Per a gurmets sobre rodes
Guia Michelin 2022: repartiment d’estrelles amb Catalunya com a espectadora
La ‘bíblia’ gastronòmica assenyala quatre nous restaurants amb dos entorxats i 27 amb un, molts a petites localitats
Al llistat només apareix com a ‘novetat’ catalana Atempo, que en realitat conserva la distinció després del seu trasllat de Sant Julià de Ramis (Girona) a Barcelona
La guia Michelin 2022 ha repartit una bona ració d’estrelles per tot el país: des de capitals de província fins a poblacions més petites com Sagunt, Miranda de Ebro, Alcossebre, Torre de Juan Abad, Zarza de Granadilla... En total, quatre establiments han rebut la segona i 27 s’han emportat la primera. Hi haurà pocs racons als quals no hagin arribat. I un d’ells ha sigut Catalunya, que en l’edició del 2021 va triomfar i que en aquesta no ha vist caure ni una, sent com és una potència gastronòmica comparable a Euskadi i la Comunitat de Madrid. La que registra Atempo compta oficialment com a nova per als editors de la ‘bíblia vermella’, però el cert és que s’ha traslladat de Sant Julià de Ramis (Girona) a Barcelona i, per tant, la manté.
Madrid dona una bona estirada, amb quatre nous entorxats, superant amb 31 els 30 de Barcelona: n’aconsegueix un per Deessa, un altre per Quimbaya i dos més, de cop, per Smoked Room, «una direcció de moda a Madrid, el jove xef Massimiliano delle Vedove». Explica la guia el per què d’aquest sobtat i espectacular reconeixement d’aquest restaurant que dirigeix Dani García: «Demostra el domini de les tècniques de cocció sobre carbó vegetal, que va impressionar especialment els nostres inspectors, que van quedar encantats amb les preparacions amb subtils tocs de fum».
Hi ha tres nous biestrellats més: Amelia by Paulo Airaudo (Sant Sebastià), per «la delicadesa i l’audàcia de la cuina del xef, que barreja hàbilment la gastronomia basca amb les influències culinàries de l’Argentina, Itàlia i el Japó en un menú degustació especialment creatiu»; Voro (Canyamel, Mallorca), perquè «els plats del xef Álvaro Salazar assoleixen noves cotes de finor i refinament i, gràcies a un subtil joc de textures i matisos, ofereixen una reinterpretació de receptes mediterrànies i mallorquines atemporals», i Iván Cerdeño (Cigarral del Ángel, Toledo), per «assaborir una cuina que rendeix homenatge als productes de La Manxa amb composicions creatives i innovadores».
Jordi Cruz, hexaestrellado
Els 27 nous establiments que han rebut la seva primera estrella han sigut, per ordre alfabètic: Alejandro Serrano (Miranda de Ebro), Arrels (Sagunt), Atalaya (Alcossebre), Auga e Sal (Santiago de Compostel·la), Ayalga (Ribadesella), Cañabota (Sevilla), Casona del Judío (Santander), Coto de Quevedo (Torre de Juan Abad), Deessa (Madrid), El Rincón de Juan Carlos (Adeje –Tenerife–, la ‘guanya’ com Atempo, després de traslladar el local), El Serbal (Santander, la ‘guanya’ després de traslladar el local), Fierro (València), Garena (Dima), Kaido Sushi Bar (València), La Gaia (Eivissa), Lera (Castroverde de Campos), Tela (València), Ment by Óscar Calleja (Salamanca), Nintai (Marbella), Nub (Adeje –Tenerife–, la ‘guanya’ després de traslladar el local), Nublo (Haro), Peix & Brases (Dénia), Poemas de Hermanos Padrón (Las Palmas de Gran Canària), Quimbaya (Madrid), Versátil (Zarza de Granadilla), Zaranda (Palma de Mallorca)...
... Y el citat Atempo, amb el qual Jordi Cruz es manté com a hexaestrellat (les altres cinc són les tres d’Àbac i les dues d’Angle, també a la capital catalana), amb la qual cosa continua sent el segon xef més premiat, després de Martín Berasategui, que ostenta 12 entorxats. El basc ha sigut distingit amb el premi Xef Mentor, per la seva tasca com a formador de moltes generacions de cuiners, «a qui ha inculcat el seu enfocament culinari, les seves referències de treball i, sobretot, la seva passió per una professió en la qual prioritza la proximitat i el respecte al producte, el gust per l’esforç i el treball en equip».
«Molts joves talents»
Durant la gala de presentació de la guia celebrada aquesta nit a València (ciutat que s’ha emportat tres estrelles per Fierro, Tela i Kaido Sushi Bar), s’ha entregat un altre guardó de nou encuny, el Premi Michelin per a Joves Xefs: Mario Cachinero del restaurant Skina (Marbella) va ser l’escollit. Als seus 25 anys, no deixa d’impressionar els inspectors de la ‘bíblia’ gastronòmica, que en l’edició del 2020 li van atorgar dues estrelles per la seva «cuina creativa i perfectament executada, que reinventa les receptes tradicionals andaluses».
«Malgrat la complexa situació del 2021, han sorgit molts joves talents que defensen els seus innovadors i diversos conceptes gastronòmics amb personalitat. Una tendència bàsica s’imposa a molts establiments: la de valoritzar al màxim els productes locals i les tradicions de vegades audaçment revisades», ha comentat Gwendal Poullennec, director internacional de les guies Michelin. «Els nostres equips també han observat que cada vegada més establiments mostren un interès més gran per oferir una cuina més preocupada per les qüestions mediambientals i sostenibles».
11 restaurants amb tres estrelles
Continuen sent 11 els triestrellats: Àbac i Lasarte (Barcelona), El Celler de Can Roca (Girona), Arzak, Martín Berasategui i Aquelarre (Sant Sebastià), Azurmendi (Larrabetzu), Diverxo (Madrid), Quique Dacosta (Dénia), Aponiente (El Puerto de Santa María) i Cenador de Amós (Villaverde de Pontones, Cantàbria).
Perden la distinció emblemes com Santceloni (Madrid), que en tenia dos i ha tancat, igual que els desapareguts Tickets, Enigma, Pakta i Hoja Santa (Barcelona). A Catalunya, es queden sense estrella Ca l’Arpa (Banyoles) perquè tampoc segueix i Casamar (Llafranc), que manté els fogons encesos. Altres que l’han perdut, mantenint-se oberts, són El Club Allard (Madrid), Monastrell (Alacant), Orobianco (Calp), Manuel Alonso (Daimús), Es Racó d’es Teix (Deià), Sents (Ontinyent) i Alejandro (Roquetas de Mar). I, lògicament, altres que han tancat: La Salgar (Gijón), Acánthum (Huelva), Montia (San Lorenzo de El Escorial), Kazan (Santa Cruz de Tenerife) i Sucede (València).
Michelin també ha tornat a donar les estrelles verdes. Concedida per segon any, ha sigut atorgada a vuit nous restaurants «amb un destacat compromís amb la gastronomia sostenible, combinat amb una forta identitat culinària, que crea experiències gastronòmiques especialment inspiradores per als gurmets». Sis es troben a Espanya: Cenador de Amós (Villaverde de Pontones), Coque (Madrid), El Celler de Can Roca (Girona), Finca Alfoliz (Aljaraque), Lera (Castroverde de Campos) i Maca de Castro (Puerto de Alcúdia –Mallorca–).
Una a Andorra
Els gurmets que busquen un bon menjar a un preu raonable apreciaran la incorporació a la selecció de 41 nous restaurants Bib Gourmand. I els que vagin a Andorra podran estrenar la nova estrella del restaurant Ibaya (Soldeu), dirigit per Francis Paniego i ubicat a l’hotel Sport Hermitage. A Portugal, la guia ha entregat cinc nous entorxats: Al Sud (Lagos), A Ver Tavira (Tavira), CURA (Lisboa), Esporão (Reguengos de Monsaraz) i Vila Foz (Porto).
La llista de noves estrelles de la Guia Michelin 2022
DUES ESTRELLES MICHELINSmoked Room (Madrid)
Amelia by Paulo Airaudo (Sant Sebastià)
Voro (Canyamel, Mallorca)
Cerdeño (Cigarral del Ángel, Toledo)
UNA ESTRELLA MICHELINAlejandro Serrano (Miranda de Ebro)
Arrels (Sagunt)
Atalaya (Alcossebre)
Atempo (Barcelona)
Auga e Sal (Santiago de Compostel·la)
Ayalga (Ribadesella)
Cañabota (Sevilla)
Casonat del Judío (Santander)
Coto de Quevedo (Torre de Juan Abad)
Deessa (Madrid)
El Rincón de Juan Carlos (Adeje –Tenerife–)
El Serbal (Santander)
Fierro (València)
Garena (Dima)
Kaido Sushi Bar (València)
La Gaia (Eivissa)
Lera (Castroverde de Campos)
Tela (València)
Ment by Óscar Calleja (Salamanca)
Nintai (Marbella)
Nub (Adeje –Tenerife–)
Ennuvolo (Haro)Peix & Brases (Dénia)
Poemas de Hermanos Padrón (Las Palmas de Gran Canària)
Quimbaya (Madrid)
Notícies relacionadesVersátil (Zarza de Granadilla)
Zaranda (Palma de Mallorca)
Zaranda
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia