegeix en minuts
Enric Bonet

¿Un català serà el pròxim millor xocolater del món? És l’objectiu de Lluc Crusellas, de 27 anys, un jove pastisser de Vic que representa Espanya en el World Chocolate Masters. La vuitena edició d’aquest prestigiós certamen se celebra entre aquest dissabte i dilluns a París, sota el marc del Saló de la Xocolata, organitzat al sud-oest de la capital francesa. Els representants de 18 països competeixen en aquest torneig, que se celebra una vegada cada tres anys. 

Crusellas, cap de pastisseria del grup PaVic i al capdavant d’El Carme Pastisseria de Vic, aspira a convertir-se en el primer espanyol que aconsegueix la distinció del millor xocolater del món. «Presentem un producte que s’identifica amb les tendències actuals de la pastisseria. És una pastisseria més orgànica i tangible que no busca l’artificial, sinó un producte de proximitat», destaca en una entrevista amb EL PERIÓDICO DE CATALUNYA que va concedir aquesta setmana a l’esplanada de la torre Eiffel.

Després d’haver sigut considerat l’any passat com el millor xocolater d’Espanya i haver aconseguit passar a la final del World Chocolate, s’ha preparat gairebé exclusivament per a aquesta competició.

Colors naturals i sabors purs

Colors naturals i sabors pursEl torneig dura tres dies i consta de sis proves. Consisteixen en la preparació d’una escultura de xocolata de tres metres d’altura, una escultura petita d’un màxim de cinc quilos, unes postres, un bombó, un ‘snack’ i un ‘petit four’. «Hem intentat no deixar res per a la improvisació, perquè els imprevistos ja sortiran», assegura Crusellas, que reconeix la «inexperiència» com el seu principal punt feble. Per preparar el certamen s’ha entrenat colze a colze amb Saray Ruiz i Enric Monzonis, dos pastissers reconeguts a Espanya.

«Vull que el jurat identifiqui els meus plats sense la necessitat de llegir el meu nom», destaca el xocolater català, qui reivindica «la naturalesa i la consciència pel medi ambient» com dos dels seus principals valors. La seva estàtua gegant de tres metres d’alt i gairebé 200 quilos de xocolata estarà relacionada amb la naturalesa, tot i que va voler guardar el secret de la forma que tindrà.

«En la pastisseria prioritzo els colors naturals i evito els fluorescents, aquells colors que s’allunyen de la naturalesa. Aposto per sabors purs de màxima qualitat, però també busco un punt distintiu», explica Crusellas. A més, presumeix de la seva aposta pels productes de proximitat, com «un oli de Vilafranca del Penedès» que utilitzarà en el World Chocolate.

Deixeble de Nandu Jubany

Deixeble de Nandu JubanyAquest jove xocolater es va formar en escoles de Barcelona com Espai Sucre i Hoffman. Amb 17 anys, va treballar durant un estiu en la secció de postres del restaurant del xef català Nandu Jubany, amb estrella Michelin. «Ha sigut el meu padrí en la gastronomia i un dels meus principals referents, sobretot per la seva manera de viure la cuina. Afronta amb la mateixa motivació un càtering per a 800 persones al Palau Sant Jordi que una botifarrada a la plaça de Vic», explica.

Notícies relacionades

També cita com un dels seus referents el pastisser Ramon Morató, que va escriure ‘Chocolate’, llibre guardonat el 2007 com la millor obra sobre xocolateria en tot el món. Crusellas, si aconsegueix guanyar el World Chocolate, espera compensar un dèficit habitual de la gastronomia espanyola: és reconeguda com una de les millors del món però els seus pastissos no tenen el mateix prestigi.

«Aquest premi resultaria una recompensa per a la pastisseria del país. Per a tots aquells que se senten pastissers i que s’estimen aquest ofici», assegura.