ELS RESTAURANTS DE PAU ARENÓS
La Balmesina: el secret de la pizza és l'aigua
Masses altament hidratades per a resultats òptims. No ens podem perdre la de cecina amb formatge fumat
zentauroepp48710978 balmesina190620160648 /
A l’escriure sobre les masses de pizza, el cronista pregunta per la barreja de farines, per la massa mare, per la biga (preferment), per l’oli d’oliva (¿sí o no?), per la fermentació, per la temperatura de forn (i si és de llenya, elèctric, de gas), pel temps de cocció, per l’alveolat i mida de la vora, pel gruix de la roda, per la flexibilitat, per l’estil o escola, pel pizzer, pel gos del pizzer, per la nòvia o el nòvio del pizzer. [I, la més important, ¿per què tan poques dones fan pizza?].
Però ¿què sabem de l’aigua? Passa amb els 'nigiris': donem transcendència al peix i menyspreem l’arròs. Lloem el pa gallec per la seva hidratació i el mateix passa amb la pizza.
Les de La Balmesina, per exemple, integren molta aigua, segons explica el 'pizzaiolo' i copropietari, Massimo Morbi: «La 'tonda' [rodona], 70% i la 'pala' [ovalada], 85%». I dono fe que són molt bones, sobretot la 'tonda' amb cecina de Lleó, ricotta fumada, créixens, làmines de xampinyó Portobello (amb llimona i oli). Dominen el fum (de l’embotit i el lacti) i el 'cruch' a la boca. Fa venir unes ganes de menjarrrr.
La Balmesina
Balmes, 193. BarcelonaT: 93.415.62.24Menú de migdia: 11,90 €Preu mitjà(sense beguda): 15 €
La Balmesina són Alessandro Zangrossi, el cuiner Mattia Ciresola i Morbi. Fa dos anys que van inaugurar –arribats de Verona i Pàdua per al menester– i els seus migdies són gloriosos, amb dos menús a 11,90 € (un d’ells, pizzer) que els garanteixen plens.
“Per a nosaltres, una pizzeria és una 'trattoria'”, descriu Massimo. Un llocd’ambient lleuger i preu mesurat. Blat ecològic, 72 hores de fermentació, forns elèctrics a 390º, dos minuts en aquest petit infern i construcció –una vegada fora– d’una part en cru.
La 'pala' és clarament romana (“el nou estil romà”), però aquesta 'tonda' no és napolitana: “Napolitana diferent, anàrquica, moderna”. Cita en l’estil meridional Sasà Martucci i se sent pròxim a Renato Bosco.
Massimo va estudiar política però el va guanyar el vi: segueix el natural –la carta val la pena amb 40 referències elegides a consciència– i obre un vi negre de Cos (Pinthos Rosso: molt bé) i continua amb la bombolla de Poggio delle Grazie. Acomodo l’estómac amb la correcta albergínia amb tomàquet, mozzarella i maionesa d’alfàbrega. Pa fet per ells, és clar que sí.
M’arremango per al que ve: cinc pizzes.
La citada amb cecina (¿un altre tros?, val), precedida d’una amb tomàquet de Barbastre («té poca aigua»), burrata i pesto i seguida per la 'tonda' d’espelta (vora més baixa), bona també, però amb un altre sabor gràcies al vell cereal, i coberta amb espàrrecs, mozzarella, tomàquet semisec i pecorino. La temporada condiciona els ingredients.
EL+
Com estan de ben treballades les tres masses.
Dos trossos de 'pala' per acabar, i que gairebé acaba amb mi: una, amb‘nduja (sobrassada picant), ceba i oliva i l’altra amb crema d’espàrrecs i ‘coppa'. Quina massa: alta i amb més ulls que un aqüeducte romà. L’aigua dona lleugeresa.
Es tem l’alta hidratació perquè la pasta és complexa de manejar. Cap d’arquitecte i mans de mestre d’obra.
Notícies relacionadesAnem a la pregunta: ¿per què tan poques dones fan pizza? Diuen que els sacs de farina són pesants, les temperatures del forn, altíssimes... Bla-bla-bla. Excuses. ¡Que la pizza no sigui l’últim refugi del mascle!
- Tomé tensa la selecció
- La xacra de la corrupció Sánchez desafia Aldama a presentar proves i titlla de "fals" el seu relat
- El problema de l’habitatge El lloguer de temporada creix el doble de ràpid a Barcelona que a Madrid
- Urbanisme La nova ronda de Sant Antoni provoca embussos d’autobusos
- Champions League Kika enlluerna en un Barça màgic
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- BAGES Construir amb llistons de fusta solidaris
- ANOIA Jorba celebra un mercat de productes de proximitat
- Ruta per la DO EMPORDÀ Perelada, temple del vi