Oriol Mitjá: "El pian es pot erradicar, el cura una sola pastilla"

L'infectòleg es proposa erradicar del món una malaltia estigmatitzant que afecta 80 milions de persones

icoy38192115 oriol mitja170426184208

icoy38192115 oriol mitja170426184208 / DANNY CAMINAL

2
Es llegeix en minuts
Àngels Gallardo
Àngels Gallardo

Periodista

ver +

Totes les raons per les quals Oriol Mitjà (Arenys de Munt, 1980) es va formar com a metge condueixen a l’objectiu d’ajudar les persones que pateixen a causa de malalties. Ell ho explica amb la mateixa contundència que altres facultatius confessen que van estudiar Medicina per desxifrar els fonaments de la ciència. Per això, els metges del perfil de Mitjà solen escollir especialitats que atenen la complexitat de les persones, el seu físic, la seva ment i els condicionants socioeconòmics que expliquen les malalties que pateixen.

Mitjà es va formar com a infectòleg i internista, explica, per endinsar-se en territoris que són arrasats per infeccions que Occident desconeix o ha dominat. Des del 2010 treballa en un hospital de l’illa de Lahir, a Papua Nova Guinea, on el 2012 va descobrir que amb una única pastilla de l’antibiòtic azitromicina es cura una terrible infecció infantil anomenada pian.

DIFÍCIL TRACTAMENT

El doctor Mitjà va adquirir fama mundial fa cinc anys gràcies a aquesta troballa, quan el pian, malaltia bacteriana causada per un treponema, conduïa a la marginació milers de nens de 5 a 15 anys que la contreien gairebé sense adonar-se, donant la mà a un amic o jugant amb ell. El pian tenia un difícil tractament a les illes del Pacífic: els infectats rebien injeccions de penicil·lina que més d’una vegada es cristal·litzaven i feien mal. No solucionaven el problema. Mitjà va buscar una alternativa eficaç i fàcil d’administrar. Les seves provatures van anar a parar als comprimits d’azitromicina. Només requerien una mica d’aigua.

El 2012 va assajar amb 250 nens de Lahir un tractament que consistia a donar-los una sola pastilla d’azitromicina. El 96% van quedar curats de forma fulminant. Mitjà va exposar la seva troballa davant l’Organització Mundial de la Salut (OMS), de la qual ara és assessor i màxim impulsor d’un ambiciós objectiu: que el 2020 s’hagi erradicat el pian del món. La infecció causa 100.000 nous contagis cada any i afecta en aquests moments 80 milions de persones localitzades a l’Àfrica i el sud del Pacífic.

Notícies relacionades

El pian no mata, però destrueix la vida de les persones que el pateixen. Es contrau a través del contacte de pell amb pell –descriu Mitjá–. Dos mesos després sorgeix una úlcera semblant a la de la lepra i després s’endinsa en els ossos i els va desfigurant. «Els malalts són rebutjats –explica Mitjà–. És un mal molt estigmatitzant que causa un enorme patiment».

L’objectiu de l’erradicació no és un impossible, assegura el metge, que està de pas a l’Institut de Salut Global (ISGlobal), de Barcelona, del qual forma part. Aquest dimarts van aconseguir una impressionant donació d’un empresari brasiler: 40 milions de dosis d’azitromicina per administrar immediatament als territoris on avança el pian. La infecció ja va ser eliminada de l’illa de Lahir gràcies a un tractament massiu de la seva població, però l’intercanvi de viatgers des d’altres illes ha tornat a introduir-la a la província. El pla de l’OMS, i de Mitjà, és administrar azitromicina de forma massiva a la població vulnerable de totes les regions on el bacteri preval. «El pian pot desaparèixer del món, no hi ha dubte», reitera Mitjà, que de seguida tornarà al Pacífic. Una cosa semblant només s’ha aconseguit amb la verola.