Cata Menor
El comensal solitari molesta, per Pau Arenós

Les raons per les quals la gent menja sola són diverses, com per exemple, per descomptat, la solitud.
Només cal fer un volt un migdia qualsevol pels bars de menú per comptar les unitats de tristesa.
El bar i el restaurant de diari donen un servei que és social, tot i que la seva existència es basi a proporcionar guanys a l’amo. I, no obstant, és un lloc que, si desaparegués, trobarien a faltar, entre altres col·lectius, les persones grans, ja que allà hi troben aliment a un preu possible, trenquen amb la rutina i socialitzen, tot i que sigui amb el cambrer.
D’altres mengen en soledat per gust, per dedicar-se un temps a si mateixos, interrompre per uns instants les fatigues de la feina i llegir, no ho sé, el diari, o un llibre o el mòbil, i els seus esclats: tots som ja conills enlluernats pels fars d’un cotxe.
Alguns estan de viatge a ciutats desconegudes i la cadira sense companyia és obligatòria.
En general, el comensal solitari és un empipament. Potser per això van inventar la barra.
Ocupa una sola plaça, quan al mateix lloc n’hi cabrien dues o tres o quatre, segons com l’establiment manegi l’espai.
Vaig escriure a ‘La tapa com a engany’ que molts restauradors prefereixen el plat compartit perquè per la mateixa ració cobren un preu més alt. Qui reserva sense aliats s’exposa a pagar de manera excessiva.
En alguns llocs, per amortitzar espai i temps, conviden desconeguts a compartir taules, cosa que em sembla una agressió a la intimitat. Tot i que per a d’altres sigui un antídot contra el desemparament.
Aquestes setmanes hem publicat a ‘Cata Mayor’, junt amb Javier Sánchez, diferents reportatges que qüestionen o difereixen de la ‘normalitat’: sobre menjar sol, sobre menjar amb criatures a restaurants gastronòmics, sobre els contratemps dels comensals cecs.
Notícies relacionadesEn queden molts d’altres, que anirem explicant, com l’accessibilitat de les persones amb mobilitat reduïda o la comunicació amb les persones sordes.
El restaurant és, hauria de ser, un lloc per a tothom.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Habitatge El milionari José Elías opina sobre comprar o llogar el 2025: "Si guanyes 2.000 euros al mes..."
- Consum Bon Preu accelera la seva expansió i obrirà 12 nous súpers aquest any
- 1.080 vivendes i un gran parc Una inversió milionària i el futur Clínic rellancen el sector Can Rigalt al nord de l’Hospitalet
- Totes les estrenes i tornades Les 10 sèries que no et pots perdre aquest febrer
- Educació L'escola 'miracle' al barri del Besòs de Barcelona: de suspendre a estar per sobre de la mitjana en català i extraescolars
- Consells pràctics El truc casolà perquè la goma de la rentadora quedi com nova
- Nations league Espanya remunta contra Bèlgica amb dos gols en l’afegit
- EL PARTIT DE MENDIZORROtZA L’Espanyol afronta un partit amb valor doble a Vitòria
- Crònica rosa Elionor i l’amor
- CRÍTICA Amaia estrena gira i puja a un altre nivell