De tast amb...

VIDEOTAST: els sis vins blancs que més agraden als experts

Sis sommeliers i restauradors proposen els seus vins favorits en la sèrie de tastos dirigit per Jordi Cotrina amb les seves recomanacions

4
Es llegeix en minuts
Cata Mayor

Si t’agrada descobrir vins, el millor és acudir al consell d’un expert. És el que fem a ‘De tast amb...’ secció de ‘Cata Mayor’ (el canal gastronòmic d’EL PERIÓDICO i el grup Prensa Ibérica, al qual pertany aquest diari). Aquí recollim les recomanacions de professionals del món del vi a través de videotasts dirigits per Jordi Cotrina. A continuació sis vins blancs que més agraden als sommeliers i restauradors que hem visitat en els últims mesos.

Vd’O 6.19 Carinyena blanca-Sorra 2019 (Vinyes d’Olivardots)

Audrey Doré, cap de sommeliers d’El Celler de Can Roca, elegeix Vd’O 6.19 Carinyena blanca-Sorra 2019, un blanc del celler de Capmany (Alt Empordà) Vinyes d’Olivardots.

¿I per què? «Perquè el carinyena blanc és una varietat autèntica de l’Empordà que s’està recuperant», i això fa que «un vi elaborat amb aquest raïm marqui les diferències que tenen a la zona».

D’ell destaca el seu «color daurat pujat molt bonic, més del que estem acostumats a veure en un blanc». L’experta també explica que el vi es diu Sorra perquè el terra on hi ha els ceps és de sorra granítica. I això fa que sigui «més fresc, més aeri, més volàtil».

«És auster i amb molta acidesa», resumeix Doré sobre Vd’O 6.19 Carinyena blanca-Sorra 2019.

L’Equilibrista 2021 (Ca n’Estruch)

Lluís Kao, responsable de vins de Grup Kao (restaurants Xangai, Kao Dim Sum, Kao Street i Kao Soldeu), elegeix L’Equilibrista 2021, un blanc del celler d’Esparreguera Ca n’Estruc que li té el cor robat. «M’entusiama, em sembla fantàstic», confessa. ¿I per què? Afirma Kao que és «gastronòmic» perquè s’ha criat en fusta, cosa que fa que tingui «més cos que els blancs frescos i joves que agraden a tothom».

«A nas és súper nítid, súper fresc, amb aromes de fruita d’os com albercocs o préssec, i en boca, fresc, salí, agradable, amb tocs de mel i un final una mica amarg», analitza.

L’expert, que va ser finalista en el tast de vins per parelles de Vila Viniteca del 2022, assegura que «la seva relació qualitat-preu és imbatible» i aconsella maridar-lo amb alguns peixos al forn com orada, turbot amb patates i una mica de ceba, i fins i tot amb plats de carn com un fricandó. Així és L’Equilibrista el 2021.

Els Bassots 2021 (Escoda-Sanahuja)

El sommelier Borja Durà, de Bar Brutal, tria Els Bassots 2021, vi natural del celler Escoda-Sanahuja, de la D.O. Conca de Barberà.

Està elaborat només amb chenin blanc, «molt emblemàtic» al celler, i és «una icona» al seu establiment. «És una varietat de la vall del Loira (França) que s’adapta bé als terres de la Conca de Barberà i és molt versàtil perquè serveix per fer un dolç o un sec».

En aquest cas, recomana aquest blanc sec «molt elèctric i molt cruixent» que ha passat vuit mesos en àmfora.

Durà el recomana per acompanyar arrossos perquè és «un vi molt fresc però alhora molt profund gràcies a la seva maceració». «Sorprèn perquè dona unes aromes diferents, però la veritat és que és molt agradable», conclou sobre Els Bassots 2021.

Nudus Muscat 2019 (Pere Guardiola)

El sommelier Rafel Sabadí, que dirigeix el bar de vins amb botiga física i ‘online’ Uain Bar (l’Escala), elegeix Nudus Muscat 2019, un ‘orange’ del celler Pere Guardiola, ubicat a l’Empordà. «Nudus, en llatí, significa ‘despullat’», apunta l’expert, que celebra que el nom encaixi amb aquesta beguda que ha tingut la «mínima intervenció» en celler. «Sense filtrar, sense clarificar, sense sulfits afegits... La màxima nuesa possible. És un espectacle».

Elaborat amb moscatell sec, s’ha criat en àmfora de fang per homenatjar els romans que fa 2.500 anys ja feien vins a la zona. A l’haver fermentat amb les pells, exhibeix «un perfum molt intens de cítrics i notes florals i, en boca, molta textura, una acidesa molt ben controlada i un postgust molt llarg».

«Una autèntica meravella», resumeix Sabadí sobre aquest Nudus Muscat 2019 del qual només es comercialitzen uns quants centenars d’ampolles i que a Uain Bar mariden amb una tonyina amb una vinagreta de poma i gingebre.

Mas d’en Compte 2016 (Cal Pla)

Kiko Arza, de Petit Comitè, aposta per Mas d’en Compte 2016, del celler Cal Pla, un blanc a base de garnatxa blanca, picapoll blanc i xarel·lo «que dona moltes sorpreses».

«Mai em defrauda... Per això sempre intento en els maridatges del restaurant. La seva textura és única», explica Arza sobre aquest vi que ha passat sis mesos criant-se en bota, cosa que li aporta un toc especiat i fumat a nas i untuositat a la boca. Ho recomana amb el caneló de Carles Gaig o per a guisats. Aquí tens més info sobre Mas d’en Compte 2016.

La Furtiva 2021 (La Furtiva)

Xavi Rutia, dels restaurants Monocrom i Granja Vendrell, tria La Furtiva 2021, un blanc del celler homònim de la Terra Alta.

¿I per què? «Perquè funciona molt bé per acompanyar un menjar o per prendre copes». I perquè és «deliciós». D’aquest vi destaca els seus colors daurats i ataronjats, ja que el raïm ha macerat amb la pell, cosa que era «una elaboració tradicional de la Terra Alta».

Notícies relacionades

Rutia afirma que «reflecteix molt bé la nostra terra i la nostra manera d’elaborar blancs, estructurats i amb molt pes de les fruites, més confitades i evolucionades, que aguanten molt bé els nostres menjars».

«És –resumeix– una bona descripció del Mediterrani en una ampolla». Així és La Furtiva 2021.