Cata Menor
¿I el premi al millor cambrer del món?, per Pau Arenós
Cambreres assetjades diàriament («Escolta, guapa»), cambrers reclamats a xiulets com si fossin cabres
The World’s 50 Best Restaurants 2023: els guanyadors són les marques
El comensal solitari molesta

Assegut al costat de Pere Monje, el director de Via Veneto, durant un sopar, pregunta amb la millor de les intencions.
–¿Alguna novetat en el món del servei?
El Pere pertany a aquesta gran escola de cambrers que col·loca el client davant de qualsevol altra cosa. La seva casa és un restaurant de clients i això, que sembla una obvietat, no ho és.
La majoria són restaurants de cuiners; alguns, de propietaris; una minoria, de clients.
El client és, de vegades, un dictador. Aquesta lletania que sempre té la raó és una doctrina de submisos.
El cambrer és l’últim mico de la selva hotelera. Sous baixos, treballs ingrats, poc reconeixement.
A l’altra cara, aquest intrusisme de temporada, personatges que s’asseuen al teu costat sense ser convidats per prendre nota: «Hola, nois, ¿com esteu?». Malament.
O els aficionats incapaços de saber a quin comensal correspon cada plat.
No existeix el premi al millor cambrer del món. Sí que existeix el certamen Cambrer de l’Any. Li fem poc cas.
El servei, pensen els envanits. Nosaltres, que també som criats d’altres, ens sentim senyors pel preu d’una tassa de cafè.
Cambreres assetjades diàriament («Escolta, guapa»), cambrers reclamats a xiulets com si fossin cabres.
–¿Alguna novetat en el món del servei?
Notícies relacionadesMés aviat un desig: que se’ls formi bé, que se’ls pagui bé, que se’ls tracti bé.
Que no sigui una feina mentre se’n busca una altra.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Postureig 'low cost' La mariscada més barata d'Espanya se serveix a palades a Barcelona
- Escapades El poble més pintoresc de Catalunya per visitar al febrer és un paradís modernista amb una festa que omple de color l'hivern
- El resort de luxe SLS Barcelona obrirà amb descomptes l’1 d’abril
- Futbol La seu espanyola del «líder mundial en connectivitat» que serveix el Barça és un domicili particular del barri de Sant Andreu
- Consum Bon Preu accelera la seva expansió i obrirà 12 nous súpers aquest any
- Aldarull Un grup causa aldarulls en un tren obligant a intervenir la maquinista
- Negociacions El PSOE i Junts es reuneixen abans del debat de la qüestió de confiança
- Un 93% dels trens de la Cerdanya incompleix l'horari
- CARDIOLOGIA ¿Què són i com evitar els greixos trans, que augmenten el risc de mort un 34%?
- 1.080 vivendes i un gran parc Una inversió milionària i el futur Clínic rellancen el sector Can Rigalt al nord de l’Hospitalet