Cata Menor
Restaurant Pa i Raïm: un guisat de ‘gat’ a casa de Josep Pla
Mentre l’avantguarda estira aquest fil o un altre, la cassola com a genuïna rebel·lia i àncora
5 bons restaurants del Baix Empordà
¿Fart dels típics guisats? Fica la cullera en aquests 7

Les cassoles són la resistència. Som en un nou ‘tempo’ gastronòmic en el qual el barroquisme dels mil ingredients va sent esborrat per l’essencialisme amb dos o tres elements.
El primer estil requereix un equip nombrós ple d’aprenents sense paga amb l’única missió de dipositar una fulleta en l’ofrena; el segon, possibilista, corre el risc de la ridiculesa si el que apareix en la immensitat del plat és només aquesta fulleta.
Tots dos, des de la serietat i la pulcritud, poden ser extraordinaris, o un desengany.
I mentre l’avantguarda estira aquest fil o un altre, la cassola com a genuïna rebel·lia i àncora.
Al cap, dos de recents, la de Tinars, a Llagostera, i a només 30 quilòmetres, la de Pa i Raïm, a Palafrugell.
La del Tinars ja va ser explicada en una crònica i part de la intel·ligència: és un suquet elaborat amb el cap d’un mero i altres parts que es rebutgen. Com si diguéssim, un suquet de segona oportunitat per a un resultat de primera.
La de Pa i Raïm, el restaurant de Pep Ferriol i Roseta Jorba a Palafrugell, és, segons l’anunci de la carta, un romesquet de peix gat amb patates, cassola de pescadors. Llegeixo aquesta literatura i m’hi llanço de cap.

El pollastre desossat i gambes del restaurant Pa i Raïm /
El gat (‘Scyliorhinus canicula’) és un petit tauró que requereix perícia per desposseir-lo de la pell i té poc èxit entre aquests consumidors que només comprenen el peix sense espines i en luxosos filets.
Vaig menjar el romesquet de gat sota els til·lers, després que el cambrer mostrés la cassola com l’últim dels barcos.
Peix, patates i un allioli, desemmascarador de menjadors de ‘pokes’ i espirulines. El vaig disfrutar i vaig repetir, ansiós per si no tornava a nedar entre taurons.
Hi va haver aquella nit un altre cop reparador: el mar i muntanya de pollastre desossat i gambes.
Pa i Raïm té com a extra un espectre, Josep Pla (emparentat amb Roseta Jorba), ja que va habitar aquesta casa després que la seva família es traslladés el 1904, a pocs metres de la vivenda on va néixer el 1897.
Notícies relacionadesPla va escriure moltes vegades sobre els suquets, no només per la dimensió social i culinària, sinó perquè eren aptes per a la seva mala dentadura.
Davant la volatilitat, la cassola de ferro representa la cuina que pesa.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Successos Els Mossos investiguen una baralla entre un home i el coronel Pedro Baños mentre firmava llibres per Sant Jordi
- Les principals cases d’apostes ja tenen un candidat favorit per ser el nou Papa
- Famosos Pep Guardiola i Cristina Serra caçats a Barcelona amb un element compartit revelador: ¿reconciliació a la vista?
- SALUT Un bacteri, possible causa de l’augment del càncer colorectal
- En delictes de furts lleus El fiscal superior de Catalunya planteja recuperar l’arrest de 30 dies per multireincidència