Recepta humil

Unes patates a la manera de La Rioja com les de sempre

  • Aquesta recepta senzilla, que apareix a ‘La cocina vasca’, de Marti Buckley, va sorgir de la necessitat d’omplir els estómacs dels mateixos pagesos responsables de produir-ne els ingredients

Unes patates a la manera de La Rioja com les de sempre
1
Es llegeix en minuts

Aquesta recepta senzilla, que va sorgir de la necessitat d’omplir els estómacs dels mateixos pagesos responsables de produir-ne els ingredients, forma part de ‘La cocina vasca’, de Marti Buckley, una xef americana i periodista immigrant basca. Aquesta obra va guanyar els premis al millor llibre dels International Association of Culinary Professionals Awards el 2019 i el premi Euskadi de gastronomia a la millor publicació gastronòmica, i va ser triada millor llibre de cuina de l’any per ‘The New York Times’, ‘The Guardian’, ‘National Geographic’, ‘Food & Wine’ i ‘Saveur’.

Notícies relacionades

Ingredients per a 4-6 persones

  • 10 patates petites per fregir, pelades

  • 250 g de xoriço (dolç o picant), tallat a rodanxes fines

  • 1 ceba petita trossejada

  • 2 alls picats

  • ¼ de cc de paprika

  • 240 ml de vi blanc

  • 75 ml d’oli d’oliva

  • 1 ½ cc de sal

  • 1 bitxo vermell deshidratat (opcional)

Elaboració

  1. En una cassola ampla i baixa, escalfeu-hi tres cullerades d’oli d’oliva a foc mitjà. Afegiu-hi la ceba i l’all i remeneu-ho durant uns 5-7 minuts fins que estiguin tous.

  2. Mentrestant, inseriu un ganivet a una profunditat d’1,5 centímetres en una patata i després gireu-lo i aixequeu el ganivet per trencar un tros de forma irregular. Gireu la patata i repetiu l’operació; procediu de la mateixa manera amb les altres patates.

  3. Afegiu les patates a la cassola i, si us sembla sec, afegiu-hi les dues cullerades restants d’oli d’oliva. Retifiqueu-ho de sal.

  4. Coueu-ho 10 minuts més, remenant ocasionalment.

  5. Afegiu-hi el xoriço, el pebre vermell i el bitxo (si procedeix) i deixeu-ho 2 o 3 minuts més, remenant ocasionalment.

  6. Pugeu el foc a mitjà-alt i afegiu-hi el vi blanc. Deixeu-ho bullir fins que s’hagi reduït a una salsa espessa, uns 15 minuts.

  7. Proveu-ho i si fos necessari rectifiqueu-ho de sabor.

  8. Serviu-ho en bols baixos acompanyat d’una copa de Rioja.