ELS RESTAURANTS DE PAU ARENÓS
Plata Bistró: que no s'avorreixi ningú
El cuiner Víctor García projecta la carta en una paret, versió moderna de la pissarra
fcasals41057518 barcelona 23 11 2017 on barcelona restaurante plata bistro171211175030 /
El lema de Plata Bistró podria ser: «Que no s’avorreixi ningú». El primer que evita l’avorriment és el cuiner Víctor García, amo d’aquest restaurant de Sant Antoni en què s’han fixat els àrbitres gastro de la ciutat. Hi entro amb esperança i arrufo el nas per l’olor de fregit. ¿Problemes d’extracció? Segur que ho solucionaran immediatament. No és un antre oliós, sinó un agradable restaurant amb plats amb calat.
El joc dels germans García, amb Mario a la sala, és la carta mòbil, que projecten a la paret, un recurs eficaç i original a què van arribar per casualitat. Pengen un quadro de Bigas Luna; un altre de l’artista Alejandro Monge (atenció: al costat de la cuina; préstec del pare, director de museu i comissari d’exposicions). Un calamar gegant grafitejat flota en una paret.
Menjo bé i torno a tenir un desengany amb el preu: se suposa que és un lloc on desemborsar 25-30 euros, segons els càlculs dels amos, i en dono 42 sense comptar les begudes (12,50 el menú de migdia). Pagar 9 euros per un rectangle de bonítol en escabetx és un excés. Sucós –ficat en un escabetx lleuger on sucar el pa de Yellow Bakery–, només dona per a un parell de castes mossegades.
Plata Bistró
Sepúlveda, 23. Barcelona T.: 93.516.91.30Preu mitjà (sense vi): 30-35 €Menú de migdia: 12,50 €
La mateixa idea de la carta il·luminada sobre la cuina la podrien aplicar a la de vins, amb poques referències. Un parell de copes de Figuero 4 en record del Figuero Viñas Viejas que vaig beure al Lluritu.
El plat que més disfruto és la truita oberta amb ostres (invitació de la casa), que s’inspira en un viatge a Tailàndia. Bavosa, cuinada a la unilateral (ep, ¡sense ànim polític!), amb carnosos mol·luscos i salicòrnia.
«Tot molt iodat», diu el xef. Quan la tasto encara no és a la carta i quan es publiqui aquesta crònica potser ha deixat de ser-hi. Víctor compra per a un nombre determinat de racions («30 o 40») i quan s’acaben, adeu. ¿Seran capaços d’aquesta radicalitat o cediran a la comoditat dels èxits?
Al seu punt, el bacallà amb olivada i tomàquet, en què anuncien un picant que no noto. El colomí amb trompetes de la mort és per sortir en processó. I lloances per a les postres, versió de temporada d’un clàssic: pastís Tatin de codony amb chantilly.
Nascut a Fraga, hereu del bar Plata de Terol i dels callos de l’àvia Lola, Víctor ha viscut l’escola de grans restaurants de Madrid, el País Basc i Suïssa. Al juliol va disparar aquesta bala amb metall preciós. A Barcelona, La Plata és un llegendari restaurant en una cantonada a prop de la basílica de la Mercè on el peixet és religió. Que ningú es confongui.
Al cuiner el tempta el que és «clàssic», «el que és tradicional», la ruleta russa del mercat, on no sempre tens el que necessites, sinó el que dona el temps, i aquest clima boig en què vivim.
Una altra vegada, com va passar abans de la crisi del 2008, guspireja una generació de cuiners amb restaurants sense ostentacions decoratives (en una ciutat en què inversors gasten milions en establiments bells i vacus). La setmana passada vaig escriure sobre L’Artesana. També he tingut línies per a Teòric. Bons fums a l’horitzó.
EL+
La dinàmica de la pissarra, substituïda per una diapositiva..
- Tomé tensa la selecció
- Urbanisme La nova ronda de Sant Antoni provoca embussos d’autobusos
- El problema de l’habitatge El lloguer de temporada creix el doble de ràpid a Barcelona que a Madrid
- La xacra de la corrupció Sánchez desafia Aldama a presentar proves i titlla de "fals" el seu relat
- Una baixa de pes Flick repensa l’atac sense Lamine Yamal