Llista internacional

Romanée-Conti, Château Haut-Brion, Niepoort Vintage... Els cinc vins que han flipat la sommelier María José Huertas

L’expert francès, que assessora 60 cellers de vuit països, té predilecció per elaboracions amb molta aroma i sabor però «suaus i fàcils de prendre»

VIDEOCATA: els tres vins negres que més sedueixen sommeliers i restauradors

Deu bons vins per fer (o fer-se) un regal

Romanée-Conti, Château Haut-Brion, Niepoort Vintage... Els cinc vins que han flipat la sommelier María José Huertas
3
Es llegeix en minuts
Ferran Imedio
Ferran Imedio

Periodista. Redactor del canal Cata Mayor

ver +

María José Huertas és la sommelier de Paco Roncero Restaurante. Tractant-se d’un dues estrelles Michelin, ja et pots imaginar els vins que maneja. «Fa moltíssims anys que soc a l’establiment i la veritat és que tinc un molt bon celler que he anat fent a base d’anar comprant, venent, guardant...».

Però a l’experta no li preguntarem pel que té allà sinó pels cinc vins que més li han agradat. Atenció perquè algunes són joies que ni tan sols estan a la venda. Són aquests.

Romanée-Conti (Domaine de la Romanée-Conti)

«Les poques vegades que he pogut tastar un Romanée-Conti sempre m’ha semblat una altra cosa. El resumiria així: una altra cosa. És perfum, és seda pura, d’una elegància extrema. Recordo que una vegada vaig fer un tast vertical i eren increïbles tots. A nas és molt floral, amb molta fullaraca, molt fruit vermell i negre, espècies... I tot molt ben entremesclat, però sobretot molt, molt, molt perfumat. I després a la boca és el que et deia abans: sedós, amb un equilibri perfecte, súper llarg al final i també molt ampli sense deixar de ser delicat. L’últim any que vaig tastar va ser la 2007 perquè l’he tingut l’he tingut al restaurant».

Château Haut-Brion Rouge (Château Haut-Brion)

«Sens dubte, aquest és el meu vi favorit de Bordeus, que a més és un dels grans de Burdeus. Vaig tenir la sort de fer un tast vertical en el qual vaig poder tastar molts anys, i d’elles em quedo amb la 2000. La vaig comprar per a uns comensals russos de Paco Roncero Restaurante. És un superany que he anat tastant de tant en tant. El seu nas és increïble, mantenint la fruita i barrejant molt bé amb les aromes terciàries. Mira que hi ha molts ‘bordeus’ amb molta complexitat i aromes terciàries amb molt cuir, molt cafè amb llet, molt torrat, molta fusta... Però aquest és elegant, complex... i amb un equilibri perfecte a la boca, amb acidesa, tanicitat i fruita. És el cop a la taula dels grans de Bordeus».

Manzanilla Solear en Rama (Cellers Barbadillo)

«Sempre dic que el més important d’un vi està a la boca, en la longitud, la complexitat, la intensitat que ofereixen. I Jerez està per sobre gairebé de qualsevol vi del món. Em quedaria amb qualsevol d’ells, però si n’he de dir un, proposo aquest, que és molt senzill. Aquesta mançanilla em sembla deliciosa, salina, amb ametlla, punxant, complexa, molt fresca i fàcil de beure fins i tot dins de la complexitat de la mançanilla. Recordo com m’ho vaig passar de bé en les curses de cavalls mentre la prenia amb vista al mar».

Marqués de Riscal de 1883 (Marqués de Riscal)

«He estat un parell de vegades en els tastos d’anys molt vells de Marqués de Riscal amb ampolles de col·lecció que guarden al celler i que obren molt de tant en tant quan organitzen una cosa molt gran. I recordo la vegada que van degollar tres ampolles. Totes tres eren dignes, allò encara era vi; no hi havia vinagre ni volàtils. Era increïble. De fet, hi va haver diversos sommeliers que van acabar plorant d’emoció pura. Va ser memorable».

Niepoort Vintage (Niepoort)

«Ara trio el dolç que va portar Dirk Niepoort a casa meva, amb la qual cosa la nit va ser un espectacle. Era un vi d’uns 150 anys de ‘garrafeiras’ velles que no està a la venda perquè és del seu celler personal, tot i que suposo que en algun moment es va arribar a vendre. Encara tenia una mica de cacaus, era molt terrós, amb una mica de maduixa molt compotada, amb bastant pòsit a la boca... Encara estava enter, viu. Si el destaco no és tant una explosió organolèptica sinó pel moment de beure’l. Això d’arribar a casa de treballar i trobar-te Dirk Niepoort a casa...».