Els restaurants de Pau Arenós

Mas d’en Bruno: una sopa de ceba a l’hotel del vi

Envoltat de vinyes al Priorat, el xef Josep Queralt assumeix el comandament de Mas d’en Bruno amb plats vigorosos festejats per formidables ampolles

L’ampolla de vi que guarda mil anys

9 bons restaurants de Tarragona i província per disfrutar com un cèsar

Mas d’en Bruno: una sopa de ceba a l’hotel del vi

Jordi Otix

4
Es llegeix en minuts
Pau Arenós
Pau Arenós

Coordinador del canal Cata Mayor

Especialista en gastronomia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Josep Queralt té 27 anys i li han traslladat una gran responsabilitat: dirigeix les cuines de l’Hotel Mas d’en Bruno, el Relaix & Chateaux inaugurat al maig als afores de Torroja del Priorat i clavetejat amb les vinyes extraordinàries del celler Clos de l’Obac al voltant.

El treball de restauració i adequació de l’edifici, que data de finals del XVIII, ha sigut tan costós com espectacular, en mans de The Stein Group, amb un heliport per a rics amb mandra o pressa.

Mas d’en Bruno

Torroja del Priorat

Tel.: 877.676.070

Preu mitjà (sense vi): 70-80 €

Menús: 37 (migdia), 105 i 145 €

El mas el va comprar la família Pastrana Jarque fa dècades: de les terres a peu d’habitació neixen vins tan preuats com el Miserere, que elaboren a les instal·lacions de Gratallops, a 15 minuts de corbes paisatgístiques.

Passar una tarda amb Carles Pastrana en la foscor del celler és comprendre la llum del Priorat, amb ampolles que viatgen en el temps, com el Clos de l’Obac 2012, que continuarà tenint cos d’atleta el 2032. Aquesta gent en sap de l’eternitat.

Tornada a Josep Queralt i al seu moment, entrenat a Can Bosch, on va ser cap de cuina, i a El Celler de Can Roca, on va arribar amb una beca. Assistir al ‘naixement’ d’un xef, d’algú que ha deixat d’estar a les ordres d’un coronat, sempre és profitós i educatiu.

Ell sap que la seva identitat està en procés i que ha de desprendre’s del que és superflu per anar al que és essencial, i bé que ho aconsegueix perquè menjo dos menús en dues nits, el que està a punt de sortir i el que està a punt d’entrar, i l’evolució entre l’un i l’altre és distingible. 

La sopa de ceba del Mas d’en Bruno. /

Jordi Otix

Tasto una pila de plats, de manera que, perquè el lector no fugi, en referiré un mostreig.

La sopa de ceba, en retrocés, com totes les sopes, motiu pel qual representa una doble alegria: que la prepari un jove i que estigui tan bona. Ou escumat, torrada de parmesà, praliné d’all, anguila i aquest caldo que reconforta mentre el vent vol entrar. Lluny del caldet monòton, de cullerada repetitiva, aquest és complex i divers.

El moll de Cambrils bufat i cremós de fonoll (no s’ha d’oblidar que el pioner de la flama viva aplicada al peix de coure és Oriol Ivern, d’Hisop).

El moll amb fonoll de l’Hotel Mas d’en Bruno. /

Jordi Otix

El calamar saltejat amb holandesa de ¡rossa gallega! i tirabecs: ¡nyam!

La lluerna farcida de mariscos i amb una ‘beurre blanc’ del cap del peix, musclos i porros. Salses clàssiques repensades i amb aplicacions inèdites, en aquesta descontextualització que adopten els nous xefs.

El filet de vaca vella amb una closca de cendra, ‘demi-glace’ de vi ranci del Priorat, cremós de carbassa i pera escalivada.

 

El menjador de l’Hotel Mas d’en Bruno: dins i fora. /

Jordi Otix

«Defensem el producte de temporada i una cuina catalana d’interior», descriu el xef. Esprémer a fons el territori és una obligació: si aquest és un hotel del vi, cal investigar una cuina del vi. 

Hi circulen centenars de copes de diferents marques, que manegen el ‘maïtre’ Lluís Fenoll i el sommelier César Espinoza, per a ampolles augustes com l’Artigas Mas Alta 2020, el 2πr Gratavinum 2021, el Clos Abella 2019 o Dido 2021 La Solució Rosa.

L’entrada de l’Hotel Mas d’en Bruno, a Torroja del Priorat. /

Jordi Otix

Un alt per a les postres de Llorenç Peral (i m’agrada que Josep Queralt l’assenyali com a responsable), amb la mandarina, pa de pessic de pastanaga i gelat amb mango/passió, que mereix un plat més ampli perquè s’expandeixi amb esplendor.

Notícies relacionades

Taules massa petites per a coses tan importants, cadires còmodes, gran tovalló i dificultat per identificar l’espai: al migdia el restaurant es diu Tarraco i, a la nit, Vinum. ¿Per què no donar-li un sol nom, Vinum, amb cartes diferents segons es busqui la lluminositat del dia o el recolliment de la nit? 

Terra de caça, amb senglars i cabirols assaltant vinyes, m’hauria agradat que el pèl i la ploma hi tinguessin un lloc. Perquè és la realitat salvatge i ingovernable d’allà fora que la cuina domestica i refina.

L’equip

Josep Queralt, David Blasco, Llorenç Peral, Núria Roman, Diego Martínez, Claudia Bermejo, Sole Valdez, Alfred Masdeu, Ricard Gil, Lluís Fenoll, Guillem Ferrer, Aída Rodenas, Josep Rovira, Luis Rosell, César Espinoza, Brian Ferran i Shian Shiner.