Cata Menor
La truita i el record dels que se’n van anar, per Pau Arenós
Un sopar al celler Torelló en què es va recordar el finat Julián Fernández, de Taktika Berri
Cinc restaurants bascos de Barcelona per exclamar «‘ahí va la host**, jod**r!’»
Un caneló, un corpinnat i la reivindicació del Penedès

extra/IMG_20230712_124348.jpg /
Dimarts va ser aquell dia tòrrid en què estar a 30 graus era d’afortunats.
Sopar a l’aire lliure –amb un aire pesat que ni els ventalls espantaven– a la finca de Can Martí, propietat de Torelló, dels germans Paco i Toni de la Rosa.
L’entrada és increïble, amb les vinyes i les oliveres en pendent cap a la gran casa en un camí de desconnexió.
Una altra vetllada que formava part del tercer Festival Gastronòmic de Corpinnat, aquesta vegada, una aliança catalanobasca, amb els espumosos de Torelló i els plats de Taktika Berri, amb Carmen Erdocia al capdavant i els seus fills, Iker i María. I una absència: la de Julián Fernández, el marit i pare, mort de manera inesperada el febrer del 2022.

Carmen va rebre descalça, va cuinar descalça, va servir descalça, va conversar descalça, com una altra Carmen, l’Amaya.
Amb caràcter, guerrera, desimbolta, va assenyalar amb el braç obert els plats plens de ‘gildas’ i de pintxos de llagostí i ou, i va dir:
–He plorat tot el que havia de plorar. Tot això és molt Julián.
Tot això. L’abundància.

Destapat el corpinnat 225, del 2017, encara vigorós, però ja savi, adequadament bressat a les copes Riedel, les reputades truites del Taktika, restaurant obert el 1995 i que va portar a Barcelona des del País Basc l’ou poc quallat, ja tan de moda. I fetes al moment, cosa que també s’ha estès.
–Sempre poc fetes. I el peix poc fet. ¡Em tornaven troncs de lluç!
La de patates, amb aquella fluïdesa que és signe dels temps, i la de sidreria, amb bacallà i pebrot verd, totes dues baixes i sorprenentment sucoses.
Notícies relacionadesAbans de la mitjana de bou embolicada en flames, el dol festiu dels xipirons en la seva tinta.
I l’últim brindis de Carmen per a Julián.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- ¿Un altre gol de Laporta?
- Ajuts socials Ja és oficial: Així pots sol·licitar el nou ajut de 700 euros compatible amb l'Ingrés Mínim Vital
- Postureig 'low cost' La mariscada més barata d'Espanya se serveix a palades a Barcelona
- El resort de luxe SLS Barcelona obrirà amb descomptes l’1 d’abril
- BCN detecta un frau amb les entrades gratis al parc Güell dels veïns
- Escapades El poble més pintoresc de Catalunya per visitar al febrer és un paradís modernista amb una festa que omple de color l'hivern
- Futbol La seu espanyola del «líder mundial en connectivitat» que serveix el Barça és un domicili particular del barri de Sant Andreu
- Ficció en català Les apostes de 3Cat de sèries i pel·lícules per al 2025: d’un ‘thriller’ de David Verdaguer a Mario Casas parlant en català
- Drets socials El Govern reobre l’expedient del veí de Gavà que feia 18 anys que esperava l’ajuda a la dependència
- Governança corporativa Yolanda Díaz inicia la seva reforma per col·locar els sindicats en els consells d’administració de les empreses