El primer al món
David Muñoz obre a Barcelona un restaurant d’«alta cuina vestida de ‘fast food’»
El Goxo es converteix en un establiment, a l’Hotel NH Constança, que combinarà el restaurant, el ‘delivery’ i el ‘take away’
Un any després que el ‘delivery’ d’El Goxo arribés a Barcelona en moto, i amb base a l’Hotel NH Collection Constanza, David Muñoz, Dabiz, li ha donat forma física: és ja un restaurant, que ocupa el que va ser el Don Giovanni del mateix establiment, amb unes 50 places a l’interior i amb una gran terrassa. ¿Data d’obertura? El 6 d’octubre.
«Tindrà tres potes: el ‘delivery’, el ‘take away’ i el restaurant. Serà un concepte en algun punt bastant revolucionari: alta cuina vestida de ‘fast food’», diu el cuiner triestrellat, el millor del món, segons The Best Chefs Awards 2021, i amb Diverxo, Streetxo i el ‘foodtruck’ El Goxo a Madrid. Així, Barcelona es converteix al primer lloc on El Goxo no està en moviment, sinó sota sostre, amb Pablo Anguré al capdavant dels focs. I d’aquí, una possible i futurible expansió: «És molt replicable, perquè és un concepte que viatja bé». Madrid serà el pròxim, probablement, però abans la capital tindrà un altre negoci, a finals de desembre, «diferent però sempre sota el món XO» (una idea boja: ¿i per què no OX?), del qual guarda silenci. I a Dubai hi haurà un Streetxo.
‘Goxisme il·lustrat’, es llegeix en un dels neons. ‘Alta cuina de carrer’, en un altre. ‘Menjar casolà imaginatiu’, en un tercer. «No es reservarà, hi haurà una cua, es demanarà, donaran un tiquet, t’asseuràs, apareixerà en pantalla la comanda i recolliràs la comanda. No és un restaurant a l’ús: la vaixella serà senzilla». Vet aquí la part del ‘fast food’. I vet aquí la d’alta cuina: «Per conceptes, per ingredients i per elaboracions». ¿I el preu? «Depèn, perquè hi haurà vi, xampany, còctels. Però es podrà menjar per uns 25 o 30 euros».
¿Els plats? A més dels nous pensats específicament per a l’espai, els ja cèlebres, i celebrats, gaspatxos de xilis de Jalapa i de maduixots, els fideus amb musclos i cafè, la lasanya Mumbai amb beixamel de coco i carn de vaca rossa, la costella fumada amb salsa barbacoa de tamarinde i el ‘hot dog’ japocoreà. I, per descomptat, el pastís de formatge de Cristina Pedroche, tan implicada com David en aquesta extensió de la cuina que practiquen a casa.
Perquè la idea i els plats van néixer amb el confinament i l’efusiva transmissió de les receptes a través d’Instagram. Van tenir tant d’èxit aquestes gravacions que van decidir traslladar la seva intimitat gastronòmica al públic en forma de menjar per emportar, primer a Madrid i, després, a Barcelona. I ara de manera permanent en aquest híbrid que desemboca en una alta cuina popular.
Dabiz reflexiona de com un format casolà (casolà a la seva manera, és clar) li ha donat un xut de dopamina: «Ho estic passant molt bé. I m’estic divertint més a Diverxo gràcies als codis d’El Goxo».
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Privacitat "Jo mai dono el DNI": un expert explica com donar les teves dades de forma segura en hotels i allotjaments
- A CATALUNYA La grip entra en fase epidèmica amb 743 casos per 100.000 habitants
- Valentí Fuster: "Soc cardiòleg, però em costa entendre la perfecció del cor"
- Tradicions i gènere Les dones carreguen encara amb el pes de les festes de Nadal
- CIÈNCIA Trobat el cadàver d’una cria de mamut en un estat sense precedents
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Els protagonistes de l’esport el 2024 Jorge Martín, contra tots i contra tot
- Un titular vingut a menys El trist Nadal de Frenkie de Jong
- No queden gaires dies. Laia Sanz: "No em preparo mentalment: no ho he fet mai"
- Barcelona, protagonista Qui hi ha darrere de l’èxit nadalenc ‘Els llums de Sant Pau’