ELS RESTAURANTS DE PAU ARENÓS
Disfrutar: cuiners que salten a l'estratosfera
Restaurant 'top' en què tres xefs ideen alguns dels plats més rodons de la ciutat. I tot just comencen
Jutjar el restaurant Disfrutar -i la feina d'Oriol Castro, Eduard Xatruch i Mateu Casañas- segons criteris locals és com analitzar la NASA des del punt de vista de l'aviació civil: els paràmetres es queden curts, i les ales.
Fa només dos anys que existeixen, pengen una estrella (¿per què no dues o tres?) i han posat en circulació 186 plats amb pell i ànima tecnoemocionals. La seva condició és una altra, compartida amb les grans cases de Nova York, Copenhaguen, Londres, Tòquio o Lima. Mereixen estar, i en lloc preeminent, a la llista de The World's 50 Best, una consideració que ja faig com a exvotant.
De poc serveix l'enumeració de plats -van ser 28- perquè l'únic que s'aconsegueix és atabalar el lector. Em concentro en uns quants, sense queixa pels altres (a excepció d'unes inexplicables notes amargues a la pasta de sípia thai).
Disfrutar
Villarroel, 163 Barcelona T: 93.348.68.96 Menús degustació: 105 i 145 €
L'altura que aconsegueixen és considerable: Oriol-Edu-Mateu salten des de l'estratosfera, com aquell aventurer anomenat Felix Baumgartner.
Aquests són, al meu entendre, el millor del millor: el 'panchino' farcit de caviar -o de qualsevol altra cosa: l'important és l'embolcall i aconseguir que l'interior quedi intacte-, els calamarsons petits de parmesà amb ou i tòfona, la cúpula de tempura invertida, la panotxa de blat de moro («una esferificació inversa modelable», diu Oriol, ¡quin recargolament tècnic!), els 'noodles' d'espardenyes, les gambes amb suquet (més Nova Cuina Catalana), els tords 'hoisin', el blini de llebre, el colomí marroquí, els pistatxos 2016 (amb unes 33 elaboracions) i el canapè i l'ambre de saüc.
¿Quin és l'estil, Oriol? «La falta d'estil. La nostra línia és la creativitat. Som oberts. No ens volem tancar ni condicionar. 'Aquest any, tot japonès… El que ve, tot mexicà'. Doncs no». Des de Catalunya -des de Barcelona-, el món. Són i seran bullinians, i són i seran postbullinians. Quan l'Enigma d'Albert Adrià estigui al 100%, entre aquests dos centres de saber gastro, a només 1,8 quilòmetres de distància, hi haurà llamps i descàrregues elèctriques a l'estil Nicola Tesla.
La panotxa de blat de moro.
Mimen el celler, en què mana Rubén Pol, que destapa Hautes-Côtes de Nuits Le Prieuré 2014 d'Aurélien Verdet, un borgonya deliciós; el fantàstic amontillat Roberto Amillo i una ampolla que a la botiga té una relació qualitat-preu imbatible: Enric Solergibert 2002. Les taules auxiliars fa temps que circulen pels menjadors, ben pilotades pels cambrers. A la sala mana amb gran competència Toni Boada i té com a segon Vicente Lara, que prepara una sidra a l'instant amb gel sec, emplata les navalles a la sal i 'cocteleja' el consomé de llebre a la taronja.
EL+
Pensar el restaurant com un lloc mòbil on passen diverses coses.
Disfrutar és un postrestaurant en què passen altres coses abans o després de menjar. Amb els castellers de Vilafranca, Oriol-Edu-Mateu han organitzat una jornada perquè els equips comparteixin experiències, i faixes: «Ressaltar la importància del conjunt i de l'esforç. Totes les persones, totes les peces són importants».
Més col·laboracions: els alumnes de l'escola Massana els dissenyen unes vaixelles.
És el que s'ha de fer: deixar de mirar-se el melic i mirar el món.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació