Classes amb i sense davantal
Barcelona Culinary Hub: així s’ensenya el negoci de cuinar
El nou centre imparteix sis màsters i un grau universitari per ajudar a fer rendibles les empreses gastronòmiques a partir del treball als fogons

Ferran Adrià està cansat de recordar-ho: els restaurants nous solen tenir poca vida (un èxit si superen els dos anys, una gesta si duren més enllà d’un lustre). I un dels factors clau és que els que s’aventuren a obrir una casa de menjars tenen molts coneixements de cuina però molt pocs de com portar un negoci. I, tot i que a les escoles de cuina tradicionals se’ls donen certes nocions, no existia un centre que decantés la balança més cap al ‘business’, els números, la gestió.
I en aquest buit, en aquest enorme cràter, ha arribat Barcelona Culinary Hub, a l’Hospitalet de Llobregat, que va néixer en plena pandèmia (2020) amb cursos ‘online’ i que acaba d’estrenar les classes presencials fa unes setmanes. Ara mateix manté els dos formats: hi ha sis màsters (quatre a distància i dos de presencials), i un grau universitari (presencial) en Direcció i Gestió Gastronòmica que tenen l’aval de la Universitat de Barcelona.
A la recerca de la creativitat rendible
Darrere d’aquest ambiciós projecte (les instal·lacions del BCH són impressionants) és el Grup Planeta, una de les divisions de la qual és Planeta Formació i Universitats, amb centres com la Universitat Internacional de València (VIU), EAE Business School, IFP (Innovació en Formació Professional, amb diversos centres a Madrid i Barcelona), i presència als EUA, França, Itàlia, Andorra, Egipte, Colòmbia, el Marroc...
El seu lema és ‘Que la teva creativitat sigui rendible’, perquè inclouen totes les àrees perquè qualsevol projecte gastronòmic (sigui un restaurant, una empresa de ‘delivery’ o de càtering...) tingui més números per ser un èxit.
360 alumnes
Un total de 360 alumnes confien en aquest centre de cinc plantes més un soterrani que compta amb tots els mitjans imaginables, des de gairebé un pis sencer amb fogons per treballar individualment fins a aules amb pissarres digitals passant espais on s’aplica la sostenibilitat i s’experimenta amb tècniques de cuina, estances fredes, obrador de pastisseria...
«No ensenyem a cuinar –avisen des del BCH–. Però que cuinin aquí ajuda a tenir una visió més global del negoci, tant per a xefs que han passat a ser empresaris i necessiten saber com gestionar equips o com crear una marca personal, com per a un altre tipus de professionals, com arquitectes, enginyers per robòtica i digitalització, que necessiten parlar el mateix llenguatge que els cuiners».
Notícies relacionadesI ho exemplifiquen amb un tomàquet: «No és el mateix treballar un tomàquet si és per a un càtering, per a un ‘delivery’, per a un restaurant d’alta cuina... Aquí els donem les claus en funció de cada tipus de negoci».
I aquestes claus les aporten estrelles de la cuina i la restauració com Joel Castanyé (una estrella Michelin per La Boscana), Xavier Pellicer (Xavier Pellicer), Rafa Zafra (Estimar i Amar), Pere Monje (Via Veneto), Oriol Rovira, Eric Ortuño (el mestre pastisser de L’Atelier acaba de sumar un nou triomf a la seva interminable llista de premis a l’aconseguir el títol de millor ‘panettone’ artesà de xocolata d’Espanya)... Tots ells exerceixen de professors o directors de màster al BCH.
- Fenomen controvertit La venda de pisos ocupats prolifera a Barcelona i alimenta un ‘negoci’ paral·lel de desocupacions pagades
- Els treballadors podran avançar tres anys la jubilació parcial a partir de demà
- Pòdcast José Elías ho deixa clar: en què invertir per tenir rendibilitat sense riscos
- MotoGp Marc Márquez demostra el seu enorme poder als EUA
- A partir del 2 d’abril Novetats en la Renda 2024: pagament per bizum, deducció per lloguer i millora per als donatius
- RAMBLA FLAMENCA La ‘bailaora’ japonesa La Yunko debuta al Liceu
- Concert Califato 3/4 sedueix amb el seu folklore arribat del futur
- Conflicte La Mina reclama un pla per actuar en cas d’incidents greus
- Turisme Sant Adrià estrena un resort de luxe de 53.000 metres quadrats
- Programa de celebració Badia apel·la a la memòria històrica per celebrar els seus 50 anys de vida