Festa dolça
La recepta de la millor coca de crema i pinyons (i una altra de llardons)
Quan provis aquestes peces casolanes desitjaràs donar la benvinguda a l’estiu cada nit de l’any
S’acosta la revetlla de Sant Joan i ningú vol quedar-se sense coca. La pots comprar o la pots fer a casa. ¡No és tan complicat! Per als qui apostin per aquesta segona opció, us proposem dues receptes. Una de crema i pinyons, una altra de llardons.
Coca de crema i pinyons
La primera és de campionat. Sí, perquè és la que va guanyar a la categoria de coca de crema i pinyons al concurs professional que va reunir gairebé un centenar de peces de fleques i pastisseries de tot Catalunya.
És obra de Can Plana, de Sant Feliu de Llobregat, i la seva recepta és per fer una coca d’un quilo per a 10 persones.
PER AL MASSAPÀ
Ingredients
75 g de pols d’ametlla
75 g de sucre de llustre
Mitja clara d’ou
Elaboració
Barrejar a mà els ingredients i hidratar-ho amb una mica d’aigua per poder estendre-ho sobre la coca.
PER AL BRIOIX
Ingredients
500 g de farina força
100 g de sucre
10 g de sal
2 ous
50 g de mantega
25 g de llevat fresc
350 g d’aigua
0,5 g de vainilla
Pell de mitja llimona
15 g d’aigua de tarongina
2 g d’anís en gra
Elaboració
Fer una massa amb tots els ingredients.
Pastar la pasta, deixar reposar 24 hores a la nevera.
Una vegada passat aquest temps, formar la coca i posar-hi el massapà per sobre.
Deixar fermentar unes 4 hores a temperatura ambient o quan dobli el volum.
PER A LA CREMA
Ingredients
500 g de llet fresca
40 g de midó
3 rovells d’ou
150 g de sucre
Mitja branca de vainilla
Mitja beina de canyella
Tres tires de pell de llimona (només la part groga)
Elaboració
Bullir la llet amb la canyella, la llimona, la vainilla i el sucre. Retirar del foc i colar-ho.
Llançar la llet colada sobre el midó i els rovells, mentre es remou a mà amb unes barnilles
Posar-hi la crema, refredar i guardar a la nevera.
ACABAMENT
Ingredients
Abundants pinyons castellans
Cullerada sopera de sucre
Muntatge
Posar la crema, els pinyons castellans i sucre per sobre del brioix
Coure al forn a 190 graus durant uns 10 minuts.
Es recomana consumir unes hores després.
Coca de llardons
Aquest altre tipus de coca superpopular és la de llardons. En aquest cas, et proposem fer-la a casa (només la pasta de full és comprada).
Notícies relacionadesIngredients
1 o 2 paquets de pasta de full (250 g cada paquet)
100 g de llardons
100 g de pinyons
100 g d’ametlla
Sucre
Farina
1 rovell d’ou
Elaboració
Preescalfar el forn a 200 ºC, calor a dalt i a baix.
Triturar els llardons.
Tallar a tres peces la placa de pasta de full, empolvorar una mica de farina a la taula de treball i estendre-hi una de les plaques de pasta de full. Cobrir amb una quantitat considerable de llardons i col·locar-hi a sobre la segona placa. Repetir l’operació de col·locar els llardons i tapar-ho amb la tercera placa.
Estrènyer una mica amb les mans. Agafar el rodet, com més gran i pesat millor. Doblegar en tres aquesta massa i començar a estirar-la per integrar els llardons a la pasta de full. Cal fer tres plecs rotant la massa en cada doblec.
Una vegada integrats els llardons, començar a estirar la massa tan fina com sigui possible fins a aconseguir la mida corresponent a la placa d’enfornar o a la mida desitjada.
Traslladar la massa amb ajuda d’un rodet a la safata prèviament untada amb mantega i amb unes gotes d’aigua freda.
Batre el rovell amb una miqueta d’aigua i estendre’l per la massa. Això ajudarà que s’enganxin els pinyons i les ametlles. Seguidament, i a gust de cadascú, anar repartint els pinyons i les ametlles distribuint-los molt bé perquè quedi ben cobert; prémer una mica perquè quedin bé enganxats. Afegir-hi sucre generosament amb la mà.
Introduir la safata al mig del forn, i abaixar-lo a 175 ºC durant una mitja hora, escalfor a baix amb aire forçat. Si no estigués prou dorada, es pot encendre l’escalfor a dalt o el ‘grill’ durant uns minuts, controlant que no es cremi.
Extreure del forn. Deixar reposar uns minuts i traslladar-la a una reixeta perquè es refredi per complet.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia