A peu de vinya
Una ruta per 10 cellers per celebrar els 40 anys de la DO Ribera del Duero
El consell regulador de la denominació d’origen castellana compleix quatre dècades aquest 2002, i nosaltres ho celebrem visitant 10 elaboradors emblemàtics
La denominació d’origen Ribera del Duero està de celebració. Fa 40 anys el 21 de juliol. I ho fa en plena forma, ja que l’anyada 2021 acaba de ser qualificada d’«excel·lent» (un altre motiu per fer un bon brindis).
Així que, aprofitant tanta alegria i tanta felicitat, i tants cellers amb tan bons vins (els seus vins negres amb fusta, ara més lleugers, afruitats i elegants, són una referència en el panorama internacional), hem visitat uns quants cellers per veure en quin punt es troba la denominació d’origen, que es mou entre les propostes més clàssiques i les més audaces i intrèpides. Són aquestes.
Bodegas Valduero (Gumiel de Mercado, Burgos)
Fundada el 1984 per les germanes Yolanda i Carolina Viadero, juntament amb el seu pare, Gregorio, des del seu naixement van apostar per crear només vins amb pas per barrica, negant-se a elaborar vins joves, ja que consideren que l’ull de llebre, varietat reina de la DO, dona el seu millor resultat en vins de guarda. La Yolanda és l’enòloga, creativa i revolucionària, i la Carolina s’encarrega del desenvolupament comercial i internacional. Totes dues han aconseguit convertir aquesta ‘boutique winery’ en un referent més enllà de la Ribera del Duero i d’Espanya.
I no només per l’extrema qualitat d’uns vins ecològics fins, elegants, frescos, lleugers, rodons, que reposen en uns espectaculars túnels sota terra, que només s’elaboren quan l’anyada és bona (el 2013 van considerar que no valia la pena fer-los). També per iniciatives com la seva aposta per l’art (organitzen un concurs per a joves que creen les seves obres a partir de velles barriques que s’exposen després al celler) i la seva Membresía La Tenada, a través de la qual pots comprar i personalitzar una barrica, que dona per a 300 ampolles (algunes cares conegudes han sigut membres de La Tenada, com Mark Knopfler, Plácido Domingo, Ken Follett, Mario Vargas Llosa...).
Les seves barriques i les ampolles firmades per famosos diversos es poden veure durant la visita al celler, que pot acabar amb un tast i un dinar al seu restaurant on no faltaran els seus vins (meravellosos Finca Azaya, Una Cepa, 6 Años) i plats típics de la zona com el botifarró d’arròs, formatge, sopa castellana, lletó...
Valsotillo (Sotillo de la Ribera, Burgos)
També conegut com el celler d’Ismael Arroyo, el seu fundador. És una de les històriques de la zona, i una de les set fundadores de la DO. Si vols saber quin gust té un ribera del duero de tota la vida, però sobretot si vols saber com es fa un ribera del duero com fa decennis, aquest és el teu celler. Al seu poble, Sotillo de la Ribera, hi té totes les vinyes –no les reguen i les treballen ecològicament– i unes coves laberíntiques, màgiques, construïdes a l’edat mitjana, on reposen els vins a les barriques i les ampolles fins que són comercialitzats. Són al Cerro de San Jorge, on hi ha més cellers subterranis i més de 80 premses, que es van utilitzar fins als anys 60 del segle passat per premsar el raïm.
Els fills de l’Ismael, el Miguel Ángel i el Ramón, segueixen amb el celler, que exporta la majoria de les seves referències a l’estranger: un blanc elaborat amb la varietat autòctona picapoll, un rosat claret tradicional d’ull de llebre, un vi negre jove, un altre vi negre jove, un criança reserva i un gran reserva.
Dominio del Águila (La Aguilera, Burgos)
Són molts els que descriuen l’enòleg Jorge Monzón com un artista de la vinya i el vi. I no els falta raó quan un el coneix en persona, escolta la seva filosofia de treball i descobreix com elabora les seves cada vegada més prestigioses i sol·licitades ampolles. La conclusió és que el futur de la Ribera del Duero passarà, indefectiblement, per gent com aquest home, que, amb la complicitat de la seva dona, l’arquitecta Isabel Rodero Baños, va posar en marxa el seu celler el 2010, sent un noi d’uns trenta anys. Van donar a llum el seu primer vi el 2014 amb la mateixa idea que avui dia: fer vins de guarda com es feia antigament, però a la recerca d’alguna cosa més enllà del plaer immediat de cada glop.
Per aconseguir aquesta textura única i aquestes sensacions que et fan salivar després de cada glop, que s’allarga i s’allarga, Monzón aposta per treballar parcel·les pròpies amb vinyes de 80-90 anys, la gran majoria d’ull de llebre, de les quals només utilitza el 30% del raïm. Després guarda el vi en sis coves a La Aguilera, fins que els converteix en joies, com el reserva Dominio del Águila, la seva elaboració més representativa, Pícaro del Águila (un claret i un vi negre envellit prop de 15 mesos) i Canta la Perdiz (un gran reserva de més de 40 mesos en tines de roure).
Per cert, aquests cellers sota terra són el seu laboratori d’R+D, ja que allà experimenta amb noves idees fins que considera que una és prou bona per sortir al mercat. Així que sempre cal estar atents a aquest home, que, abans de dedicar-se en cos i ànima al seu projecte, havia treballat en cellers de prestigi com ara Domaine de La Romanée-Conti, Grup Vega Sicilia i Arzuaga-Navarro.
Arzuaga Navarro (Quintanilla de Onésimo, Valladolid)
Qualsevol ruta enoturística per la Ribera del Duero hauria de tenir com a parada i fonda Bodegas Arzuaga Navarro, probablement la que més visitants rep de tota la DO des que va ser fundada el 1993. Fins i tot en dies de verema et deixen treure-hi el nas. No només per veure les seves vinyes i el seu celler, sinó per a moltes altres coses. Per exemple, per menjar, sigui al seu bar a peu de carretera, al seu restaurant ‘normal’ o al Taller, el seu restaurant distingit amb una estrella Michelin, on el xef juga amb productes i receptes de la zona i del seu país d’origen, el Perú.
Tot això, maridat amb els seus vins, és clar, com el Crianza 2019 amb ull de llebre i una mica (6%) de cabernet, el seu clàssic Reserva 2017, la seva Reserva Especial 2017 (ull de llebre amb un 5% de picapoll l’acidesa del qual, finor i notes florals hi donen un toc més modern) i el seu Gran Reserva 2015 (ull de llebre amb un 5% de cabernet i una mica de merlot amb 50 mesos de barrica destinat a la guarda i a prendre’l sol en una butaca).
També per pujar a la finca de la família, La Planta, a l’altiplà a pocs quilòmetres del celler, on tenen un hort ecològic que proveeix el Taller, es poden veure els cérvols, senglars i muflons del seu vedat de caça i abraçar una espectacular alzina mil·lenària. I per dormir al seu hotel, amb un ‘spa’ a peu de vinyes simplement sensacional.
Bodegas Balbás (La Horra, Burgos)
Per a història de Ribera del Duero, res millor que Balbás, fundada ¡abans de la Revolució Francesa!. El 1777, concretament. Sent tan veterana, no era estrany que formés part dels set cellers que van posar en marxa el consell regulador de la denominació d’origen Ribera del Duero.
Dirigeix el celler la setena generació de la família, que elabora vins amb raïm de vinyes pròpies repartit en cinc pobles de la zona. Tants anys, tants lustres, tantes dècades, tants segles, han donat com a resultat un segell d’identitat molt marcat: vins tradicionals, amb estructura i qualitat, elaborats amb ull de llebre, que responen al perfil més clàssic de la DO. Com els Crianza, Reserva i Gran Reserva de la casa, que també elabora un verdejo, un rosat i un vi negre que ha passat cinc mesos en barrica de roure americà.
Cinc altres cellers interessants que hauries de conèixer són aquests.
Notícies relacionadesCom a representants de la Ribera del Duero històrica:
Bodega Tierra Aranda (Aranda de Duero, Burgos): Un dels cellers fundadors de la DO Ribera del Duero, històrica (fundada el 1962) i en permanent evolució. Elabora grans vins, amb puntuacions en els rànquings internacionals. Una cooperativa del segle XXI.
San Roque de la Encina (Castrillo de la Vega, Burgos): Una altra de les cooperatives fundadores de la DO. Dirigida per les netes dels fundadors, Luciana Calvo (enòloga), Ana Briongos (administració) i Guadalupe Ruiz (directora comercial), ha aconseguit que els seus vins (com els de la marca Monte Pinadillo) tingui grans crítiques.
Com a representants de la Ribera del Duero intrèpida:
Francisco Barona Viñedos (Pedrosa de Duero, Burgos): Francisco Barona és un viticultor que prové d’una família de viticultors (ho van ser el seu besavi, el seu avi i el seu pare). Amb 25 anys, el 2010, va fundar el seu celler. Està triomfant amb elaboracions singulars, autèntiques i diferents que neixen de vinyes centenàries.
Carmelo Rodero (Pedrosa de Duero, Burgos): Un clàssic de la zona fundat per Carmelo Rodero i que ara dirigeixen les seves filles, la Beatriz (enòloga, una de les més reconegudes d’Espanya) i la María (directora comercial). Un exemple de celler familiar que, sense perdre la seva essència, ha sabut adaptar-se al pas del temps.
Félix Callejo (Sotillo de la Ribera, Burgos): Els fills de Félix Callejo, el José Félix, la Noelia, la Cristina i la Beatriz, han agafat les regnes d’aquest celler històric obrint una nova etapa en la qual blancs, rosats i negres de nova generació han deixat bocabadats els crítics internacionals.
- Tomé tensa la selecció
- Els aliats faciliten a Ucraïna atacar Rússia amb els seus míssils més enllà de Kursk
- ‘Sport’ celebra la Gala Valors amb un gran acte a Madrid
- Exposició París era una festa que cap pintor català es volia perdre
- La xacra de la corrupció Sánchez desafia Aldama a presentar proves i titlla de "fals" el seu relat
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- BAGES Construir amb llistons de fusta solidaris
- ANOIA Jorba celebra un mercat de productes de proximitat
- Ruta per la DO EMPORDÀ Perelada, temple del vi
- AGENDA DE BARCELONA Barcelona contra la violència masclista