Visites amb bon sabor de boca
Una ruta per 5 cellers de La Rioja per amarar-se de la cultura del vi
Trepitgem les vinyes i ens endinsem a les caves de cinc santuaris que satisfaran la set de coneixements vitivinícoles de qualsevol amant del vi
La Rioja és sinònim de vi. N’hi ha prou amb fer un volt pels seus camps per descobrir un paisatge de vinyes i més vinyes. I entre tanta vinya, cellers. Gairebé 600 pertanyen al consell regulador: enormes, mitjanes, petites, modernes, tradicionals, ‘industrials’, artesanes...
N’hi ha per a tots els gustos, com en aquesta selecció que hem fet després d’haver trepitjat vinyes i haver-nos endinsat a les caves de cinc santuaris del vi de la Denominació d’Origen Qualificada de La Rioja durant un intens cap de setmana. La millor manera d’aprendre més i millor sobre aquest apassionant món.
Cellers Lecea (San Asensio)
L’aula és allà a baix, a les caves de 500 anys. I els professors són els guies d’aquest celler que, malgrat la seva petita mida (només 60.000 ampolles a l’any de les seves 11 referències), rep milers i milers de visites. Així que hauràs de trucar-hi i reservar. Però val moltíssim la pena, perquè igual pots recórrer les galeries subterrànies i acabar tastant tres dels seus extraordinaris i sorprenents vins com sortir a la vinya a peu, en bicis elèctriques o en tot terreny i esmorzar sota unes pèrgoles un menú de cuina tradicional de la zona (si sou un grup de 10 o més persones).
Bodegas Lecea és al barri de cellers de San Asensio, que compta amb més de 300 caves tot i que gairebé totes estan en desús. Només un romàntic com Alberto Lecea segueix al peu de cova, un individu que ha muntat un interessant i necessari congrés de barris històrics de cellers, grans desconeguts.
Si és ell que t’acompanya per les catacumbes, agafa paper i boli perquè allò no és una classe, és un autèntic màster en història de la viticultura. Et recorda que fins fa 150 anys va ser aliment de segadors i que quan la fil·loxera va atacar primer a França els de La Rioja els venien el seu raïm i el seu vi i van aprendre la seva manera de fer vi. I allà va començar l’època moderna dels cellers de La Rioja, a finals del XIX, quan es van començar a fer vins per gaudir més que per alimentar. Com els seus.
Sorprenent –per fantàstic– el que elabora amb maceració carbònica, a l’antiquíssima usança, sense barrica (el raïm macera sencerasense trencar-se, fet que dona fruita en nas i sabor i retrogust en boca), però fabulós també altres de més convencionals com el Reserva. Mola anar rere el guia copa en mà i tastant en algun dels racons de la cava i mola molt més encara quan fas un cop d’ull a un dels seus dipòsits de formigó i escoltes com fermenta. Sí, el vi és viu.
Bodegas Lecea. Carrer de Las Cuevas, 246 (San Asensio, La Rioja). Telèfon: 685.010.400.
Bodegas y Viñedos Gómez Cruzado (Haro)
En una ruta de cellers per La Rioja seria imperdonable deixar-se el barri de l’Estación, a Haro: acull la concentració de cellers històrics més gran del món. Tots centenaris. Noms sagrats en el món del vi, i coneguts fins i tot pels abstemis: Cvne, La Rioja Alta, Muga, Roda, Bilbaínas Viña Pomal i Gómez Cruzado. Visitem aquesta última, la més desconeguda i petita de totes. L’‘outsider’. La que segueix la tradició però amb una modernitat que augura uns vinassos de mil dimonis en els pròxims anys gràcies a la tasca de David González, l’enòleg de la casa. Estan ‘on fire’, i cal anar fins allà per descobrir per què.
És un gust visitar aquest celler no gaire gran, que va viure moments complicats en els 80 del segle passat i amb el canvi de mil·lenni però que ara té una línia de treball molt clara (i clarivident) que farà parlar. Més enllà que amb l’ajuda d’un simple mapa et situen en la cultura vitivinícola de La Rioja (on es planten les vinyes, quin raïm, quins són els vins que s’elaboren) i de l’obligat cop d’ull a la sala de dipòsits i de barriques, la visita no té gaire misteri, sobretot si has anat a altres cellers, així que el millor arriba, com en les bones pel·lícules, al final, amb el tast d’algun dels seus nous vins, sempre fins i frescos, res a veure amb aquells que fins no fa gaires lustres eren pur color i fusta. Els pots tastar en el recorregut guiat o pel teu compte, com a client del seu ‘wine bar’. Qualsevol de les dues maneres serveix per descobrir que Gómez Cruzado és el lloc ideal per divertir-se tastant vins diferents i molt i molt ben fets.
Bodegas y Viñedos Gómez Cruzado. Avinguda de Vizcaya, 6 (Haro, La Rioja). Telèfon: 941.312.502.
Bodega Oxuel (Sojuela)
Una dels cellers més petits i amb més personalitat de La Rioja és Oxuel, a Sojuela. Al capdavant hi ha la família formada per Miguel Martínez, Mila Díez i el fill de tots dos, el Miguel. Cal citar-los perquè aquest és un negoci familiar mogut per la passió dels seus membres, que et mostren les seves vinyes ecològiques i et descobreixen el seu gran tresor, el ‘supurao’, una tècnica ancestral que estava oblidada a la zona i que han recuperat a base de tossuderia i convicció. Resumint: es tracta de deixar sobremadurar el raïm en una sala ventilada durant uns mesos perquè es pansifiqui (un procés en el qual la fruita supura una miqueta, per això el seu nom). A Oxuel l’han recuperat i ja és el més destacat de les 17 referències d’aquest celler fins al punt que algun restaurant amb estrella Michelin com el Nublo el té a la seva carta i fins i tot el prestigiós gelater Fernando Sáenz n’ha fet un gelat.
El ‘supurao’ li serveix també per parlar d’història i, sobretot, per reivindicar el paper de les dones del camp d’abans, tan invisibles, perquè eren elles les que, dècades i segles enrere, s’encarregaven d’aquesta pràctica amb la qual conservaven el raïm i amb la qual, a més, elaboraven un preuat vi dolç que es destapava en els casaments. Si visites aquest celler de garatge, no dubtis a baixar a la seva cava, una galeria subterrània on Miguel júnior cria els vins, i si tens temps, reserva un dinar al berenador que tenen al costat. La manera més genuïna de viure La Rioja.
Oxuel. Carrer Mayor, 49 (Sojuela, La Rioja). Telèfons: 669.923.267 / 629.455.157.
Bodegas Riojanas (Cenicero)
Ens en anem ara a Cenicero, on s’ubica un dels 18 cellers centenaris de la DOC: Bodegas Riojanas, fundat el 1890. Aquí faràs una visita més estàndard però no per això menys interessant, perquè aquesta empresa que comercialitza marques tan populars com Viña Albina i Marco Real, (a més de Gran Albina, Puerta Vieja, El Lago i Canchales), té dos reclams irresistibles: un vídeo que es projecta en una pantalla panoramiquíssima en el qual sense una sola paraula explica d’una manera definitiva tot el procés d’elaboració d’un vi (fins i tot com es munta i es torra una barrica de roure) i l’anomenada Sala de Sensacions, on veus com són els colors dels vins segons la seva criança, toques els tipus de terres on creixen les vinyes i acostes a cegues el nas a cotons impregnats amb aromes relacionades amb els vins que has d’endevinar: cuir, mores, violetes, mel...
A més de didàctic i divertit, el recorregut per aquest edifici de diversos pisos que ocupa un barranc natural pot arribar a ser impressionant, sobretot si tens la sort de sortir a la sala on reposen 10 faraònics dipòsits de 100.000 litres. I, com l’esmentat vídeo, és d’allò més panoràmic, ja que et porten al lloc on guarden exemplars de tots els anys des de la seva fundació i t’ensenyen fins i tot els suros de les ampolles. No hi ha detall que es deixi de banda, i per descomptat el tast final de tres vins és un dels més importants; es fa al seu ‘wine bar’, on es pot accedir des del carrer si no et ve de gust fer la ruta pel celler.
Bodegas Riojanas. Avinguda del Doctor Ricardo Ruiz Azcárraga, 1 (Cenicero, La Rioja). Telèfon: 941.454.050.
Bodegas Izadi (Villabuena de Álava)
Tot i que Villabuena de Álava té 40 cellers i només 300 habitants (rècord de cellers per habitant del món), no et perdràs per arribar a Izadi. És a l’entrada del poble i veuràs fàcilment l’edifici que acull aquest celler fundat el 1987 per la família Antón, que regenta el restaurant Zaldiaran a Vitòria (un dels millors d’Àlaba, segons la guia Macarfi 2023), un dels referents gastronòmics de la ciutat. Tornem a Villabuena, al costat de l’Ebre, a l’empara de la serra de Cantàbria, una combinació ideal per a les vinyes. Per alguna cosa aquesta és una de les zones amb més ceps centenaris de tota la DOC.
Izadi, que en eusquera significa ‘natura’ (som a La Rioja alabesa), va ser de les primeres a obtenir el certificat en pràctiques de sostenibilitat Wineries for Climate Protection l’any passat. A més de veremar a mà treballen utilitzant la força de gravetat per consumir menys energia, de manera que la visita es desenvolupa baixant cadascun dels cinc pisos. Al primer posen el raïm veremat i els desrapen, al segon i tercer fermenten el suc de la fruita, al quart hi ha les barriques i els ous de formigó i al cinquè, la sala històrica de barriques, amb els millors vins de la casa. I és allà a baix on es viu el moment cabdal de la visita: el tast de tres vins, ben acompanyat amb embotit, formatges i melmelada. Sens dubte, els glops fan millor gust en un entorn tan màgic com aquest.
Notícies relacionadesSi vas en un grup de 10 o més de persones, pots fer una reserva prèvia al seu menjador, on serveixen un menú amb plats tradicionals com patates a la riojana, costelletes de be, xai rostit, galta... Per descomptat, aquí no faltaran vins per regar-ho tot plegat.
Bodegas Izadi. Herrería Travesía II, 5 (Villabuena de Álava, Àlaba). Telèfon: 945.609.086.