Reconeixement mundial
Aquestes són les sis enòlogues més importanes d’Espanya
La prestigiosa revista ‘Decanter’ assenyala sis dones que combinen «experiència tècnica i una sensibilitat més gran per produir vins d’expressió i profunditat»
Sota el títol ‘Les dones que lideren el camí dins del vi espanyol’, la revista ‘Decanter’, una de les més prestigioses del món dins del sector del vi, ha seleccionat les que considera les sis enòlogues més destacades d’Espanya, de les quals destaca la seva «combinació d’experiència tècnica i una sensibilitat més gran per produir vins d’expressió i profunditat».
Són aquestes.
Paula Fandiño (enòloga en cap de Mar de Frades)
Apassionada pel paisatge gallec i la vinya des de molt jove, la Paula va seguir la seva vocació i es va llicenciar en Enginyeria Agrícola i Agronomia, amb orientació en viticultura i enologia, per la Universitat de Santiago. Ha estat al capdavant del celler Mar de Frades des del 2007 i, sota la seva direcció, el celler va elevar la qualitat i expressió del seu vi a noves altures. Ha aplicat el seu coneixement i afany d’experimentació, explorant el potencial de l’‘albariño’, el raïm insígnia de la DO Rías Baixas. «Innovar és buscar l’expressió del terreny i de l’Atlàntic per explicar-ho a tots els que busquin una copa de vi moderna i original», diu la Paula.
Almudena Alberca (directora tècnica d’Entrecanales Domecq e Hijos)
Tot i que és més coneguda per ser la primera dona a Espanya a aconseguir el títol de Master of Wine, la carrera d’Almudena Alberca és estel·lar en molts altres sentits. Després de graduar-se en Enginyeria Agrícola, va completar una llicenciatura en Enologia i un màster en Viticultura. Després d’una primera collita a Vidal Estate de Villa María, a Nova Zelanda, es va embarcar en un període d’extensa recerca i viatges. De tornada a Espanya, va perfeccionar el seu ofici com a enòloga a Viñas de Cenit (Zamora) i Dominio de Atauta (Ribera del Duero) i com a compradora espanyola per a l’importador de Nova York AvivaVino. Des del 2015, és directora tècnica d’Entrecanales Domecq e Hijos, on també està involucrada en relacions públiques, màrqueting i vendes. I encara troba temps per treballar com a educadora de vins, escriptora i ambaixadora de l’empresa d’inversió en vins fins Oeno, amb seu al Regne Unit.
Rosana Lisa (enòloga en cap de Lalomba)
La Rosana ha estat anys en l’epicentre de l’experimentació i innovació de Ramón Bilbao. Llicenciada en Ciències Químiques per la Universitat de Saragossa i llicenciada en Enologia per la Universitat de La Rioja, va iniciar la seva trajectòria professional a Bodegas Roda (Haro), Bodegas San Alejandro (Calatayud) i Bodega Cooperativa Cirbonera (Navarra). Es va incorporar a la divisió de vins de Zamora el 2011, on va treballar com a responsable d’innovació dels diferents cellers del grup. Sobre la base d’aquesta experiència, se li va confiar el desenvolupament de Lalomba, el projecte centrat en el ‘terroir’ de Ramón Bilbao, on ara elabora una gamma única de tres vins expressius i guardonats.
Paola Medina (directora tècnica i enòloga de Cellers Williams & Humbert)
Paola, una de les enòlogues més cèlebres d’Espanya, es troba entre les principals figures de la ‘revolució del xerès’ que ha insuflat sang nova a Jerez. Llicenciada en Química, Enologia i Viticultura per les universitats de Granada, Cadis i Madrid, respectivament, la seva trajectòria professional va començar a Ciudad Real, on va treballar com a directora tècnica de Bodega 14 Viñas. Va tornar a casa el 2010, i es va convertir en la segona generació de la família Medina al capdavant de Williams & Humbert. La seva habilitat tècnica, la passió per la tradició pel xerès i l’afany per innovar s’han unit en vins que ara guanyen elogis a tot el món.
Sara Bañuelos (directora tècnica de Ramón Bilbao)
Notícies relacionadesSara va néixer a Badajoz, però ara té La Rioja corrent per les venes i l’ànima. Després de graduar-se en Enologia i Enginyeria Agrícola, va començar a treballar en la verema i va passar a formar part de diferents projectes al camp que tant l’apassionen: la viticultura i l’enologia. Tant l’experiència pràctica com la investigadora li han proporcionat un coneixement únic dels diferents ‘terroirs’ de la DOCa Rioja i la DO Rueda, així com dels secrets i les persones que hi ha darrere dels cellers, grans i petits, que configuren la comunitat vitivinícola de la regió. Armada amb aquest profund coneixement del paisatge humà i natural de Castella i Lleó, ha desenvolupat una sòlida carrera com a directora tècnica a Bodegas Rámon Bilbao, on ha portat el ‘verdejo’ a un territori inexplorat i fascinant.
María Vargas (enòloga en cap de Marqués de Murrieta)
La María treballava com a assistent d’enòleg a Marqués de Murrieta, on es va incorporar el 1995, quan el propietari, Vicente Dalmau Cebrián-Sagarriga, la va desafiar a liderar l’equip d’enòlegs. Amb només 25 anys, la María va dubtar, però el Vicente finalment la va convèncer; estava segur que ella era la persona adequada per aportar més sentit del lloc i elegància als vins de la finca, sense deixar de ser fidel a la tradició. La seva creença va demostrar ser correcta, ja que tant els vins com la mateixa María guanyen premis any rere any. És coneguda per les seves habilitats magistrals de barreja i tast, un ofici que ha perfeccionat a Marqués de Murrieta: es va unir a l’empresa directament des de la universitat i aquí és on ha florit com una de les millors enòlogues d’Espanya.
- Mor un motorista després de patir una sortida de via a la B-225 a Castellbisbal
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping ¿Busques un smartwatch? Aquests són els millors amb descompte del Black Friday
- Club d’Estil de EL PERIÓDICO 10 trucs infal·libles de la guru de l’ordre Alicia Iglesias per triomfar amb el canvi d’armari
- Bakú aconsegueix 300.000 milions a l’any per als països del sud global