Gastronomia assequible
Barcelona bona i barata: gamba panxuda a la peixateria restaurant Ribera Manero
L’establiment de L’Illa Diagonal és un petit tresor gurmet on cuinen el gènere que venen
Les gambes fregides són addictives. Hi clavo queixalada i cruix la closca mentre s’allibera un interior de carns sucoses i elàstiques. Tenen color del nacre i s’escampen per la boca mentre del cap sorgeix l’elixir essencial amb gust de iode i mar. Són boníssimes, addició per al paladar i resultat d’un fregit delicadament ferotge. «De la gamba panxuda de Vilanova m’agrada la textura i el gust: dolç i alhora intens», ens diu el cuiner Àlex Guiu.
Mentre ho explica, el somriure el delata: és un cuiner que xala cuinant en una peixateria restaurant o en un restaurant peixateria. Perquè les dues coses és el Ribera Manero. I, mentre ell parla, continuem rosegant crustacis. «Es protegeixen les carns amb una lleugera capa de farina i cal anar amb molta cura perquè el temps del fregit sigui el just i necessari».
Ribera Manero
Diagonal, 557 (L’Illa Diagonal). Barcelona
Telèfon: 93.444.02.40
www.riberamanero.com
Gamba panxuda fregida: 10 € (aproximadament segons pes)
Blinis de brandada de bacallà amb canya de cervesa: 4,70 €
‘Crunchy’ per fora, sucosa per dins. Xarrupada del cap essencial, amb un sabor no tan intens com en el cas de la gamba vermella, el devorar-la o no sencera a crocants queixalades és opcional. Les potetes semblen diminuts ‘snacks’, la cua sí que es devora completa. Quines gambes, no en pots menjar només una. Pipes, pipes del mar.
«Enfarinades i fregides es poden menjar senceres. Així no es perden les freses de les potes. Les fem tal com ens les demana el client. Vas a la peixateria, en compres la quantitat que vulguis i d’allà passen directament a la cuina. És un pim-pam».
La gamba panxuda és un marisc fi i delicat que es captura a uns 500 metres de profunditat, té un cap corbat i punxegut que li confereix un posat altiu, com aristocràtic. Cria tres vegades a l’any, així que és molt habitual que hi hagi freses entre les seves potes, freses que són de color blau i que l’Àlex procura conservar a través del fregit.
Tot i que també les pots demanar saltades si et ve de gust sumar el puntet de pebre a l’equació final: «M’agrada saltar-les amb una miqueta d’oli, sal i pebre perquè el perfum que deixen a l’oli és espectacular».
La cuina està oberta durant tota la jornada (d’11.00 a 22.00 hores), però si tens opció i llibertat val la pena acostar-s’hi durant els dies feiners i pels volts de les sis de la tarda. És quan arriben els carros i calaixos amb el peix des de la llotja de Vilanova i la Geltrú. El gènere que durant aquell mateix matí els pescadors li han capturat al mar.
«També portem marisc i algun peix de l’Atlàntic, com els eriçons gallecs, però la major part procedeix del port de Vilanova, pesca de proximitat i alta qualitat. La gamba panxuda sempre la portem de Vilanova, excepte quan estan d’aturada biològica o veda, és clar». I tal com arriba, la pots comprar. I tal com la compres, si et ve de gust, te la poden cuinar.
Una frescor que fa vertigen
És d’una frescor immediata que fa vertigen. Un petit tresor gurmet a les entranyes d’un centre comercial. Que la ubicació no et confongui, allibera’t de prejudicis perquè el que compta és la bona cuina i la qualitat.
Els germans Irene i Carles Centelles són ja la quarta generació de peixaters i estan al comandament de les operacions. Seva és la filosofia d’intentar que la sala tingui personalitat i transmeti calidesa, malgrat estar dins d’un centre comercial. El sostre imitant el maó despullat de volta catalana hi ajuda, però la tasca és titànica. «Una de les nostres virtuts, a part de la qualitat, és que l’equip fa molts anys que és amb nosaltres, i el tracte resulta familiar i pròxim».
Barra comodíssima, potser el lloc que més m’atrau del local. Amb vistes al gènere exposat i d’esquena al passadís obert per on transita el personal.
Blinis de brandada de bacallà
Altres plats imprescindibles de la cuina de l’Àlex i que estan disponibles durant tota la jornada són el xanguet a l’andalusa amb ous ferrats de Calaf i els blinis de brandada de bacallà, que inclouen una canyeta de cervesa.
En horari d’àpats, podem disfrutar de platassos com els xipirons i sipietes en la seva tinta i amb patates fregides, l’arròs caldós de gambes i musclos –que ben agafat que té l’Àlex el punt d’aquest arròs– o demanar-nos algun peix perquè ens el cuinin a la ‘meunière’, preparació clàssica francesa amb salsa a base de mantega aixamfranada lleugerament acidulada amb un toc de llimona. Una salsa clàssica a reivindicar.
Notícies relacionadesAquesta tripulació ha trobat la fórmula de l’equilibri aparentment impossible. Els en preguntem el secret i la resposta és que no hi ha secret: «Al fer l’horari del centre comercial tenim totes les hores cobertes. Un cuiner al matí ha preparat el més bàsic. Tot l’equip de cuina està al migdia i a la tarda, quan també fem les preparacions més complexes. Les peixateres van servint i despatxant. Tots els mariscos, gambes i coses especials que estan fora de carta, la peixateria ens els dona al moment».
Sembla fàcil, però no ho ha de ser tant, perquè són una ‘rara avis’ a la ciutat.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Tres hores que van canviar el Barça
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia