Els restaurants de Pau Arenós

Restaurant Banquet: l’arròs a la milanesa ressuscita

Restaurant Banquet: l’arròs a la milanesa ressuscita

Jordi Cotrina

3
Es llegeix en minuts
Pau Arenós
Pau Arenós

Coordinador del canal Cata Mayor

Especialista en gastronomia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Abans d’anar a un restaurant tinc el costum de consultar la carta, si és possible perquè moltes webs són pous negres i engolidors. De manera que quan vaig entrar al Banquet, el retorn de Sergi de Meià a Barcelona després de l’abrupta sortida de fa un any, tenia clars tres plats: els cargols, el conill i l’arròs a la milanesa.

Els dos primers perquè són difícils de trobar a la capital, potser pel seu escàs glamur cromàtic respecte de tant menjar ‘pokeritzat’ i, el segon, per la seva inexistència. Només conec un lloc on resisteix: l’Envalira.

A la carta del Banquet apareix com a arròs de salsitxa, safrà i formatge de llet crua d’ovella: error. Arròs a la milanesa: perquè així ho identifica també el Sergi quan conversem.

Banquet

Pintor Fortuny, 5. Barcelona

Tel.: 937.155.936

Preu mitjà (sense vi): 35 €

A ‘Historia de la gastronomía’ (1988), Nèstor Luján afirma que va arribar amb els cuiners italians al segle XIX i que el geni local el va adaptar. Al Llibre de la cuina catalana’ (1928), Ferran Agulló el subtitula ‘Fórmula catalana’ i hi barreja pernil (millor dolç), tomàquet, espatlla, rostit de carn, pèsol i formatge, que gratina. I conclou: «En cap restaurant de Milà he menjat aquest arròs, només a Catalunya».

¡Perquè l’original és molt més senzill! A ‘La scienza in cucina e l’arte di mangiar bene’ (1891), de Pellegrino Artusi, hi ha tres versions: la primera, només amb mantega, ceba, caldo, safrà i parmesà, un ‘risotto’. El del Sergi s’assembla més a aquest, simple, bo, alguna hortalissa, segons la recepta de Giuseppe/Josep Rondissoni (1890-1968). Varietat badia de L’Estany de Pals i el lacti, de la formatgeria Tòrrec.

«Aquí fem cuina catalana tradicional, sense artificis», d’acord, tot i que retrec l’amanida de burrata amb pesto, que ell xef justifica per la turistificació de l’entorn. Èmfasi a la barcelonitat, amb la bomba –amb botifarra al cor– al capdavant.

Proposo la sarsuela i, per a les postres, la sara i el massini, de confusa i poc documentada implantació local. Em suggereix tastar les Postres de Músic 2.0, «un resum de totes les postres», que també porta crema catalana, i és molt bo.

La proximitat també és això, no només l’ingredient, sinó ‘a la manera de’. Al Windsor, David Rodríguez ha plantat un menú a la barcelonina.

El Banquet té aires de casa clàssica, amb una emblemàtica marquesina amb vidres ambra. Va ser aquí el Sagarra, l’edifici va ser demolit i ha nascut aquest lloc ambiciós. El Sergi cita com a persona imprescindible Xavier Torrents, d’Innova Projectes.

 

«Hem ajustat els preus perquè vingui el client del país», explica el xef. A la cuina l’acompanyen Pau Olivés, amb anys al seu costat, i Àlex Clotas, fins fa poc a Casa Guinart, amb un ressenyable ‘pâté en croûte’. Aquí també tenen aquest rectangle, però segons la recepta del Sergi, amb ànec. Seran el Pau i l’Àlex els que defensaran, dia a dia, el fort, junt amb Itatiane Leal, al capdavant del servei.

Els cargols, del Bages, estan ben cuinats, amb abundant pebre i, per sucar, allioli –‘semper fidelis’– i tomàquet escalivat.

Catalunya és arròs i Catalunya és pasta, així que hi ha estómac per als fideus a la cassola, amb costella. Al costat, un recipient amb formatge. «Per a què qui en vulgui, se n’hi posi. El meu besavi era tractant de vaques i a casa sempre hem afegit formatge a la pasta». Una curiositat familiar traslladada al públic: i, sí, funciona.

Acabo amb el conill, i una copa de Siuralta Rouge 2020, i és l’empordanesa, amb xocolata, aquest atreviment que dona personalitat.

Notícies relacionades

Amb el mamífer saltironant recupera la figura de Ramon Cabau i el restaurant Agut d’Ayinyó i ‘La teca’ (1924) d’Ignasi Domènech.

Diu el Sergi una frase: al final, l’exòtic serà això nostre. I és veritat. Que estrany que és el quotidià.

L’equip

Pau Olivés, Àlex Clotas, Itatiane Leal, Judit Pizarro, Claudia Gómez, Susana Vallejo, Yuri Freitas, Anna Llop, Juan Gabriel Marcelo, Cinthya del Rocío, Janeth Rodríguez, Àstrid Ricardo, Sara Moreno, Rey Dayrit, Míriam Montaño, Antonio Tong, Kang Lin i Luis Ochoa.