Els restaurants de Pau Arenós
Bar Roma: ‘pepito’ de vedella per a lleons
Gala Masetti i Jordi Saavedra provenen de l’‘escola Adrià’ i han debutat com a propietaris amb un bar d’entrepans formidables
L’entusiasme de Gala Masetti i de Jordi Saavedra, amb lletres multiplicades als cognoms, és més contagiós que el virus: «Som fanàtics dels bars i per a nosaltres era important tenir-ne un i ara el tenim: el Bar Roma. I no volíem associar-nos amb ningú. No devem cap cèntim ni a un banc ni a una cervesera».
Amb el nom ‘bar’ existeixen, almenys, tres modalitats: el bar-bar, lloc d’acollida; el bar que sota el nom modest camufla restaurants de bitllet verd, i aquests nous-vells bars, rescatats per cuiners amb poder, gastro i que no volen enredar-se en complexitats de caça major. Aquí tenim, entre els últims, el Bar El Pollo, Bar Monterolas, Bar Chiqui/Grado Sushi, Bar Yeti o Contracorrent Bar.
Bar Roma
Gala i Jordi van fer carrera amb Albert Adrià –al Tickets, a l’Enigma, al Pakta...– i en lloc de ser esclaus dels bancs i obrir un local de disseny han trobat refugi en aquest veteraníssim i senzillíssim. Decoradors espantadissos, millor que no hi entrin.
Carta molt curta, amb èmfasi en els bocates, i amb el desig d’obrir una línia de plats o platillos, tot i que els limiten l’espai i la maquinària. Per preparar els brioixos al vapor –per al planxat de trufa i el de papada– han hagut de llogar espai en un obrador. Per als biquinis el proveïdor és Pa de Kilo: Gala els unta amb maionesa abans de passar-los per la planxa. No és una excentricitat, tot i que poc freqüent per aquí.
Tot i que és el bar dels dos, qui empeny, qui el sent d’una manera especial, qui hi és sempre és Gala, i de la memòria familiar de Gala, argentina, neix el sandvitx de milanesa.
Rodó de vedella tallat i aixafat, amb una marinada seca amb all, julivert i pell de llimona i arrebossat amb farina, ou i pa ratllat. En realitat, un entrepà dins d’un entrepà: la carn arrebossada ja porta protecció.
Pa de llet de Triticum, maionesa, tomàquet pera, enciam ¡llarg! Me’l menjo amb el plaer d’un gol de Maradona, tot i que suprimiria fulles d’enciam perquè hi hagi menys interferència amb la carn. Trec un tros de la milanesa i la disfruto sense distraccions.
El segon bocata mereix ser tractat amb deferència, Don Vito o Don Pepito. Passo de la història no documentada de com el van inventar al Café de Fornos, a Madrid, a finals del segle XIX: el principal divulgador de la historieta és el cuiner Teodoro Bardají (1882-1958).
El del Bar Roma és de filet cuinat amb mantega i empastifat amb maionesa, salsa de peix japonesa i un tercer element que no em permeten revelar. Pa de coca torrat amb mantega i all i que conserva la seva estructura: no el planxen. Visca el Josep, Pep, Pepa, Pepe, José i Pepito.
Sense premeditació he menjat vedella dues vegades. Que em perdonin els porcs.
Dos entrepans haurien de ser suficients, i ho són, però he de seguir amb la ‘romanització’: una ‘ensaladilla’, en què la salsa és de ‘vitello tonnato’ (¡bravo!), amb massa ceba adobada, ‘dominatrix’.
I doblo en croquetes, cada una, amb el corresponent empastifament, i bones i opulentes: la de ceps, amb allioli d’‘ají amarillo’ i la de calamar, amb allioli d’herbes. L’allioli és l’antidepressiu que no venen en farmàcies.
Microservei de vins, que tendeixen als naturals: bec Vitxa i Vitxo, blanc i negre, sense més ni més.
Acabo amb el flam, ou i nata, flamàs, fet al vapor, el mateix que Jordi preparava a Enigma per als col·legues cuiners.
A aquests baròlegs i restaurantòlegs els demano recomanació i es comprometen: El Señorío del Perú, La Brillantina, Bar Bodega Gol, Can Vilaró i Bar Iberia.
Notícies relacionades«Aquesta és la nostra capsa de sabates», resumeixen. Roma no és el Colosseu, és clar, però el ‘pepito’ de filet és apetència de lleons.
L’equip
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.