Col·lecció única

¿Per què el celler d’Atrio és tan valuós?

  • El seu celler entrava cada any en la prestigiosa llista mundial de ‘Wine Spectator’, entre altres raons pel Chateau d’Yquem de 200 anys que es troba en parador desconegut després del robatori milionari que ha patit

¿Per què el celler d’Atrio és tan valuós?

Francis Villegas

3
Es llegeix en minuts

Els que hi entenen de cellers l’anomenen la ‘capella Sixtina’ del vi. És cert que ja només la seva arquitectura de santuari ideada per Tuñón i Mansilla convida a pensar que s’entra en lloc de peregrinació, però la realitat és que ho és. No hi ha exquisit enòleg que no hagi recorregut la planta baixa d’Atrio i si no ho ha fet, ho té pendent. El gran celler de l’hotel de Càceres ocupa sempre els primers llocs de les llistes més prestigioses del món i ha sigut un filó per al turisme especialitzat, que afegia Càceres a les seves parades obligatòries. 

A les seves prestatgeries, exemplars únics de Gran Cru, 12 anys de Romanée Conti, 23 de Petrus (la més antiga, de 1947), 25 d’Haut-Brion, 24 de Lafite-Rothschild (la més antiga de 1929), 23 de Margaux i gairebé mig centenar de Mouto Rothschild. I al centre, la seva gran joia, la cirereta del pastís, amb altar propi perquè pugui ser admirada, el seu gran Château d’Yquem de 200 anys, que des d’aquesta setmana deixa un forat buit.

Ampolla única al món

Tant aquesta ampolla, única al món i cobejada per col·leccionistes, com unes 30 més de Romanée Conti han format part del botí milionari del robatori que l’hotel ha sofert aquesta setmana i que posa en perill el valor de tota la col·lecció, ja que els lladres van saber triar les peces més valuoses. En total, almenys un milió d’euros en vins van aconseguir treure de la cambra en qüestió de minuts i sense aixecar sospites, 300.000 euros del Château i més de 400.000 euros dels Romanée –cada ampolla costa 12.000 euros–.

La notícia, que va sortir a la llum aquest dijous, ha acaparat l’atenció mediàtica. Tan elevada ha sigut la seva repercussió que ha animat a fer el pas xefs com Dabiz Muñoz, de Diverxo, que també van reconèixer haver patit el robatori de diverses ampolles d’alta gamma. En el cas de l’hotel de Càceres, la brigada de la policia judicial ha posat en marxa una investigació a la qual s’ha sumat una unitat especialitzada en delinqüència de Madrid a causa de la gran envergadura del succés. Aquest dissabte, tres dies després dels fets, tant els presumptes sospitosos del robatori, dues persones que es van allotjar a l’hotel, com les ampolles seguien en parador desconegut.  

«No estava a la venda»

En qualsevol cas, Polo, que atenia aquest diari després del que havia passat, assegurava visiblement afectat que, tot i que les companyies d’assegurances sufraguessin el seu valor, mai serà equiparable en euros. Va insistir especialment en la seva preuada ampolla de Château d’Yquem, que formava part de la seva pròpia història, de la d’Atrio i de la ciutat. «Han volgut comprar-la i jo deia que no era a la venda». Precisament, sobre aquesta ampolla resideix una de les grans anècdotes del celler perquè en el seu trasllat es va trencar i va haver de ser retapada. 

Notícies relacionades

Tant aquesta com els anys de 1929 o 1947 han servit perquè el celler de Càceres coronés el gran premi de la prestigiosa revista nord-americana ‘Wine Spectator’ el 2003 i ocupés els rànquings anuals dels millors cellers del món. També copa el primer lloc a les llistes nacionals. La pèrdua de les seves ‘joies’ no només afecta la mateixa col·lecció sentimental de l’hotel sinó que deixa en l’aire la seva posició i la seva reputació en les llistes mundials.

Per ara, tant Polo com Pérez ja avancen que després del que ha passat «seguiran endavant». Mantindran, això sí, el forat buit que deixa la icònica ampolla de 1806 perquè, present o no, forma part de la història d’Atrio.