Glops gairebé únics

3 vins blancs molt bons... però molt escassos

S'han elaborat molt poques ampolles d'aquestes referències tan especials

com

com

2
Es llegeix en minuts
Ferran Imedio
Ferran Imedio

Periodista. Redactor del canal Cata Mayor

ver +

Normalment, els cellers elaboren moltes, moltíssimes ampolles d'un mateix vi. Desenes de milers. Però hi ha ocasions en què llancen referències que són molt més limitades. El fet que siguin ampolles tan escasses les converteix en molt especials. És el cas d'aquests vins blancs que et recomanem a continuació.

Vino El Regalo 2021 (Izadi). /

El Periódico

El Regalo 2021 (Izadi)

Bodegas Izadi presenta el seu vi blanc El Regalo, elaborat amb viura i malvasia d'una de les parcel·les més emblemàtiques de la Rioja Alavesa, plantada el 1936 i que, en la seva versió de raïm negre, va ser una de les primeres a catalogar-se com a Viñedo Singular dins de la DOCa Rioja. Els baixos rendiments i la selecció de raïms només han permès elaborar 2.137 ampolles. Va fermentar en bota nova de roure francès i va ser criat durant 8 mesos sobre les seves mares en fudre i formigó abans del seu embotellament l'octubre de 2022. De color groc palla, al nas presenta una gran complexitat aromàtica amb notes que recorden a fruita tropical madura com la pinya, fruits secs i lleugers especiats. En boca és untuós i molt aromàtic, amb notes d'espècies, ametlla torrada i fruita blanca madura; la seva viva acidesa aporta equilibri i un final molt llarg i persistent. 45 €.

Vino Vendimia de invierno 2024 (El Grifo) /

El Periódico

Vendimia de invierno 2024 (El Grifo)

Notícies relacionades

Aquest vi elaborat amb malvasia volcànica de Lanzarote va néixer per fer front a les conseqüències del canvi climàtic, de manera que el seu cicle de cultiu és diferent per posar en sintonia la vinya amb l'època més fresca. Té un menor estrès hídric (falta d'aigua), mantenint la frescor característica dels vins atlàntics, potencialment de guarda. El 5 de febrer, es van veremar els raïms i es van obtenir 1.700 ampolles després d'una vinificació tradicional. De color groc palla, net i brillant, al nas s'aprecia la malvasia volcànica, és a dir, aromes com la rosa, el tarongina i la fruita cítrica fresca. Criden l'atenció la salinitat en boca, que recorda el seu origen i la proximitat a l'oceà Atlàntic, la seva mineralitat i bona acidesa, fent-lo llarg i persistent. 31,50 €.

Vino Tardor 2023 (Terra Remota). /

El Periódico

Tardor 2023 (Terra Remota)

Aquest vi 'taronja' és en realitat un blanc brisat elaborat amb chenin i garnatxa blanca cultivades a l'Empordà. El seu color ataronjat és resultat de la maceració del raïm amb les seves pells durant 15 dies, durant els quals es realitza un trepitjat manual per aconseguir una extracció òptima amb la màxima delicadesa. Després de la fermentació, el vi reposa en botes de roure francès durant 6 mesos sobre les seves mares fines. El treball de 'batonnage' diari farà que el vi vagi adquirint els aromes d'espècies dolces que el caracteritzen, alhora que es domen els seus tanins, per aconseguir sedositat i lleugeresa. Els seus tocs d'orellanes d'albercoc, de pell de taronja, d'ametlla, així com la seva oxidació molt lleugera funcionen amb una escalivada, un formatge de cabra o unes costelles de xai a la brasa. Només s'han elaborat 1.200 ampolles. 45 €.