Cata Menor
L’oferta de vins a copes: malament, per Pau Arenós
Es queixen els restauradors que es consumeix poc vi i ells graven les ampolles amb extres estratosfèrics. ¿Per quant cal multiplicar perquè el negoci sigui honest?
Cansat de defensar el vi natural
‘Orange wines’, ‘pét-nat’, vins negres atlàntics... si no saps quins vins són aquests t’ho expliquem aquí

Ja ho hem explicat diverses vegades: al comensal solitari se’l castiga. També amb el vi. L’opció de vins a copes als restaurants és un purgant de consciències.
Es queixen els restauradors que es consumeix poc vi i ells graven les ampolles amb extres estratosfèrics. ¿Per quant cal multiplicar perquè el negoci sigui honest?
En el nostre (equivocat) procés mental, pensem que tal o tal etiqueta és cara, si bé a la botiga costa la meitat, o la tercera part.
No és el viticultor qui ingressa sinó el passavins. D’acord, cobren, diuen, el servei. ¡Ni que tots disposessin de copes Zalto i de sommeliers hiperexperts amb tirabuixó d’or!
I, en qualsevol cas, ¿no formen part de l’equip de la casa igual com un cambrer o un cuiner? En el preu d’un plat, ¿inclouen el percentatge de vaixella? Tot hauria d’anar a despeses generals, no particulars.
Em desvio cap a les copes de vins, tímida elecció que queda reduïda a un parell d’opcions.
–¿Vins a copes?
–Tinc un ribera o un rioja.
¿Quin rioja i quin ribera? L’elaborador deixa de tenir importància. Una idea genèrica, una idea vaga. Una falta de respecte.
Un rioja, un ribera
Al restaurant: 4,5 euros la copa; 20, l’ampolla; al súper, 7.
Al restaurant mitjà: 6,5 euros la copa; 29, l’ampolla; a la botiga, 16.
Al restaurant mitjà-alt: 10 euros la copa; 60, l’ampolla; a la botiga, 27.
Són casos reals, i soferts
Ah, i sense esmentar la gasiveria: a mesura que l’establiment guanya en categoria, més aire i menys líquid. Dona per a un parell de xarrups.
Notícies relacionadesObren sense parar nous cellers que traeixen el nom. Per ser coherents, ¿no haurien de desplegar unes copes en condicions?
Si la intenció del bevedor és prendre’s més d’un glop, millor que compri l’ampolla sencera.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- ¿Un altre gol de Laporta?
- Ajuts socials Ja és oficial: Així pots sol·licitar el nou ajut de 700 euros compatible amb l'Ingrés Mínim Vital
- Postureig 'low cost' La mariscada més barata d'Espanya se serveix a palades a Barcelona
- El resort de luxe SLS Barcelona obrirà amb descomptes l’1 d’abril
- BCN detecta un frau amb les entrades gratis al parc Güell dels veïns
- Escapades El poble més pintoresc de Catalunya per visitar al febrer és un paradís modernista amb una festa que omple de color l'hivern
- Futbol La seu espanyola del «líder mundial en connectivitat» que serveix el Barça és un domicili particular del barri de Sant Andreu
- Ficció en català Les apostes de 3Cat de sèries i pel·lícules per al 2025: d’un ‘thriller’ de David Verdaguer a Mario Casas parlant en català
- Drets socials El Govern reobre l’expedient del veí de Gavà que feia 18 anys que esperava l’ajuda a la dependència
- Governança corporativa Yolanda Díaz inicia la seva reforma per col·locar els sindicats en els consells d’administració de les empreses