Gastronomies
Waldorf i caprese: les amanides que ara són postres (gràcies a Disfrutar)
William Waldorf Astor, primer vescomte Astor, senador Astor, ministre Astor i l’home més ric dels EUA, probablement mai va provar l’amanida Waldorf al Waldorf Astoria
Perquè l’amanida Waldorf hagi baixat dues plantes d’un menú convencional (primer, segon, postres) han passat uns 130 anys i un viatge transoceànic entre Nova York, d’on va sortir com a amanida, i Barcelona, on ha arribat dolça i ‘postrejant’.
La primera part, l’origen, és especulativa; la segona, la conclusió, clara.
Vegem d’on va sortir: s’atribueix al cap ordenat com un secreter del famosíssim Oscar Tschirky (1866-1950), ‘maître’ del primer Hotel Waldorf Astoria (1893-1929), destruït per alçar l’Empire State Building i facilitar que King Kong fes ‘parkour’.
No s’ha de ser astut per comprendre d’on ve el nom del revoltim. Sí que s’ha de dir que William Waldorf Astor (1848-1919), primer vescomte Astor, senador Astor, ministre Astor i l’home més ric dels EUA, probablement no va provar mai l’amanida Waldorf al Waldorf Astoria perquè, expliquen, només va entrar-hi una vegada en la vida: el 1891 es va instal·lar a Londres i la data aproximada de l’aparició no necessàriament estel·lar de l’amanida és després, entorn de 1893.
Combinació senzillíssima d’un trio, maionesa-api-poma, sortida d’una ment brillant o apocalíptica que potser no era la de Tschirky, sinó la d’Edouard Beauchamp, xef executiu, o de la de tots dos, però ja tindria nassos que es necessitessin dos caps per a tres ingredients.
Pensament intuïtiu, sens dubte, perquè el ‘foodpairing’ diu que les molècules de la poma i les de l’api s’entenen. El ‘foodpairing’ és el Tinder dels aliments.
La Waldorf forma part de l’aristocràcia enciamera juntament amb la caprese, la Cèsar, la russa o la ‘niçoise’, una alineació que sembla el retorn de les Spice Girls. Les amanides amb cognom, nom o gentilici són un recurs habitual a les cartes dels restaurants d’hotel, on busquen el llenguatge comú dels plats consensuats. Pots ser a Taipei o pots ser a Hèlsinki i llegir Cèsar i pensar en un parent pròxim.
Anem a la segona part, a la concreta: si bé existeixen dubtes sobre la responsabilitat creativa d’Oscar (Tschirky) entorn de la Waldorf, queda clar que correspon a Oriol (Castro), Eduard (Xatruch) i Mateu (Casañas), el trio de Disfrutar, al tercer lloc dels-millors-restaurants-del-món-bla-bla, el fet de pensar-la com a postres.
En l’última carta, l’enunciat és inequívoc, Amanida Waldorf, si bé el contingut està alterat: en lloc de la maionesa, un gelat de mostassa. Que no hi hagi tumult ni intervenció del Suprem: els que han pervertit l’Oscar són els diferents xefs que ha tingut l’hotel en el segon i definitiu emplaçament.
Gelat de mostassa, doncs, gelat i granissat de poma, granissat d’api, nou garapinyada, gel de vinagre.
L’Oriol (Castro) respon sobre el salt de perxa: «Pot inspirar una maquinària, un producte, potser una adaptació, com és el cas... ¿Podíem fer dolça una Cèsar? L’anxova ho complica».
A Disfrutar van tenir durant el 2022 una caprese, que han traslladat a Compartir Barcelona, establiment del trio que dirigeix Nil Dulcet. L’Oriol l’analitza: «Partim d’un gelat de mozzarella, formatge a què va bé l’alfàbrega i el tomàquet. Un tomàquet dolç no és cap barbaritat». Fruites, hortalisses i fruita seca són comodins que, forçats, poden ser a dalt o a baix en un menú.
Cremós, crumble i granissat d’alfàbrega, crumble de tomàquet, gelat de mozzarella, maduixes, vainilla: vet aquí l’adaptació ‘disfrutona’.
L’original, per dir alguna cosa, apareix a meitat de la dècada dels anys 20 al Grand Hotel Quisisana, a l’illa de Capri, per descomptat, per complaure l’escriptor futurista Filippo Tommaso Marinetti, inspirador del feixisme mussolinià, amb una picada d’ullet a la bandera italiana: mozzarella, tomàquet, alfàbrega, com la Waldorf, tres ingredients. Per triomfar cal ser eficaç i concret.
La historieta pot ser que sigui falsa, tot i que amb la tensió patriòtica suficient com per encaixar a la Itàlia de Giorgia Meloni.
Notícies relacionadesLa caprese és una pizza margarida per a persones a règim. A Capri, en aquest Capri on els aspirants a rics fan pràctiques disfressats d’horteres, hi ha una estàtua dedicada a Lenin, que reequilibra la presència de Marinetti. De tots els matins que va predir l’autor de ‘La cocina futurista’ només ha prosperat aquesta amanida, a la difusió de la qual no va aportar gens.
L’ambició d’una amanida és ser algun dia postres, passar d’anodí, terapèutic i trist entrant a voluptuós, dolç, cremós, fred i festiu final.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.