A PUNT PER MENJAR-SE-LA
10 nous restaurants a Barcelona per visitar
Proposem diversos establiments per anar fent boca en l'inici de la temporada gastronòmica de la ciutat
Joan Puig /
Tots els cursos comencen amb molts objectius per complir. Els gurmets, per exemple, comencen amb la intenció de visitar els restaurants que acaben d’obrir a la seva ciutat. Volen completar l’àlbum de cromos. I a Barcelona això es pot convertir en una tasca titànica, ja que l’efervescència d’obertures segueix en ple apogeu. Tant és el barri i l’estil de cuina. Hi ha de tot i per a tothom. A On Barcelona hem seleccionat uns quants establiments per anar obrint boca (o fent la boca aigua) en la nova temporada gastronòmica.
Essence (Sant Pere Més Alt, 72, bis)
Diferent, divertit... i dolç. Així és l’essència d’Essence, la nova proposta d’Espai Sucre, en què 12 persones com a màxim s’asseuen en una taula on Jordi Butron i Xano Saguer serveixen tres tapes salades, tres tapes dolces i cinc postres. No només les serveixen sinó que expliquen el com i el perquè estan fetes, ja sigui de viva veu o a través d’audiovisuals i d’una tauleta digital, de manera que l’experiència gastronòmica permet sortir de la biblioteca d’Espai Sucre, escenari de l’àpat, sabent-ne bastant més. El 'bartender' Javier Caballero ha creat maridatges per a cada mos. Una proposta nova (acaba de començar) i innovadora (el concepte és original).
Tapas Tomate / Fan Ho (València, 225)
Un autèntic restaurant dos en un. Perquè al mateix espai proposa dues cuines molt diferents. Un, Tapas Tomate, es rendeix a la cuina mediterrània en format de tapa i mitges racions (tempura de llobarro, biquini de cua de vaca amb mozzarella, croquetes de gorgonzola, blat de moro, porro i espinacs, arrossos, pastes, carns i peixos). Un altre, Fan Ho, és una taverna oriental que elabora receptes de Sichuan, Xangai, Mongòlia o el Tibet, com dim sums fets a mà, arrossos, fideus i verdures al wok, carns i peixos. Cada un compta amb la seva pròpia carta i equip de cuina, encara que el client pot demanar plats dels dos restaurants.
Woki Playa (passeig Marítim de la Barceloneta, 1)
El que va començar fa una dècada com un senzill local davant de la platja de la Barceloneta on se servien woks per emportar-se va donar pas a una gran empresa que inclou restaurants i supermercats bio (Organic Market). Ara, aquell Woki Playa ha canviat gairebé completament fins al punt que es pot considerar un restaurant nou, encara que la ubicació i els seus responsables són els mateixos. Nou interiorisme i nova carta, on hi ha woks, sí, que no deixa de ser un homenatge als seus orígens, però també tapes (les patates braves amb chipotle i els musclos amb curri verd són d’autèntic vici), amanides amb productes la majoria ecològics i una brasa on fan arrossos, peixos com el pàmpol atlàntic, presa ibèrica i entrecot ecològic. Per rematar-ho, una carta de còctels amb què disfrutar d’unes bones vistes al mar.
Maná 75º (passeig Joan de Borbó, 101)
Si la Barceloneta s’associa als arrossos, aquest nou, ampli, lluminós i elegant restaurant darrere de l’Hotel W ha de ser considerat 100% Barceloneta: davant de la seva cuina oberta hi ha 19 focs en què es preparen al moment 12 varietats d’arrossos i paelles. N’hi ha per a tots els gustos, ja siguin clàssics, com l’arròs negre i el caldós de llamàntol, o més atrevits, com el de bacallà i bolets, el de llobarro amb verduretes, llima i oli de gingebre, i el de bolets i foie brasejat. Maná 75º, que deu el seu nom als graus a què necessita arribar un caldo o un fumet a foc lent, també elabora carns i peixos a la graella i creacions acolorides i divertides que barregen el sabor mediterrani amb el d’altres latituds, com el hit de la casa: Singapur Day, amb llamàntol, musclos, cloïsses i navalles a la graella amb salsa Singapur a base de gamba i llamàntol.
Impar (hotel Princesa Sofía, plaça de Pius XII, 4)
A Carles Tejedor li agrada la mida XXL. Coordina l’enorme El Nacional i ara ha agafat el timó de la gastronomia del renovat hotel Princesa Sofía, que tindrà cinc espais gastronòmics, tres dels quals ja estan en funcionament: Impar (una carta amb plats d’arreu del món en un local per a 200 persones dins i 100 a la terrassa), Filosofía (plats dolços que també es poden emportar a casa) i El Bar (una barra circular on el menjar acompanya els combinats). Els altres dos obriran d’aquí unes setmanes. Un es dirà Be So, on Tejedor exhibirà el seu talent als fogons, i l’altre, Zuu, tindrà espectacle en directe.
Nº 30 (passeig Joan de Borbó, 30)
L’oferta del passeig de Joan de Borbó segueix basculant entre els restaurants per a guiris i els que intenten ser més gastronòmics, com el petit Nº 30. Aquí, el xef Albert Bocalandria, nascut a la Barceloneta, internacionalitza plats mediterranis amb tocs asiàtics i sud-americans. Treballa amb productes de quilòmetre 0 i de les antípodes. Així, els seus musclos es condimenten amb crema de coco, xili i herba llimona i la bomba de la Barceloneta porta espuma de patata, cua de toro i salsa kimchi. Té combinats que es poden disfrutar a la sala de dalt, on l’interiorisme d’aires industrials recorda els bars clandestins de la Nova York de la llei seca, i a la terrassa, d’inspiració tropical.
Tierra de Trufa (Casanova, 193)
La cuina tradicional francesa té un nou representant a Barcelona: Tierra de Trufa. Al plat, receptes i productes del país veí, i a la copa, vins de l’altre costat dels Pirineus. 'Cassoulet', 'andouillette', 'ratatouille', 'boeuf', 'foie mi-cuit', 'choucrout'... El bistrot de l’Eixample deu el seu nom a la devoció que senten els seus responsables per les tòfones, que tenen protagonisme a la carta quan arriba la temporada del deliciós fong: d’octubre a febrer, blanca, i de desembre a febrer, negra. Carro de formatges i postres artesanes completen la proposta gastronòmica.
Lights of Gracia (Còrsega, 373)
Un 'hostel' és sinònim de viatgers, d’encreuament de cultures. I Lights of Gracia, al 'hostel' Generator Barcelona, respon a aquest concepte: cuina d’aquí amb elaboracions tradicionals i tocs viatjats; no en va, el seu xef és brasiler i ha treballat al seu país i a Itàlia i Suècia. De manera que tant et pots cruspir una mitjana gallega com si estiguessis a Galícia, acompanyada de pa amb tomàquet, que un sandvitx cubà (pa de coca i porc rostit, pernil serrà, formatge cheddar, cogombrets i mostassa de Dijon) com si estiguessis a l’Havana. En les pizzes treballen amb formatges amb denominació d’origen com el Tetilla o el de Maó. Atenció al terra, amb rajoles modernistes amb la Rosa de Barcelona, i al sostre, amb llums penjats com si allò fos la festa major de Gràcia.
La Real Hamburguesería (València, 285)
Notícies relacionadesUna hamburgueseria senzilla que serveix set 'burgers' i salses d’elaboració pròpia amb els productes que compren als veïns mercats de la Concepció i el Ninot. Les racions i guarnicions són generoses (les patates fregides s’amaneixen amb oli de tòfona). L’hamburguesa de la casa porta formatge cheddar, béicon i crema de formatge curat gratinada en cada pa, i la de bou, patates palla, ou ferrat i quètxup de pebrots de piquillo. També tenen tres 'hot dogs' a la carta, un d’ells de botifarra blanca. Els 'nachos' se serveixen acompanyats d’una terrina amb carn, 'guacamole', 'frijoles' i formatge gratinat.
La Niña de mis Ojos (Laforja, 83)
Encara no ha complert dues setmanes, però aquí el teniu, al costat del carrer de Santaló, amb ganes de divertir la clientela amb cuina de mercat en plats per compartir, treballada amb ingredients ben seleccionats i posada en escena amb un servei distès. Es pot menjar a la barra, davant la cuina oberta, o a la sala que hi ha a peu de carrer o a la primera planta. La Niña de mis Ojos té un soterrani que acull l’obrador i un 'speak easy' on prendre els còctels de la carta o disfrutar d’un àpat en grup. Els propietaris d’aquest bistrot han agafat experiència en restaurants que l’empresa familiar té a Sant Cugat, com La Masia.
Altres obertures recents
Gyoza Bar, Goiko Grill, Greenhouse, Extra Bar Més locals nous per a l’agenda 'foodie': a Gyoza Bar (Roger de Flor, 57) fan, a mà, al vapor o a la planxa, crestes asiàtiques farcides de porc, vedella, gambes, peix o vegetals. Goiko Grill (passeig de Sant Joan, 58, i Aribau, 113) és una hamburgueseria que treballa amb excel·lent carn de vaca espanyola i amb una carta que inclou 'teques' (palets de formatge), una referència al país natal del propietari, Veneçuela. Les tapes d’Extra Bar (Torrent de l’Olla, 79) tenen la mateixa filosofia (cuina senzilla i ben feta) que la seva casa mare, La Pubilla, restaurant que ho peta amb els seus menús de migdia davant el mercat de la Llibertat. The Greenhouse, a l’hotel Pulitzer (Bergara, 8), recorda un hivernacle perquè la seva carta és un exercici de creativitat amb verdures de productors locals. I un altre hotel, Almanac (Gran Via, 619), estrena Línia, una braseria mediterrània.
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- L’espanyol més buscat va matar el seu fill d’un tret
- Es trenca el tabú dels sacerdots enamorats
- "Ansu hauria pogut ser Lamine Yamal"