A l’Alt Empordà
Celler Perelada: el celler més verd d’Europa
L’enorme edifici, soterrat, s’ha inaugurat aquest estiu i és un model de sostenibilitat i sobrietat espectacular
El celler més ecològic, impressionant i nou d’Espanya amb prou feines es veu a simple vista. Perquè els seus 18.200 metres quadrats estan semienterrats en una esplanada a l’entrada de Peralada (Alt Empordà), sota un jardí de plantes aromàtiques. Serveixen de pista uns edificis antics que conformaven una antiga granja i que ara allotgen la recepció, el restaurant Celler 1923 i la botiga de vins de Celler Perelada, que és l’empresa que ha aixecat (o, més ben dit, soterrat) el nou edifici.
Una obra impressionant que firma el despatx d’arquitectura català RCR, guanyador del premi Pritzker el 2017, el Nobel de l’arquitectura. Una obra catedralícia però amb aires faraònics per la textura dels murs, per la llum que arriba de les claraboies, per les formes geomètriques que es dibuixen a cada pas.
I una obra verda, ecològica: ha sigut el primer celler europeu que ha aconseguit el Leed Gold, la certificació mundial més important d’edificació sostenible, després de superar els 64 requisits exigits.
Així que mentre veus un impressionant vídeo de set minuts tot just començar la visita o creues sales en un recorregut laberíntic o passeges entre barriques i gàbies de vi, t’expliquen que el 26% del material per construir el celler és reciclat i el 76% de proximitat, que el dipòsit d’aigües pluvials de 700.000 litres aconsegueix estalviar un 75% d’aigua, que el 100% del consum elèctric correspon a energia renovable certificada i que l’ús de geotèrmia redueix el consum energètic un 37%.
Més enllà de les dades hi ha les sensacions que es tenen durant l’itinerari. Els guies ja han batejat com a ‘sala guau’ la que guarda 188 dipòsits d’acer inoxidable perquè ocupa 2.550 metres quadrats sense cap pilar. No hi ha qui no digui «¡guau!» quan la veu per primera vegada. El mateix es podria dir de la sala de barriques (uns altres 2.100 metres sense pilars), que guarda 5.000 barriques, que equivalen a 1,5 milions d’ampolles.
Després hi ha ‘el temple’, on es guarden ampolles amb vins excepcionals, com els Ex Ex, Finca Garbet, RCR (el que han fet en honor al despatx d’arquitectura)...
«Hem fet aquest celler durant gairebé quatre anys després d’haver-lo pensat molt, 16 anys, havent-ne visitat 120», remarca Delfí Sanahuja, enòleg en cap de Celler Perelada, orgullós del resultat que per fi es va poder veure per primer cop a finals de juny. «Si ja elaboràvem vins excel·lents, ara ho tenim tot per crear vins extraordinaris que aniran més enllà, que emocionaran encara més», afegeix. La inversió també ha sigut espectacular: 40 milions d’euros.
La visita guiada estàndard, bona part de la qual discorre a través de passarel·les situades a tres metres d’alçada per no interferir en el treball dels equips d’enologia, costa 20 euros i acaba amb un tast de mitja hora d’un blanc (Només Garnatxa) i dos negres (Finca Malaveïna i 5 Finques).
La guinda del pastís és el Celler 1923, un ‘wine bar’ on manen els vins, que es mariden amb plats senzills, alguns d’inspirats en la gastronomia empordanesa de 1923, any de fundació del celler, però d’una qualitat suprema amb la firma de tot un Paco Pérez (dues estrelles Michelin per Miramar i dos més per Enoteca). Taules de formatge i embotit, llaunes, plats de xup-xup com unes meravelloses mandonguilles amb sípia i carbassó...
- Club d’Estil de EL PERIÓDICO 10 trucs infal·libles de la guru de l’ordre Alicia Iglesias per triomfar amb el canvi d’armari
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Bakú aconsegueix 300.000 milions a l’any per als països del sud global
- Gavi, un any després
- El Barça acaba trasbalsat