GASTRONOMIA 'ANTIAGING'
Oliaigo i llamàntol
La saborosa i fresca cultura culinària menorquina ens inspira
Una recepta per a 4 persones del xef Raül Balm i el doctor Manuel Sánchez

{ilosadadominical} 678 {seccion} {ruscalleda150914181750}
El caldo oliaigo
125 g de ceba tendra picada a la juliana fina.
5 g d’alls picats a la juliana fina.
100 g de pebrot verd, sense pelar (a la juliana).
300 g de tomàquet, sense pelar i tallat a vuitens.
40 g d’oli d’oliva.
20 fulles de julivert tallat a la juliana.
1 litre d’aigua mineral.
Sal i pebre.
1. En un cassó ampli amb l’oli, hi sofregim la ceba fins a aconseguir un lleuger color daurat. Hi afegim el pebrot i l’all, ho salem i continuem el sofregit durant quatre minuts.
2. Hi afegim el tomàquet i el julivert, continuem el sofregit cinc minuts més i ho salpebrem amb prudència.
3. Hi incorporem l’aigua tèbia i continuem la cocció a foc lent, només fins que arrenqui el bull. Rectifiquem el punt de sal, ho triturem, ho colem i ho reservem.
El llamàntol
1 llamàntol d’uns 600 grams.
3 litres d’aigua mineral.
120 g de sal.
1. Agafem el llamàntol, separem la cua de les pinces
i en reservem el cap.
2. Fem arrencar el bull a l’aigua amb la sal, coem la cua durant un minut; la pinça petita, dos minuts,
i la grossa, quatre minuts.
3. El refresquem en aigua molt freda i li traiem les closques. Reservem la carn neta, dividida en 16 porcions.
L’oli picant dels corals del cap
100 g d’oli d’oliva verge extra.
1/2 caiena
1. Sofregim en un cassó amb un fil d’oli el cap picat a trossos menuts amb la caiena, fins que els sucs quedin molt secs i daurats al fons del cassó.
2. Hi afegim l’oli, ho apartem del foc i ho deixem infusionar 30 minuts. Ho colem i en reservem l’oli molt net, sense pòsits.
PRESENTACIÓ
Disposem de:
Làmines d’enciam.
Una picada de julivert i oli.
Katacurico (fècula de patata).
Uns brots de verdolaga.
1. Passem lleument les porcions de llamàntol per katacurico. Agafem la carn de les potes més fines. Formem quatre raviolis embolicant la carn amb una fulla d’enciam i fixant el paquet amb un escuradents.
2. Portem aigua, amb un 4% de sal, a un bull suau. Escaldem els paquetets d’enciam durant només
20 segons.
Notícies relacionades3. Servim als plats l’oliago fred i les porcions de llamàntol calentes. Amanim la sopa amb la picada de l’oli i el julivert, i les porcions de llamàntol, amb l’oli picant dels caps.
4. Hi incorporem uns brots de verdolaga amanida amb oli i sal.
- Sinistre aeri als EUA Moren cinc turistes espanyols al caure un helicòpter a Nova York
- Educació a Catalunya El curs escolar 2025-2026 a Catalunya començarà el 8 de setembre a primària i ESO i el 12 a Batxillerat i FP
- Sinistre La dona morta al riu Hudson junt amb els seus tres fills és Mercè Camprubí Montal, neta i besneta de presidents del Barça
- Sancionada una treballadora per fingir que era muda i cobrar durant 16 anys una pensió
- ACTUALITAT BLAUGRANA Laporta i el seu soci moldau activen "una mina d’or"
- Recerca de talent en ciberseguretat
- Defensa. Exsecretari d’Emergències Argüeso veu tres errors, però eludeix la seva culpa
- La gestió de la dana L’exconsellera Pradas protegeix Mazón i s’escuda en la seva inexperiència
- Gestió migratòria Meloni opta per sols enviar a Albània persones amb ordre d’expulsió
- Guerra a l’est d’Europa L’enviat de Trump negocia amb Putin la "normalització de les relacions"