ELS RESTAURANTS DE PAU ARENÓS
La Marineta: pollastre a la catalana en una 'gyoza'
Des del seu petit restaurant de Mataró, Pere Patuel dona als plats populars un toc viatger i refinat

El xef Pere Patuel, amb la seva mare, Marina Codina, que porta la sala de La Marineta. /
Pere Patuel és un xef jove altament experimentat: en va aprendre amb Josep Maria Freixa i va ser cap de cuina de Ramon Freixa, tant a Barcelona com al restaurant biestrellat de Madrid a l'Hotel Único. Podent seguir en el món de les constel·lacions i els preus estratosfèrics, va preferir una cuina arran de terra, de manera que fa quatre anys va homenatjar la seva mare i la seva àvia amb el restaurant La Marineta (elles es diuen Marina).
La Marineta ocupa un espai força bufó a prop del mercat de la plaça de Cuba, a Mataró, població amb un altre establiment que cal tenir en compte, Dos Cuiners, on tresquen Òscar Pérez i María del Mar: atenció a l'enrotllat de vedella amb maionesa de kimchi.
Els inconvenients i les virtuts de Dos Cuiners i de La Marineta són els mateixos. Cuiners experimentats que empalmen la cuina popular amb la d'altres territoris conquistats per al paladar local: el Japó, la Xina, Corea o Mèxic. És impossible desprendre's de la tendència invasora, de manera que l'únic que queda és pervertir-la, allunyar-se del que és genuí -en lloc d'imitar un nigiri o un cebiche ortodoxos, proposar-ne un de personal i conseqüent-, analitzar el perquè de l'èxit de cada moda i aplicar els avantatges al que és propi i quotidià.
En aquest sentit, el Pere l'encerta amb les 'gyozes' (¿per què no empanadilles?) de pollastre a la catalana per a les quals cuina l'au segons la tradició. Recorre a l'estil xinès amb una innecessària salsa hoisin ja que en disposa d'una de prunes amb la mateixa funció. Un cop dit això, bon plat perquè, al marge d'exotismes, concentra en un bocí -un ravioli- un plat de la memòria.
«Vull capgirar la tapa, treure'n alguna cosa divertida. Estem atents a les modes, als viatges», guia el Pere. Entrepà de calamars per demanar-ne cent, amb maionesa de 'kimchi' i salsa brava, acostant mons. L'ampolla del negre Cara Nord 2014 mostra la seva millor cara.
La Marineta
Cuba, 76. Mataró T.: 93.512.60.22Preu mitjà (sense vi): 30-35 €Menú de migdia: 18 €
Sensacionals les textures de carxofes amb pernil, formatge idiazabal i pesto. I uns lloritos fregits (la visita és en temporada) de campionat, acompanyats per uns rossinyols amb fuagràs. En realitat, són dos plats, una improvisació del xef. Toca bé el plat clàssic, la culinària de llinatge.
Al 'carpaccio' de peu de porc (molt bo) amb gambes d'Arenys li sobra material, i això impedeix que hi sobresurti el crustaci: una alfombra persa amb bolets shimeji, sisho morat, pinyons, pistatxos... L'acumulació resta més que suma. Per postres, «un record de la infància»: pa amb xocolata i sal.
El Pere no vol que La Marineta creixi per no perdre'n el control, encara que entén que li falta espai. El següent pas serà desplegar una taula per a una desena de persones al magatzem.
Si se li pregunta què va aprendre de Freixa pare, diu: «Les bases, el sofregit, les mandonguilles amb sípia...». I de Freixa fill: «La diversitat, el producte, el color, l'emplatat». Tot, diu, tot ho ha après amb ells.
Notícies relacionadesLa Marineta bascula entre els plats populars i els sofisticats, entre Freixa pare i Freixa fill, entre Marina mare i Marina àvia, entre Catalunya i els països que exciten els gurmets.
Molta cuina, molt coneixement: el Pere en sap tant que no necessita els excessos per demostrar-ho.
EL+
La bona base del cuiner, amb què pot afrontar tot el que vugui.
- Sergio Peris-Mencheta, actor i director: "Des de la malaltia, la meva imaginació s’ha alliberat"
- Habitatge El milionari José Elías opina sobre comprar o llogar el 2025: "Si guanyes 2.000 euros al mes..."
- 1.080 vivendes i un gran parc Una inversió milionària i el futur Clínic rellancen el sector Can Rigalt al nord de l’Hospitalet
- Consum Bon Preu accelera la seva expansió i obrirà 12 nous súpers aquest any
- Atac a Berlín Ferit greu un turista espanyol apunyalat prop del monument de l’Holocaust
- Reunió amb la gerència Compte enrere per al desallotjament de la residència Tàber: les famílies denuncien falta d’informació i ajuda amb els trasllats
- Càrrecs públics ¿Què ha passat amb els consellers d’ERC sis mesos després del final del Govern d’Aragonès?
- Atac al Memorial de l’Holocaust L’home que va apunyalar un turista espanyol a Berlín és un refugiat sirià de 19 anys
- MONEDES DIGITALS El robatori de criptomonedes més gran de la història: uns ‘hackers’ s’emporten 1.500 milions de dòlars del gegant Bybit
- Relacions Govern-ERC Illa i Junqueras es reuneixen per primera vegada i donen aire a la legislatura a Catalunya