Distinció de renom
Rafa Peña (Gresca), Premi Nacional de Gastronomia 2023
Rafa Peña, xef de Gresca i Gresca Bar, ha sigut distingit amb el Premi Nacional de Gastronomia 2023 durant un sopar de gala que s’ha celebrat als jardins del Palau de Pedralbes i que han preparat Joel Castanyé i el seu equip de La Boscana.
No ha sigut l’únic guardó que ha atorgat aquesta nit l’Acadèmia Catalana de Gastronomia i Nutrició. Hi ha hagut altres reconeixements, fruit de les votacions secretes dels membres de l’entitat: Nil Dulcet, xef i director del restaurant Compartir Barcelona, ha sigut nomenat Premi Revelació; Pablo Sacerdotte, de Cocina Hermanos Torres, Premi Cap de Sala;José Andrés, Premi Especial, i el periodista Marc Casanovas, Premi Néstor Luján.
Rafa Peña (Premi Nacional de Gastronomia)
A Rafa Peña, copropietari amb Mireia Navarro del restaurant Gresca des del 2006, li encanta la gastronomia, però també el que és mundà. I és que tal com ell mateix diu, «la cuina del dia a dia, ben feta, com una simple truita, no sempre passa». Va començar a la cuina per guanyar una mica de diners però volia estudiar Arquitectura. No tenia bona nota i no va poder entrar a la facultat, així que va començar Matemàtiques a la UB i es va passar a Informàtica, sense deixar de treballar perquè volia pagar-se les despeses.
La cuina el va atrapar gràcies a Josep Maria Baixas, amb qui treballava al restaurant Balancí de Sant Joan Despí. Després va demanar feina a Jean Louis Neichel, que inicialment el va rebutjar per la seva falta d’experiència però el 1997 es va iniciar com a ajudant de cuina. Després va fer estades a El Bulli i Martín Berasategui, va rondar per Europa amb estades a Pierre au Palais Royal de París i a Rolfs Kok d’Estocolm per tornar com a cap de cuina del Follia el 2003.
El 2006 va obrir Gresca i el 2008 l’Acadèmia el va coronar com a millor cuiner jove. El 2018 es llança a l’aventura del Bar Torpedo. I des del 2021 assessora l’Hotel Sant Mauro per ‘despentinar-lo’ una mica, jugant amb un ambient formal i una cuina més despreocupada.
Premi Revelació (Nil Dulcet, Compartir Barcelona)
Dulcet va iniciar la seva trajectòria professional a la pastisseria Núria de la seva Terrassa natal. Format en serveis, cuina i pastisseria a l’escola Joviat de Manresa, va fer la seva primera incursió a El Celler de Matadepera i al restaurant Lluçanès. Va passar una temporada a Mugaritz i el juny del 2010 va entrar a fer pràctiques a El Bulli, on va conèixer Oriol Castro, Eduard Xatruch i Mateu Casañas.
El 2012, va passar a formar part de l’equip del primer restaurant de Castro, Xatruch i Casañas, el Compartir de Cadaqués, on va treballar de costat amb el director, Marc Llach. El 2014 va obrir les portes a Barcelona Disfrutar, i Dulcet es va traslladar allà com a cap de cuina. El 2022, Castro, Xatruch i Casañas van obrir Compartir Barcelona i li van oferir liderar-lo i convertir-se en soci. En aquest local, un equip de 30 persones que serveix una proposta moderna amb arrels tradicionals, amb la mateixa filosofia de Compartir de Cadaqués però adaptada a la capital catalana.
Premi Cap de Sala (Pablo Sacerdotte, Cocina Hermanos Torres)
Pablo Sacerdotte va néixer a La Plata, Argentina, i fa més de 20 anys que es dedica a projectes gastronòmics. Va començar la seva carrera professional al seu país i, després de viatjar per Mèxic i Europa, es va instal·lar a Mendoza, una de les millors regions vinícoles de l’Argentina, on es va formar com a sommelier i va treballar com a director de sala del celler Familia Zuccardi. El 2011 es va traslladar a Barcelona i comença a treballar a l’Àbac, primer com a ajudant de sommelier, després com a cap de sala i més tard com a director. Va passar després per Marea Alta i des del 2019 és director de sala a Cocina Hermanos Torres.
Premi Especial (José Andrés)
Aquest guardó reconeix la contribució de José Andrés a la gastronomia, ja que se li atribueix l’exportació d’un element tan tradicional de la nostra gastronomia com són les tapes a través de l’imperi de restauració que ha creat als Estats Units. Però, sobretot, se’l distingeix per haver ajudat la societat a través de l’oenagé World Central Kitchen, creada el 2010, amb la qual dona resposta a necessitats alimentàries en situacions d’emergència arreu del món. Andrés no ha pogut assistir a l’acte, però s’hi va connectar des dels Estats Units, per això Joan Roca va recollir el premi en nom seu.
Premi Néstor Luján (Marc Casanovas)
Marc Casanovas ha sigut guardonat per l’article ‘La resistència de l’última subhasta cantada de peix a Catalunya’, publicat al canal ‘Comer’ de ‘La Vanguardia’ sobre la subhasta cantada de peix a Montgat, l’última existent a Catalunya. Entre els 39 articles rebuts en convocatòria oberta, els acadèmics han determinat que el guanyador de la segona edició del premi fos aquest periodista gastronòmic, «per l’interès del contingut del seu article i aportació a l’actualitat del sector de la gastronomia, alimentació i sostenibilitat global».
Casanovas explica que va treballar amb Àngel Casas i el gastrònom Llorenç Torrado i va passar per la El Bulli Foundation i el PlayGround Food, que explica històries entorn de la bona alimentació. Investiga la història, la ciència, la política de l’alimentació i tots els estaments i productors relacionats per fer reportatges de gran format i entrevistes en profunditat per a diferents mitjans del nostre país. Actualment, comunica i investiga en l’organització no governamental Justícia Alimentària i acaba d’editar el seu primer llibre, ‘No soc un dels vostres’ (Ara Llibres, 2023).
Notícies relacionadesEl president de l’Acadèmia, Carles Vilarrubí, ha celebrat la gala de premis com un «retrobament per celebrar una gastronomia que respon a la qualitat i a la feina ben feta» i ha confessat que «cada any resulta més difícil atorgar els reconeixements pels quals som avui aquí», ja que el nivell de la restauració és altíssim. I ha posat com a exemple que Catalunya compta amb 53 restaurants distingits amb estrelles Michelin. «Tenim motius per a l’autoestima. Vivim una etapa que ens permet treure pit i aspirar a tot».
També ha remarcat que els analistes han marcat com a tendències gastronòmiques «l’aposta pels vegetals, per menjar de forma més saludable i sostenible, la tecnologia que dona resposta a la necessitat d’immediatesa o la proximitat són cada dia més importants en la relació entre restaurants i clients». Per això ha anunciat el compromís de l’entitat: «Des de l’Acadèmia, amb l’estímul de més de 30 anys d’història, compartim el repte i acompanyem la nostra gastronomia en aquesta evolució adaptada al trepidant ritme dels temps que vivim».
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034