Passa a l’acció
4 receptes originals, reeixides i familiars: amanida mecano, ou amb gamba...
'Cocina en casa' és el nou llibre del periodista i escriptor, i cuiner domèstic, Pau Arenós, en què reuneix 101 receptes senzilles i amb gràcia
’Cocina en casa’ és el nou llibre del periodista i escriptor, i cuiner domèstic Pau Arenós, en què reuneix 101 receptes «originals, reeixides i familiars», amb fotos pròpies i una filosofia singular: que el que s’hi explica sigui veritat, sense maquillatge ni adorns.
Arenós cuina, fotografia i menja en un exercici d’honestedat gastro. Plats «propis o apropiats», com diu, inspirats arran de la visita a un restaurant o de collita pròpia, idees amb gràcia però fàcils d’executar. ¿Maquinària requerida? Cap, tan sols un ganivet.
— Pau Arenós (@PauArenos) 5 de noviembre de 2022
A continuació, quatre mostres per obrir la gana: una amanida mecano basada en un famós plat deNandu Jubany, un ou esplendorós amb gamba i ‘suquet, una versió inesperada de la tripa i, per acabar, un evolució del clàssic ‘vitello tonnato’, transformat en ‘tonno tonnato’.
Gambes, suquet i ou abunyolat
Gambes, suquet i ou abunyolatQUÈ
Gambes maques
Ous
Patates
Julivert
Vermut
Alls
Ceba
Llorer
Farina
Oli d’oliva
Cristalls de sal
Sal
Pebre
COM
Per a les gambes amb allada: la mateixa recepta que al començament del receptari. Que hi hagi quantitat d’oli perquè s’utilitzarà en tres preparacions més. Reservar els caps i les cloves, i separar les potetes.
Per al suquet: amb oli d’allada, sofregir alls sense pelar, les cloves i els caps salpebrats. Afegir el vermut per arrossegar i concentrar els sucs. Una benvinguda al branquilló de julivert i a les fulles de llorer. Fregir un parell de culleradetes de farina. Cobrir amb aigua i deixar bullir fins que redueixi. Colar, prémer bé el sòlid per treure sucs. Reservar en calent.
Per a les patates: tallar a quadrats, fregir, desgreixar, salar i reservar en calent.
Per a les potetes de les gambes: enfarinar i fregir. Desgreixar.
Per al julivert: tallar, txac-txac-txac.
Per als ous: trencar l’ou i deixar-lo en un bol amb el seu pessic de sal. Evitaràs que surti el rovell a l’abocar-lo a la paella. Fregir en l’oli d’allada. Amb una cullera anar tirant oli calent sobre la clara perquè es vagi ’abunyolant’.
Emplatat: en la base, el suquet; a un costat, les patates fregides; en l’altre, l’ou. A sobre, les gambes, amb un parell de vidres de sal, les potetes i els alls fregits i el julivert, i oli amb allada. Trencar el bunyol i salsejar amb el rovell. Es recomana cullera.
PER QUÈ
Aquesta recepta beu de moltes, la principal, la d’un llamàntol amb ou que vaig menjar a l’Hotel Finca Cortesín cuinat per Lutz Bösing, que, al seu torn, es va inspirar en unes gambes amb allada, idea primigènia que recupero. I també té a veure amb un suquet (que tradicionalment s’espesseix amb el midó de la patata, tot i que aquí apareix fregida, de manera que afegeixo farina al suc: el suquet també podria portar tubercle, aixafat després per a la funció condensadora), amb uns ous amb patates, amb la llagosta/ous/patates dels rics o aparentadores de vacances a Mallorca.
Comprem gambes enormes, d’uns 80 grams, cares, però també es pot construir amb crustacis de mida mitjana. O aventurar-se amb suquets diferents i preparar els vessants de clara d’ou amb un llom de peix. El plaer màxim de la cullerada amb rovell-patata-suquet.
Amanida mecano amb croissant
Amanida mecano amb croissantQUÈ
Croissant de mantega
Maduixetes
Cireres
Préssec
Albercoc
Cherrys
Parmesà
Terrina de fuagràs
Enciam
Ruca
Oli d’oliva
Sal en escames
Pebre
COM
Per al croissant: en una paella antiadherent, i a foc baix, planxar el croissant amb l’ajuda d’una espàtula. Donar la volta i continuar torrant. Aquesta planxa de surf servirà de base.
Per a les fruites: mirar les maduixetes (no s’ha de fer res), tallar les cireres per la meitat i treure el pinyol, tallar els cherrys per la meitat (no tenen pinyol), pelar i fer daus amb l’albercoc i el préssec (sense pinyol, és clar).
Per al fuagràs i el parmesà: fer-ne daus.
Per a la ruca i l’enciam: si l’herba amarga és llarga, tallar a trossos. Preparar l’enciam com si fos per a amanida.
Emplatat: sobre l’alfombra de croissant, l’enciam i la ruca i, a sobre, les fruites, el fetge i el formatge, la sal en escames, el pebre i l’oli. ¡Poseu-hi art en el muntatge!
PER QUÈ
El pupurri parteix d’una vella creació de Nandu Jubany: l’amanida de contrastos que –crec– en comú amb aquesta només tenen el foie i el parmesà, i la triada dolç/gras/salat. Ell utilitza pasta de full i jo he preferit el croissant de mantega, que és una pasta de full manipulada per altres. Sent partidari del que porta banyes, per a aquesta preparació és millor el ’desbanyat’, el llarg, per organitzar sense sortints, de forma recta. La part sucosa a sobre, i la untuosa, a sota.
¿Per què mecano? Perquè les fruites canvien segons la temporada. Advertirà el lector que aquesta versió és de primavera. La tardoral podria tenir fruita seca, bolets, codony, magrana, poma, escarola... I buscar altres formatges durs, més enllà del parmesà. El fuagràs és innegociable.
Durícies de pop
Durícies de popQUÈ
Cap i pota de pop bullits
Ceba
Alls
Tomàquet
Pebre vermell
Pebre vermell picant
Xoriço
Cigrons cuits
Llorer
Aigua
Oli
Sal
Pebre
COM
Per al sofregit: tallar la ceba a juliana i trossejar els alls i escalfar en una cassola amb un parell de fulles de llorer. Tallar els tentacles i el cap de forma irregular per simular el cap i pota i afegir el guisat. Salpebrar. Ofegar amb xoriço a rodanxes, tomàquet i els dos pebres vermells. Afegir-hi aigua i concentrar.
Per als cigrons: quan el pop estigui tendre, cridar els cigrons perquè s’uneixin al petit infern.
Emplatat: en plat fondo, el cap i pota mariner.
PER QUÈ
Sembla obvi: en lloc d’interiors de boví o de porc, exteriors de pop, més amables per a paladars impressionables. És un joc amb sorpresa a la boca: gràcies al guisat, al xoriço i al tomàquet apareixen similituds gustatives amb l’original. La gestió del picant, i les seves benèfiques suors, és a discreció del cuiner: permet l’afegit d’un bitxo al xup-xup o d’una cecina ardent.
La bola extra, que segueix en el registre popular i transformable, és preparar unes rostes. Els vaig menjar al restaurant Suculent de Toni Romero i és d’una satisfactòria senzillesa: tallar el cap a trossos, enfarinar-los i fregir-los. Icones de la barra de bar amb aquest invertebrat del qual, realment, es menja tot.
‘Tonno tonnato’
‘Tonno tonnato’QUÈ
Llom de tonyina fresca
Maionesa suau
Llauna d’anxoves
Llauna de tonyina
Tàperes
Oli d’oliva
Oli de gira-sol
Sal
Pebre
COM
Per al llom de tonyina fresca: congelar per facilitar el tall i donar passaport a l’anisakis. Sense deixar de descongelar del tot, quan el lingot encara estigui dur, treure'n talls fins; el que un japonès anomenaria ’sashimi’; un peruà, ‘tiradito’ i nosaltres... talls fins. Assecar i reservar.
Per a la salsa: en un vas de triturar, la maionesa, les tàperes, l’oli de gira-sol i l’oli de les llaunes, la tonyina i un parell o tres d’anxoves. Si l’oli llauner queda curt, una mica del d’oliva.
Emplatat: col·locar meravellosament l’estora de tonyina, salpebrar (poca sal: l’empast ja en porta gràcies al xut ‘anxover’) i repartir la salsa fosca.
PER QUÈ
Notícies relacionadesCom ja sospita el lector, el plat parteix del ’vitello tonnato’, l’especialitat piemontesa que uneix mar (enllaunat) i muntanya, vedella coberta amb una salsa amb ou i tonyina, i un fulgor d’anxova.
El joc d’aquest entrant fred consisteix a reforçar la idea tonyinaire i rebutjar el boví, ficant la pota també en la cruesa estil ‘japo’. Tonyina fresca i tonyina envasada en singular i desigual combat, ja que l’amaniment té més potència. Però no anticipem resultats. Que cada lluitador vagi al seu costat del ring.
- Col·lisió entre Broncano i Motos per Jorge Martín
- Cada cop més menors incompleixen el règim de visita després d’un divorci
- Vivas reclama al PP que negociï amb l’Executiu
- Urbanisme La nova ronda de Sant Antoni provoca embussos d’autobusos
- NENS TUTELATS El Govern va adjudicar cent milions a dit en centres de menors del 2016 al 2020
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- ERC busca la via per recuperar militants
- El testimoni d’Aldama deixa al TS l’opció d’investigar el Govern
- Sánchez es querella contra Aldama per "dret a l’honor"