Glops amb cos

3 vins blancs de guarda per gaudir en els últims dies d'hivern

Podràs beure'ls ara o esperar uns anys perquè estaran encara més bons. Tu decideixes

com

com

3
Es llegeix en minuts
Ferran Imedio
Ferran Imedio

Periodista. Redactor del canal Cata Mayor

ver +

Els vins blancs també són per a l'hivern. Sobretot si han adquirit volum després d'un llarg temps en contacte amb la fusta de les botes, de manera que poden combinar amb plats més pesats. Aquests tres que et recomanem aquí, a més, poden ser beguts ara mateix o dins d'uns anys per la seva gran capacitat de guarda. Tu decideixes quan descorxar-los.

Vino 2 Cepas Blanco de Guarda (Marqués del Atrio). /

El Periódico

2 Cepas Blanco de Guarda (Marqués del Atrio)

Aquest 'rioja' combina ull de llebre blanc i macabeu per aconseguir un glop fresc, agradable i afruitat. Després de la verema, ambdues varietats fermenten per separat en dipòsits d'acer inoxidable preservant així les seves característiques organolèptiques. Posteriorment, es cria durant 10 mesos en botes noves de roure francès amb diferents nivells de torrat. De color groc palla, net i brillant, en nas ofereix una fusió d'aromes fruitals com pinya i mango provinents del ull de llebre blanc que combinen amb delicats tocs florals i cítrics del macabeu, a més de notes de fruits secs, vainilla i torrat aportades pel seu pas per bota. En boca és sedós, fresc i amb un bon volum, amb un retrogust persistent. Ideal per a aperitius i fins i tot per acompanyar plats de peixos a la brasa, mariscos, arrossos i carns blanques. 19 €.

Vino Roda I Blanco 2021 (Bodegas Roda). /

El Periódico

Roda I Blanco 2021 (Bodegas Roda)

Notícies relacionades

La tercera anyada del vi blanc de guarda de Roda, elaborat amb macabeu i una petita part de malvasia i garnatxa blanca, és complex i ple de matisos, gastronòmic i original, i sorprèn per la seva extraordinària frescor i fruita. En nas és intens, amb notes de cítrics com l'aranja, juntament amb les de fruites blanques carnoses com el codony i el préssec, acompanyades del toc fresc de les flors del saüc i de la tija del ruibarbre. Un conjunt aromàtic complex, refrescant i atractiu. En boca presenta gran volum, sent gras, ampli i d'enorme longitud, amb una acidesa marcada, sàpida, que li aporta una magnífica frescor. Apareixen així les notes cítriques de l'aranja, amb una subtil amargor, acompanyades del codony i el préssec de fons. Un vi amb tensió, amb un fons mineral de notes calcàries que ens trasllada a aquests sòls dels quals beu directament la vinya. 75 €.

Vino Monte Real Blanco Gran Reserva (Bodegas Riojanas). /

El Periódico

Monte Real Blanco Gran Reserva (Bodegas Riojanas)

Aquest blanc elaborat amb macabeu (80%) i malvasia (20%) neix de vinyes velles plantades el 1973 a 471 metres d'altitud amb orientació nord, el que fa possible aconseguir aquesta acidesa que aporta longevitat a aquest vi. En la fermentació s'utilitzen botes de roure francès. Es realitzen 'bâtonnages' a mà durant sis mesos, bota a bota, per mantenir les lies en suspensió, aportant així complexitat, volum i untuositat. Després es retiren les lies i prossegueix la criança en les mateixes durant 18 mesos, per un total de 24 mesos en contacte amb la fusta. De color groc intens i brillant amb tons daurats, en nas apareixen tons especiats de vainilla i cafè amb llet, producte de la seva llarga criança en bota, es barregen amb els tocs florals que aporta la fusta d'acàcia, tot això sobre un fons a fruita d'os confitada. Golós i cremós en boca, es revela com un vi profund que manté la tensió gràcies a la seva excel·lent acidesa. 60 €.